Am fi ipocriți dacă nu am recunoaște că este o vânătoare după bursele de merit, spune directoarea Raluca Răducanu: Am avut părinți și elevi care au venit și au spus că profesorul i-a dat o notă mică elevului și i-a stricat media, deci nu mai poate lua bursă

37.443 de vizualizări
Raluca Răducanu / Foto: captură TVR Info Live
Raluca Răducanu, directoarea adjunctă a Liceului Teoretic Jean Monnet din Capitală, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „am fi ipocriți dacă nu am recunoaște că este o vânătoare” după bursele de merit. Aceasta a afirmat că au fost „negocieri cu profesorii din partea elevilor și a părinților să nu se treacă anumite note, ca să ia elevii bursă”.

Profesoara este de părere că bursele de merit ar trebui acordate după niște criterii mult mai bine stabilite:

„Anul trecut am avut cele mai multe (burse – n.red) și sume foarte mari, suplimentate și de la primărie. Am fi ipocriți dacă nu am recunoaște că este o vânătoare după aceste burse, am avut părinți și elevi care au venit și au spus că profesorul i-a dat o notă mică și i-a stricat media, deci nu mai poate lua bursă, sau negocieri cu profesorii din partea elevilor și a părinților să nu se treacă anumite note, ca să ia elevii bursă. Deci, da, sunt de acord că trebuie ca bursele pentru merite școlare să fie acordate după niște criterii mult mai bine stabilite”.

Raluca Răducanu a vorbit despre bursele sociale și a menționat că se produc derapaje, adică sunt situații în care nu sunt venituri declarate:

„Pe de altă parte, l-am ascultat cu multă atenție pe domnul ministru aseară, la conferință, și ideea aceasta că nu vrea să intervină asupra burselor sociale cred că ar trebui un pic regândită, cu tot respectul pentru dumnealui și cu toată aprecierea pentru schimbările pe care dorește să le facă. Dar burse socială nu înseamnă doar burse pentru venituri mici, cum a spus dumnealui, ca să-i aducă pe copii la școală – și, da, se poate – înseamnă și alte categorii de burse sociale și se produc derapaje de la ceea ce înseamnă, de fapt, asistența aceasta socială.

Diana Dumitrașcu, moderatoare: La ce vă referiți mai exact? Nu merită unii și primesc? Sau nu ajung la toți care ar avea nevoie?

Raluca Răducanu: Mă refer la faptul că sunt situații în care nu sunt venituri declarate și atunci copilul apare ca fiind cu venituri foarte mici. Sau nu sunt declarate familiile, nu recunosc părinții că fac parte din familii, se declară ca făcând parte din familii monoparentale și solicită aceste sume și așa mai departe. Deci, o serie întreagă de derapaje care se pot produce. (…) A fost întrebat la un moment dat domnul ministru legat de promovabilitatea la bacalaureat și a afirmat că acordarea burselor de merit nu a dus la creșterea numărului celor care promovează bacalaureatul, dar cred că nu e pusă foarte bine problema, pentru că cei care obțin burse de merit iau bacalaureatul și cu burse și fără burse. Întrebarea este dacă cei care au beneficiat de burse sociale au crescut numărul elevilor care au promovat bacalaureatul, pentru că cei mai mulți dintre cei care nu iau examenul de bacalaureatul se situează în această zonă de fapt.

Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că vor fi două categorii de burse pentru elevi: burse de merit, cu condiția unei medii minime de 9, pentru cel mult 15% dintr-o clasă, și burse sociale.

„Păstrăm doar două categorii de burse. Bursele sociale, pentru a asigura incluziune, unde păstrăm și bursele pentru mame minore, în aceeași logică. Bursele de merit, până la maximum 15% dintr-o clasă, cu condiția unei note minime de 9. După reorganizarea olimpiadelor/concursurilor, voi crește premiile obținute pentru câștigători[N. Red ministrul a spus că vrea să regândească olimpiadele pentru a reflecta excelența].

Bursele se vor acorda doar pentru timpul în care elevii se află la școală, adică în procesul educațional.

Acolo unde legea obligă să ne raportăm la salariul minim pe economie, o vom face la salariul net, nu brut, în condițiile în care bursele nu se impozitează”, spune Daniel David în mesajul de pe Facebook.

În prezent se acordă:

  • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
  • Bursă de merit : 450 lei
  • Bursă socială: 300 lei
  • Bursă pentru mame minore: 700 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei
Informații de context

Bugetul pentru bursele elevilor a ajuns în 2025 la o valoare record de 6,4 miliarde de lei, adică 1,2 miliarde de euro, de trei ori mai mult decât bugetul Cercetării, care este de 2.1 miliarde de lei. Conform planului de guvernare, propus de premierul desemnat Ilie Bolojan, bugetul pentru bursele elevilor trebuie dimensionat pornindu-se de la nivelul anului 2023, înainte de introducerea prin legea 198/2023 a unor angajamente nesustenabile.

La suma record de 6,4 miliarde de lei s-a ajuns prin creșterea numărului de burse și a cuantumului minim, precum și prin criterii care au dus la „bursele de merit Ligia Deca”, burse pentru elevi care au intrat la liceu cu medii de 1, 2 si 3.

Peste jumătate dintre elevii din clasele VI-XII primesc bursă de merit, iar circa 600.000 au avut anul trecut media generală între 9,50 și 10, în creștere cu 142% față de precedentul an școlar, conform unei analize Edupedu.ro din 2025.

„Analiza sistemului de burse:

  1. Bursele trebuie să reflecte adecvat două lucruri: suportul pentru condiții socioeconomice dificile și/sau pentru excelență educațională.
  2. Bugetul trebuie dimensionat pornindu-se de la nivelul anului 2023, înainte de introducerea prin noua legislație (legea 198/2023) a unor angajamente nesustenabile. Dimensionarea se va face prin raportare la practici europene și la condițiile de sustenabilitate pe care și le permite țara.
  3. Ținând cont de faptul că bursele nu se impozitează, fondul de burse/bursele care se raportează la salariul minim pe economie se va raporta la valoarea netă a salariului minim”, conform planului de guvernare.
Număr record de elevi care primesc burse în anul școlar 2024-2025

În 2022, numărul de beneficiari de burse a fost de 537.477 de elevi, din care 347.000 de burse de merit (prin luarea în calcul a pragului de medie de 9.50) și 156.000 de burse de ajutor social. 

În acest an școlar se acordă 1,7 milioane de burse pentru elevi, conform raportului de activitate a fostului ministru al Educației Ligia Deca, care nu precizează însă și cu câți bani se plătesc aceste burse.

Citește integral analiza Edupedu.ro

Despre notarea și evaluarea elevilor

Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației interzice profesorilor, din anul școlar viitor, să mai pună note sau să mai facă evaluări pe baza criteriilor actuale, folosite de aceștia la clasă. Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP 2024 prevede că din septembrie 2025 vor fi folosite „standardele naţionale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu şi modul de pregătire” în notarea elevilor.

Iată ce prevede ROFUIP 2024 (articolul 101 alin.(3)): „Începând cu anul școlar 2025-2026, toate evaluările se realizează pe baza standardelor naţionale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu şi modul de pregătire. Pentru toate disciplinele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, filierele teoretică, vocaţională, precum şi tehnologică, pentru disciplinele din trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se elaborează de către Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare. Pentru învăţământul tehnologic, pentru fiecare disciplină/domeniu de studiu/modul de pregătire care nu este în trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se realizează de Centrul Naţional de Învăţământ Tehnologic şi Tehnologic Dual”.

Ce prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar

Art. 103 – „(1) Evaluarea rezultatelor la învăţătură se realizează permanent, pe parcursul anului şcolar.

(2) La sfârşitul clasei pregătitoare și clasei I, evaluarea dezvoltării fizice, socioemoţionale, cognitive, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor şi atitudinilor faţă de învăţare ale copilului, realizată pe parcursul întregului an şcolar, se finalizează prin completarea unui raport, de către cadrul didactic responsabil împreună cu consilierul școlar, în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei. 

ART. 104 – (1) Instrumentele de evaluare se stabilesc în funcţie de vârstă şi de particularităţile psihopedagogice ale beneficiarilor primari ai educației şi de specificul fiecărei discipline. Acestea sunt:

a) evaluări orale;

b) teste, lucrări scrise;

c) experimente şi activităţi practice;

d) referate;

e) proiecte;

f) probe practice;

g) alte instrumente stabilite de comisia pentru curriculum şi aprobate de director sau elaborate de către Ministerul Educaţiei/inspectoratele școlare.

(2) În învăţământul primar, la clasele I-IV, în cel gimnazial, liceal, profesional şi în cel postliceal, elevii vor avea la fiecare disciplină/modul, cu excepţia celor preponderent practice, cel puţin două evaluări prin lucrare scrisă/test pe an şcolar

ART. 106 – (1) Rezultatele evaluării se exprimă, după caz, prin:

a) aprecieri descriptive privind dezvoltarea copilului – la nivelurile antepreşcolar, preşcolar şi clasa pregătitoare;

b) calificative la clasele I-IV din învățământul de masă şi, respectiv, pentru clasele I-IV și pentru nivelul de învățământ gimnazial din învăţământul special care şcolarizează elevi cu deficienţe grave, severe, profunde sau asociate;

c) note de la 1 la 10 în învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi în învăţământul postliceal;

d) prin punctaje/coduri specifice, în cazul testelor standardizate aplicate în afara evaluărilor externe prevăzute de lege;

e) prin rapoarte anuale de evaluare a dezvoltării fizice, socioemoţionale, cognitive, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor şi atitudinilor de învăţare, pentru clasa pregătitoare şi clasa I.

(2) Rezultatele evaluării se consemnează în catalog, cu cerneală albastră, sub forma: „Calificativul/data”, respectiv „Nota/data” sau în catalogul electronic, în cazul unităţilor-pilot în care se utilizează acesta, cu obligativitatea tipăririi, înregistrării şi arhivării acestuia la sfârşitul anului şcolar prin compartimentul secretariat.”

Citește și:
Director de colegiu: Sunt copii care se tăvălesc pe jos la propriu, pentru că au luat un 9 și au media 9.49. E puțin spus vânătoare de note, s-a transformat într-o adevărată teroare
Vor fi două categorii de burse, anunță ministrul Daniel David: Burse de merit, cu condiția unei medii minime de 9, pentru cel mult 15% dintr-o clasă, și burse sociale. Simbolic, voi renunța lunar la 25% din salariul meu de la minister pentru 2 burse de merit și 7 sociale
ANALIZĂ Bursele elevilor au ajuns în 2025 să coste bugetul 6,4 miliarde de lei, de trei ori mai mult decât întreg bugetul Cercetării din România, prin criteriile impuse de legea Deca / Programul de guvernare Bolojan propune redimensionarea sistemului de burse la nivelul dinainte de lege, adică scăderea cu două treimi

22 comments
  1. Eroare mare: Bursa tehnologica este fosta Bursa Profesionala (Ajutor conform Metodologiei de atunci) pt cei care urmează Invatamantul profesional și dual! Toți vor urma liceul! Cine va lucra în industrie? Facem rău și firmelor! Guvern fără viziune! Nepal, India…sunt pline bucătari, constructori, operatori CNC….sa

  2. Eu nu am luat niciodată bursă socială, deși eram 3 copiii și eram doar cu mama cu salariul mic, pentru că tata murise… Însă, eu cred că oamenii vor burse sociale pentru că nu ajung banii… salariile românilor sunt f mici, iar preturile mai mari că în țările f dezvoltate!

  3. Dar cu specialii, cu specialii ce facem?
    Sunt unii politicieni, in special PSD-isti care zic ca pensiile speciale nu au un impact atat de marevasupra bugetului. Chiar dacă afirmația ar fi adevărată nu este normal ca anumitor categorii de șmecheri să livse calculeze pensia altfel decat majorității. Atâta timp cât există o singura pensie speciala, acest lucru va crea nemultumire socială, ceea ce este si normal.

  4. Nu se discuta nimic despre un subiect actual.Ma refer la o portita folosita de tot mai multi parinti, aceea a declararii copiilor ca fiind de etnie roma.Asta, pentru a le asigura un loc caldut la licee bine cotate. Elevi cu bursa de merit, sunt declarati in mod abuziv ca fiind romi.

  5. Doar pe baza unor evaluări/teste unice on-line cu acumulare de puncte ar trebui date burse. Altfel, majoritatea sunt de 9 și 10, super-elevi, ferească să aibă vreun 8, iese un scandal monstru.

    1. …si dacă pot să mai ia cu japca(prin presiuni asupra profesorilor și directorilor) încă 450, credeți că au vreo rușine? La pilele, relațiile și nesimțirea caracteristice fac din bursă un pretext să-și arate „puterea”… Cu atat mai mult la astfel de licee.

  6. Pentru bursele de merit, să se dea evaluare din toate materiile, toți elevii din țară să existe subiecte unice și cine ia peste 9 să primească bursă.
    Foarte multe note de 10 sunt puse pe proiecte și caiete.
    La fel fac și profesorii pentru gradațiile de merit, dau bani pentru adeverințe, că de așa este la noi ai hârtii, nu contează că nu ai făcut sau participat la activități, iei gradație. Astea chiar că ar trebui desființate.

    1. Cata dreptate are Florin! Exact asa fac și profesorii pentru gradațiile de merit. Da, aceleasi presiuni, pile, relații, șpagi!

  7. Cum se dau notele? Va explic eu. Copilul meu a întrat la un liceu tehnologic cu cea mai mare medie din clasa ( una singura pe profilul respectiv), adică 7,20. Următorul era la 6,20 si mulți sub 5,00. La sfârșitul clasei a IX-a el era pe primul loc la matematica, chimie, romana engleza, adică unde profesorii erau serioși, dar, surpriza: media anuala este 8, 35, iar el este clasificat al 12-lea. La jumătatea clasei. Probabil inii dintre ei vor lua bursa de merit, deși la întrarea în liceu nu au avut nici măcar media 7,00. Si cate anomalii de astea vor fi în tara! După mine in scoala generala și in liceu ar trebui acordate burse social/merituoase Adica cei care au venituri mari se descurca în familii și fără 300 de lei in 8/9 luni dintr-un an, iar cei cu venituri mici sa fie încurajați, prin bursa, sa învețe mai bine cerandu-li-se si o anumita medie, de exemplu 7,50. Asa era pentru studenți inainte de 1989.

  8. mda… si eu m-am crucit de presiunea la care a fost supus copilul meu sa renunte la bursa de merit si sa mearga pe bursa sportiva ca sa intre urmatoarea medie in cei 30% ; si avand 3 copii aceeasi medie, toti 3 primeau burse. Eu nu m-as fi gandit niciodata sa ma rog de un alt parinte ca sa primeasca copilul meu bursa… mi s-ar parea injositor… dar… realitatea bate filmul…

    1. nu ati inteles, trebuia sa aleaga doar una, nu le putea lua si pe cea „sportiva”si pe cea de merit.Nu a facut nimeni presiuni asupra copiilor sa renunte la bursa da merit.Profesorii nu au niciun castig in treaba asta, doar scandaluri, daca indraznesc sa fie corecti la notare.

  9. madam profesoară, dar cine primește bonusuri daca are in clasa câți mai mulți elevi cu note mari? parca spor de performanță îi spune nu?
    dar oare cum se poate negocia cu un elev ce notă să-i fie trecută în catalog? consider că acel profesor este oricând dispus să primească mită.
    oare nu au existat discuții între profesorii și părinții ce legat de ce note să fie trecute odraslelor? oare nu se a intervenit pe lângă profesorii cu diverse atenți? oare astfel nu au fost favorizați unii dintre elevii în detrimentul altora?
    cum numiți dvs., un profesor care notează în catalog la matematică un elev în două zile in care nu se a făcut școala, Intr o zi de sâmbătă și în a doua zi de Rusalii, pentru a favoriza pe altul mult mai potent financiar?
    legea aceasta de cine a fost făcută? de către parlament din câte știu eu?

      1. Ion, nu exista spor de performanta in invatamantul preuniversitar. Si nici nu ar fi corect. De foarte multe ori, performanta nu se datoreaza ultimului profesor sau celui de la clasa. Ci pregatirii suplimentare cu alt profesor pe bani. De asemenea, mai performant mi se pare sa iei o clasa cu gand de abandon si in stadiu initial jalnic si sa faci oameni din ei.

    1. habar n-ai, Ioane! Nu stiu niciun profesor care sa-si riste postul pt șpagă de la un tampit. Mai bine-i da 10 degeaba, ca să evite situația în care tampitul îsi pune in funcțiune pilele și relațiile…Se pare ca ai incercat cu șpaga și nu ți-a mers, nu-i așa?
      Nu în speranța „potenței financiare” a cuiva îi dă 10, ci ca să evite un scandal monstru în care e umilit și calomniat și nu există vreo lege care să-l apere. Nu poți, ca profesor, să-ți pui mintea cu toți…bursierii, cu părinții, unchii, mătușile și toți membrii lui de partid. Pur și simplu, ai alceva de făcut, nu să te cerți cu toți „bursierii”.

  10. In acest caz singura soluție ar fi să se scoată Toate bursele din preuniversitar, nu?

    Exact ce urmăreau guvernanții.

    Inclusiv cele sociale (toate) sa revină la primării și sa nu se mai calculeze din bugetul educației…
    Dar totuși cele sociale sunt un pic de burse electorale și nu vor fi mutate la primărie sa se laude alții cu ele, nu?

    Directorii sunt puși politic, majoritatea lor, așa că nu întotdeauna sunt obiectivi pe temele ministerului, din contră.
    Când s-au introdus bursele electorale Deca si i-am rugat să se împotrivească la ședințele ISJ cu directorii nici nu au vrut sa audă.

    Nici al doilea an după ce văzuseră haosul de la comisia de burse si banii acordați cu medii de 2, 4 sau 6

    Acum au prins curaj?

  11. Să se dea online teste comune la nivel național la fiecare obiect de studiu, corectate online aleatoriu și doar așa sa primească bursa „de merit” . Așa, la „mica înțelegere” se dau note „pe caiet”, pe prezența etc. Or fi și elevi buni, dar poate nici 20% dintre „merituoșii” și „excelenții” nu sunt reali. Verificați cum se dau note pe la țară, sau prin liceele unde se intra cu media 2 etc. Pe prezența și pe caiet. Mai demult la medii mari, la olimpiade, concursuri, se dădea un premiu în cărți și diplome la sfârșitul anului fiindcă adolescenții aveau o cultură a muncii. Pai daca tot dați burse, să le rețineți și CAS sau, de ce nu, dacă părinții consideră că elevii trebuie să aibă bursa de orice fel, deși e obligația lor să învețe, atunci sa le meargă și vechimea deci sa se retina și CASS. Eu consider că dacă ai pretenții de burse (e drept că guvernele au înlesnit astfel de aberații și pomeni și lumea s-ar învățat foarte rău; au ajuns să considere părinții, că odraslele lor cu medii de 3 sunt excelenți fiind gratulați cu atâtea burse și gratuitati, și chiar sunt de liceu), în cazul când pleacă din țara, să plece după ce restituie integral plus inflația sumele. Se pot stipula in contractele școală -parinți, clauze. Totuși, nu e normal că statul să finanțeze in van, ca „excelenții” să plece. Au alocații, transport gratuit și masă sau pachete zilnic! Cei (și)cu burse sociale mulți au părinți care lucrează pe euro dar apar la primării că „săraci”. Ce sa mai spunem de cei intrați la tehnologice cu medii de 2 care, tot așa, primesc aproape toți pomeni de peste 1000 lei lunar, pentru lene, care nu fac decât să îi facă niște ratați, care primesc oricum, fără să facă nimic, doar sa stea, iar la final li se dă și șomaj, că acele calificări scoase cu sutele anual, nu au inserție profesională. La scoli profesionale să se dea doar burse, așa cum s- a început „pomana” cu HG 1062/2012, când bursele tehnologice erau strict pentru școală profesională. In rest, pentru „elitiștii” reali sau „făcuți” se pot da bilete gratis la filarmonica, teatru, muzee în tară sau cursuri de dezvoltare personala sau altfel. Bursele tehnologice, de reziliență trebuie tăiate iar restul, de merit etc sa se compenseze cu ce am sugerat. Și restituirea sumelor la plecarea din tara, stipulat în contract. Mai ales la studenți. Adică …Statul prost te sponsorizează ca să pleci?

  12. Eu cred ca exista și cazuri cu „interventii”, dar nu toti elevii cu bursa fac asa. Iar procentul de 15% propus de ministru nu rezolvă problema. Adevărata problema este sistemul de notare, iar elevii care chiar învață vor plăti pentru ca ministerul nu poate asigura o notare uniforma și pentru ca alții încalcă regulile. Nu e corect față de elevi, nu sunt de vina cei care încă învață.

    1. concret, pe cine vezi responsabil de „sistemul de notare”? imho, pentru specia Homo Sapiens (Sapiens), orice sistem de notare care nu reproduce, intr-o marja de aproximatie rezonabila, curba lui Gauss este structural viciat.

    2. Cei care învață, învață pentru ei și în viață vor face diferența. De ce trebuie sa-i recompenseze societatea? Produc ceva pentru ea? Au vreo problemă, încat societatea sa le ofere sprijin bănesc? Și noi am fost olimpici candva, iar acum suntem oameni împliniți, și nu ne ,,stimula” nimeni cu ”burse de merit”… Motivația învățării trebuie să fie internă, nu externă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Ghidul pentru gimnaziu și liceu

Raport oficial: Părerea prietenilor contează cel mai mult în alegerea liceului pentru aproape 40% din elevii din București care acum se înscriu la admitere. Sfaturile profesorilor, luate în considerare doar de 1 din 10 adolescenți. Top 10 cele mai căutate licee

Pentru aproape 40% din elevii claselor a VIII-a contează părerea prietenilor în consultarea referitoare la alegerea liceului, iar pe ultimul loc s-a aflat consilierul școlar, potrivit unui studiu privind opțiunile…
Vezi articolul

DOCUMENT Criteriile de preselecție pentru proiectele prin care profesorii și elevii pot participa gratuit la concursurile naționale 3DUTECH / Înscrierile sunt deschise până pe 29 Mai pentru toți elevii și profesorii, indiferent de specializare, județ sau tipul școlii

La cererea elevilor și profesorilor, înscrierile în concursurile naționale 3DUTECH rămân deschise până pe 29 Mai, anunță organizatorii într-un comunicat de presă. Participarea este gratuită, iar concurenții au șansa să…
Vezi articolul