Profesorii trebuie sprijiniți să facă mai multă practică pedagogică în formarea inițială, a afirmat recent profesoara de Educație muzicală Antoaneta Luchian, la emisiunea Educația la putere, de la TVR 2. Ea consideră că examenul de titularizare poate rămâne în forma actuală, dar că ar trebui „să fie însoțit de o avizare, de masterat didactic, de acea asistență la clasă și mentorat real făcut de niște profesori care se pricep”.
- Antoaneta Luchian este profesoară de Educație muzicală la Colegiul Național Costache Negruzzi și la liceul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și profesor MERITO 2023.
Profesoara afirmă că profesorii care se află deja în sistem trebuie sprijiniți să depășească lipsurile din formarea inițială și continuă, fiindcă se confruntă adesea cu provocări pentru care nu au fost suficient pregătiți: „Ce faci când te afli într-o sală de clasă pentru care n-ai fost pregătit?”, a spus ea.
Referitor la examenul de titularizare, Antoaneta Luchian consideră că ar trebui păstrat, însă completat de un proces de avizare, printr-un masterat didactic, asistență efectivă la clasă și mentorat cu profesori experimentați.
Redăm declarațiile profesoarei pe această temă:
Profesoara Antoaneta Luchian: Noi vorbim despre profesorii care sunt deja în sistem și ne dorim să-i ajutăm, să depășească acele piedici pe care le au din formarea inițială sau din formarea continuă. Ce faci când te afli într-o sală de clasă pentru care n-ai fost pregătit? Copiii sunt din ce în ce mai provocatori, sunt din ce în ce mai inventivi și tu ești același care a dat titularizarea în 2005 sau în 2006. Cred că e nevoie de mai multă practică pedagogică în formarea inițială. Cred că ar trebui examenul de titularizare să rămână așa cum este, dar să fie însoțit de o avizare, de acel masterat didactic, de acea asistență la clasă și mentorat real făcut de niște profesori care se pricep, să treacă prin toate etapele a ceea ce înseamnă viața școlii.
Și așa cum spuneam, noi la MERITO am gândit cumva un parcurs, un element de suport pentru profesorii care își doresc să fie eficienți în sala lor de clasă și să producă învățare. Avem un program de transformare, un program de formare al profesorului, avem evenimente, forumuri, ateliere în care completăm ceea ce fac instituțiile abilitate, CCD-urile și altele asemenea.
Despre formarea profesorilor
Ministrul Educației analizează renunțarea la modulele psihopedagogice și înlocuirea lor cu masteratele didactice pe o nouă formulă, după o perioadă de testare a acestui masterat, a declarat acesta într-un interviu acordat Edupedu.ro. „Dacă masteratul funcționează bine, n-are sens să mergi cu două sisteme în paralel, dar vreau să fiu sigur că masteratul asta funcționează bine și că nu este un alt modul I și II, reunit într-o formă care ne duce în aceeași zonă de pregătire a profesorilor, adică nu prea mulțumitoare”, a explicat Daniel David, pentru Edupedu.ro.
Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că formarea din facultate a celor care vor să devină profesori ar trebui să fie „un pic regândită”: „Tinerilor să li se ofere posibilitatea ca încă de pe băncile facultății să petreacă mai mult timp în școală și practica pe care o fac în școală să nu fie una formală, să fie una reală.”
La începutul lunii octombrie, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Radio România Actualități că „viitorul nu arată foarte bine pentru învățământul românesc”, dacă universitățile nu vor începe să-i identifice „în mod real pe cei care au vocație” și „dacă nu vor fi pregătite cu adevărat viitoarele cadre didactice”.
În septembrie 2023, profesorul Cătălin Ciupală despre pregătirea celor care ies din universități:
„Avem noi o mare problemă cu selecția profesorilor. Nu mai intră profesorii buni în sistem, pentru că ies foarte slab pregătiți din universitate, iar orice universitatea este stat în stat și nu interesează calitatea oamenilor care ies din facultate. Din păcate, sunt foarte puține situații în care pe profesorii universitari îi interesează în mod real calitatea studenților, că declarativ pe toți îi interesează, pentru că altfel nu i-ar lăsa să plece. (…)
Dacă profesorul respectiv a luat 3 la fizică înseamnă că el, credeți-mă, nu știe nici măcar materia de gimnaziu, de liceu. Practic, dacă el a terminat terminat de curând facultatea, el n-a făcut nimic în facultate, adică acolo e o problemă a facultății”, a menționat cadrul didactic.
În ianuarie 2023, Maria Manea, fost secretar de stat în Ministerul Educației, punea public problema formării slabe a resursei umane în cadrul sistemului universitar și susținea că din acest mediu universitar provine „o buna parte din politic, în cele mai importante foruri de conducere, dar nu există comoditate și nepăsare mai mare decât în universitar”:
„Dați-mi voie să nu cred că nu îi ia nimeni în seama, atâta vreme cât, reprezentarea politică de top din învățământ este mai mereu universitară. Și dați-mi voie să pun la îndoiala atunci moralitatea, dacă tac pentru bani. Eu am întâlnit și universitari batatarnici, dar și tăceri nepermise, mai multe… De zeci de ani sistemul de învățământ preuniversitar este tocat de presă pentru toate relele din educație. Rareori cineva a îndrăznit să meargă și să vadă, cu adevărat, dacă în superior se pune accentul pe student, cum se realizează predarea, ce impact are ea, cât este de corelat – la nivelul cercetării- conținutul predat cu descoperirile recente din domeniile de cunoaștere etc.
Nu este posibil ca formarea pentru cariera didactică din universități să se facă atât de prost, după zeci de ani in care s-au văzut rezultatele înregistrate prin angajările/incadrarile din preuniversitar, având la vârful conducerii politicieni-miniștri universitari”, a susținut Maria Manea.
În iulie 2022, Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației la acea vreme, spunea că „90% din cei care au obținut note sub cinci vin pe o anumită filieră”:
„Nu știu dacă e bine să spun că, la examenul de titularizare de anul acesta, 90% din cei care au obținut note sub cinci vin pe o anumită filieră, cu niște competențe dobândite în anumite instituții (…)”, a declarat Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei dezbateri pe tema proiectului legii Educației. Peste jumătate din absolvenții 2022 care au participat la proba scrisă de la concursul de titularizare 2022 au obținut note sub 7, potrivit datelor Ministerului Educației, analizate de Edupedu.ro.
Amintim că Edupedu.ro a scris în 2019 că formarea inițială a profesorilor se face în România prin urmarea unui modul psihopedagogic în timpul facultății, la care poate participa orice student, indiferent dacă termină cu media 5 la disciplina pe care vrea ca el însuși la să o predea în preuniversitar.
Cunoscute ca modulele pedagogice sau “DPDD-uri” [pentru că sunt organizate de către Departamentele pentru Pregătirea Personalului Didactic], aceste rute falimentare de formare a cadrelor didactice produc, la final, absolvenți gata să intre în clase, dar cu o experiență practică de maximum 3 ore de predare, avertiza într-o analiză pentru Edupedu.ro fostul secretar de stat în Ministerul Educației, Oana Badea.
4 comments
azi au rămas pe dinafară oameni care acum puteau fi titulari….de ce? că nu aveau acordurile de la toate unitățile care erau pe listele minune ale isj….așa că jos mânuțele de pe titularizare….
Cum adică?Ce s-a întâmplat?
Majoritatea profesorilor nu știu să utilizeze o tablă electronică, sunt rupți de tehnologie, nu știu să utilizeze nici măcar catalogul electronic apelând la alți colegi… Ce să mai vorbim despre AI, metodică bună numai în teorie, etc. Fără a înțelege de ce se comportă așa cum se comportă elevii, fără empatie, mai bine lăsăm învățământul pe mâna AI. Chat Gbt este mult mai bun la metodică 🤭
În care tara exista mentorat didactic și toate inepțiile spuse de voi?Bazat pe ce considera “ecsperta” ca ar trebui sa fie șirul acesta înfiorător de formari peste formări?Apoi grade didactice,examene peste examene și desigur cele 15 credite adică 100 de ore de formare la fiecare 4 ani.
La gradele didactice câte 3 ani de inspectări adică după aproximativ 7 ani ai gradele didactice.An de an inspecții.
Și pentru ce ca nici posturi nu sunt!
Au început sa “concedieze” silentios:nu se dau continuități,se anulează contractele de pe viabilitate etc.Daca te uiți pe site-ul titularizare, nu mai sunt posturi.Anul trecut au fost f multe și acum se pregătesc de disponibilizări sau reconversii.
Devin disperați pentru ca odată cu reducerea posturilor de profesori nu vor mai avea nevoie de atâția metodisti și ca să nu își piardă posturile….