Apel către părinți al ministrului Daniel David, ca să-și înscrie copiii la creșă și grădiniță: Vă încurajez pe toți să vă mobilizați pentru a le putea oferi tuturor copiilor eligibili ai țării posibilitatea de a intra măcar în sistemul obligatoriu de educație, unde avem deja infrastructura necesară

858 de vizualizări
Foto: gov.ro
Mesaj public al ministrului Educației și Cercetării cu o zi înainte de începerea perioadei de înscriere în creșe, grădinițe și servicii complementare de educație timpurie, programată pentru luni, 26 mai 2025. Oficialul atrage atenția, într-un mesaj pe Facebook, asupra unei realități persistente și îngrijorătoare: mii de copii din România nu sunt nici măcar înscriși în sistemul de educație obligatoriu.

„O îngrijorare mare este că prea mulți copii nu sunt parte a sistemului de educație care este acum obligatoriu”, a declarat ministrul. Acesta a subliniat că, dincolo de problema analfabetismului funcțional – aflată în proces de corectare prin politici deja asumate – România se confruntă cu un fenomen grav și adesea ignorat: absenteismul total al unor copii din parcursul educațional.

Daniel David a legat direct acest eșec de sistem de pierderea potențialului intelectual și creativ al copiilor excluși, dar și de riscul de a accentua inegalitățile sociale. „Le irosim potențialul și le reducem șansele unei vieți mai bune”, a spus el, într-un apel clar adresat părinților, autorităților locale și întregii societăți.

Ministrul a indicat în mesaj și Raportul QX, lansat recent, în care se arată că accesul la educație timpurie este esențial pentru reducerea abandonului școlar și pentru sprijinirea parcursului educațional pe termen lung. De asemenea, acesta a vorbit despre nevoia unei duble construcții: a infrastructurii educaționale și a mentalității publice care să valorizeze cu adevărat educația încă din primii ani de viață.

„Haideți să construim împreună simultan infrastructura și mentalitatea că educația este cea mai bună cale spre succesul și/sau bunăstarea socială”, a îndemnat ministrul.

Raportul respectiv reia date statistice din Raportul privind starea învățământului preuniversitar 2023-2024, fără să publice situația reală din sistem în prezent, pe baza datelor SIIIR.

„În învățământul antepreșcolar, avem cuprinși 31 814 antepreșcolari (29 452, în mediul urban; 30 682, în sistemul public), în 485 de unități independente sau secții din cadrul grupurilor școlare. Față de populația care pe baza vârstei ar fi putut să fie la aceste niveluri educaționale (3-21 de ani), avem o rată de cuprindere de 71,8%. Dacă considerăm doar învățământul obligatoriu, față de populația care pe baza vârstei ar fi putut să fie la aceste niveluri educaționale (3-18 de ani), avem o rată de cuprindere de 82,8%. La nivel preșcolar, avem o rată de cuprindere de 84,4% (95,5% urban vs. 72,7% rural)“, potrivit Raportului QX.

Viner, 23 mai, s-a afișat la unitățile de învățământ numărul de locuri libere după etapa de reînscrieri, iar de luni, 26 mai, părinții care înscriu copilul pentru prima oară la grădiniță, indiferent de grupă, vor putea depune cererile. Pe cererea-tip de înscriere, părinții pot alege 3 creșe sau grădinițe, potrivit metodologiei. Din acest articol puteți descărca model de cerere și puteți afla mai multe informații utile.

Redăm mesajul integral al ministrului Educației și Cercetării:

„Luni, 26 mai 2025, încep înscrierile la creșă/grădiniță/servicii complementare de educație timpurie.

O îngrijorare pentru mine ca ministru nu este doar faptul că unii dintre cei care ajung în sistemul de educație nu pot trece de o zonă de analfabetism funcțional. Această realitate și cauzele acesteia le înțelegem tot mai bine și sunt în proces de corectare.

Dar, așa cum am arătat și în recentul „Raport asupra educației și cercetării din țară” (Raportul QX), o îngrijorare mare este că prea mulți copii nu sunt parte a sistemului de educație care este acum obligatoriu (4-18 ani), fie ca urmare a abandonului, fie a faptului că nu au fost înscriși. Iar prin acest lucru nu doar că le irosim potențialul bun de inteligență/creativitate, ci le și reducem șansele unei vieți mai bune.

În lumea care vine, educația va face tot mai mult diferența între cei care vor avea succes și/sau o viață bună și cei care vor fi pierzători. De aceea, vă încurajez pe toți să vă mobilizați pentru a le putea oferi tuturor copiilor eligibili ai țării posibilitatea de a intra măcar în sistemul obligatoriu de educație, unde avem deja infrastructura necesară. Știu că încă mai avem de lucru pentru a asigura toată infrastructura necesară și/sau disponibilă la standardele pe care ni le dorim – mai ales la nivel de creșe, dar și la celelalte niveluri -, dar haideți să construim împreună simultan infrastructura și mentalitatea că educația este cea mai bună cale spre succesul și/sau bunăstarea socială”.

Remintim, în context, numărul copiilor neșcolarizați cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani a crescut de la 100.000 în 2010, la 250.000 în 2022. Alina Sava, reprezentantă a Băncii Mondiale în România spunea în urmă cu o jumătate de an la un eveniment organizat de Ministerul Educației, că „legile trebuie schimbate, ca atunci când părintele eșuează, primarul și poliția să facă ceva mai mult decât o amendă, ar trebui să aducă copiii în școală”


4 comments
  1. Nu e vorba de a încuraja. Este despre a aplica legea, odată ce învățământul e obligatoriu. Înseamnă că instituțiile statului nu își fac treaba. Adică se acceptă că există copii pe care părinții nu îi trimit la școală? Atunci cred că undeva există o lipsă gravă de comunicare și de transmitere de date și bineînțeles, de a lua de măsuri și sau/ sancțiuni (școală – protecția copilului/ asistență socială – poliție).

  2. Până nu le vine scrisoare acasă de la procuratură se vor fofila in fel și chip să nu îi trimită la șc. Pe vremuri țăranii vindeau vaca să ia copiilor ghete de școală și un costumaș dar aceia munceau. Halal job-uri la țară, servicii de asistență socială și fundații care distribuie haine de la alți copii. Fițe cât casa și prof. ce nu spun “așa nu!” beizadelelor când râd de copiii modești….că de unde le vin papornițele cu cadouri? Camerele acelea din școală lucrează ceva?
    Chiar trebuie să strige un ministru “mobilizarea!”? Poți să îi iei cu “arcanul” legal la școală dar acolo le oferi un transport, le dai un prânz, o gustare măcar cui are nevoie, le asiguri tihna să învețe și ei în liniște, nehărțuiti? Le dai, tu, stat capturat? Numai recent am făcut sesizări la CNCD și Solvit.

  3. ce ne facem că la noi in cartier au f mulți părinți făcută viza de flotant ei locuind în zona satelit a orașului în zona de vile.
    grădinițele prefera acei copii aduși cu mașini scumpe in fiecare dimineață , nu pe ai noștrii de la bloc aduși pe jos de mana de către părinții care sânt proprietari ai unui apartament amarat din cartier. ..
    după cum vi așa te înscrii …
    noi unde o sa ne ducem copiii ? și cu ce sa i transportam dimineață daca nu avem mașină și la grădiniță din cartier ” nu mai sant locuri”?
    faceți o regulă , sa intre și cei care nu sânt ” flotanți” , verificând unde au părinții proprietatea . unde a fost la naștere domiciliul mamei și al copilului . Eu stau la 20 m de gradi , dar nu mai e loc deși am fost și am discutat din timp și am copil de vârsta preșcolară și pe deasupra locuiesc în acest cartier de când mă știu iar apartamentul este acum proprietate personala , moștenit de la ai mei care ai mei care l au primit ca angajați ai unei fabrici din zona iar apoi l au cumpărat după revoluție .
    Copiii primiti cu prioritate stau prin comunele satelit dar sânt aduși la gradi în oraș în cartierele limitrofe care sânt in general cartiere sărace.. Iar duamnelor educatoare li se umezesc ochii când văd prichindeii coborând din Landrover – ul plin de glod pe roți…
    și că sa pun capac, grădinița la care am vrut sa mi dau copilul e grădinița la care am învățat și eu .. iar educatoarea pe care am avut o e acum pensionara și locuiește la scara vecina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ping-pong între ministere. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, spune că lista cu școlile cu risc seismic este la Ministerul Educației, instituție care tocmai a transmis că o va cere Ministerului Dezvoltării

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat miercuri, 15 februarie, că lista cu școlile cu risc seismic din România este la Ministerul Educației, întrebat de jurnaliști într-un briefing de presă după…
Vezi articolul
Inspecția specială

Toate posturile din actualele inspectorate școlare ar urma să fie scoase la concurs în 2024, an electoral cu 4 rânduri de alegeri politice – proiect de calendar. Regulile pentru recrutarea șefilor de direcții județene și a inspectorilor trebuie stabilite până în februarie

Toate posturile din actualele inspectorate școlare vor fi scoase la concurs anul viitor, conform unui proiect de ordin de ministru al Educației pus în consultare publică în care apare calendarul…
Vezi articolul

În școlile din rural merg profesori care nu au cea mai bună pregătire, iar la școlile de la orașe, care oricum sunt performante, rămân cei mai buni profesori. Până când nu se va schimba această paradigmă de distribuire a resursei umane în sistem, nu se va schimba acest ecart dintre rezultatele elevilor din rural și urban – Luciana Antoci, ISJ Iași

Inspectorul general școlar Iași, Luciana Antoci, a atras atenția că diferențele la Evaluarea Națională dintre notele elevilor de la sate și ale celor de la școli din mediul urban este…
Vezi articolul