Fondul de burse pentru studenți acordat de stat universităților, în prezent raportat la 10% din salariul minim brut per student, se va raporta „la valoarea netă a salariului minim”, conform programului de guvernare Bolojan. Această schimbare a raportării la salariul minim net și nu cel brut înseamnă o scădere de a banilor de la Minister pentru universități cu aproape 40%. Cuantumul și criteriul de acordare a burselor sunt stabilite de fiecare universitate în parte, prin metodologie proprie.
- Amintim că Alianța Organizațiilor Studențești (ANOSR) a reacționat în urma propunerilor propuse privind redimensionarea burselor
Una dintre principalele propuneri ale noului Guvern Bolojan este „redimensionarea” burselor. Mai exact se precizează că „bugetul trebuie dimensionat pornindu-se de la nivelul anului 2023”.
„Având în vedere faptul că bursele nu se impozitează, fondul de burse/bursele care se raportează la salariul minim pe economie se va raporta la valoarea netă a salariului minim”. Cu alte cuvinte, pentru că bursele nu se impozitează, statul va reține impozitul din brut, astfel că banii pe care Ministerul Educației îi va trimite universităților pentru a acorda burse studenților vor fi mai puțini, fiind raportați la valoarea salariului minim net.
„Valoarea costului standard pentru fondul de burse și protecție socială în lei/lună/student este echivalentul a 10% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată”, prevede în prezent metodologia privind criteriile de acordare a burselor studențești.
- Acum, salariul minim brut este de 4.050 lei, iar 10% din 4.050 înseamnă 405 lei alocați per student.
- Raportat la salariul mediu net care este 2.574 lei, 10% înseamnă 257,4 lei – adică scade cu aproape 40%.
- De remarcat că fondul de burse este și mai mic în realitate în prezent, fiind raportat la salariul minim brut în vigoare în noiembrie 2024, adică 3.700 de lei. Limitarea este impusă de OUG 156/2024.
Bursele studențești nu au un cuantum fix stabilit de lege (în afară de bursele sociale), ci fiecare universitate primește un fond de burse pe care îl împarte pe diverse criterii în ce tipuri dorește, în acord cu regulile emise de ministerul Educației.
Asta înseamnă că fiecare universitate se va adapta și va decide dacă păstrează cuantumurile din prezent și alocă burse către mai puțini studenți sau modifică sumele încât să ajungă pentru mai mulți beneficiari.
Singurul cuantum stabilit de Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior este cel pentru bursa socială, care anul acesta, conform OME nr. 7296/2024, este de 925 lei pe lună.
În plus, universitățile pot suplimenta fondul de burse cu fonduri proprii provenite din taxe de înscriere și numai.
De remarcat, deși în programul de guvernare se face referire la legea nr. 198/2023 pentru învățământul preuniversitar, „fondul de burse” există doar în metodologia de acordare a burselor studenților.
Astfel există trei posibile scenarii în cazul în care scade fondul de burse, așa cum se propune în programul de guvernare:
- dimensiunea numărului de studenți care pot primi burse rămâne același, însă va scădea valoarea burselor
- va scădea numărul studenților beneficiari, dar valoarea burselor rămâne aceeași
- universitățile suplimentează cuantumul burselor din fonduri proprii pentru a le păstra la valorile și pentru beneficiarii din prezent
Este de precizat și faptul că Ordonanța trenuleț a înghețat fondul de burse studențești în anul 2025 la nivelul lunii noiembrie 2024, ceea ce înseamnă că bursele, de exemplu cele sociale a căror valoare minimă se stabilește la nivel național, prin ordin de ministru, nu au mai crescut.
„Art. XXII. — În anul 2025 valoarea costului standard pentru fondul de burse și protecție socială în lei/student, prevăzut la art. 149 alin. (21) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, se menține la nivelul aferent lunii noiembrie 2024”, scrie în OUG 156/2024.
Cum se acordă bursele studenților
Art. 16 din metodologia privind criteriile generale de acordare a burselor și a altor forme de sprijin financiar de la bugetul de stat pentru studenții și cursanții din învățământul superior de stat, învățământ cu frecvență:
„(1) Fondurile pentru acordarea burselor de la bugetul de stat sunt repartizate instituțiilor de învățământ superior de către Ministerul Educației, în limita bugetului alocat cu această destinație, proporțional cu numărul total al studenților înmatriculați la programe de studii universitare cu frecvență, fără taxă de studii, la ciclurile de studii de scurtă durată, licență și master din instituția de învățământ superior respectivă, în baza contractului instituțional pentru fondul de burse, pe baza costului standard pentru fondul de burse și protecție socială.
(3) În cazul studenților înmatriculați în cadrul programelor de studii de licență din domeniile aferente STIM (Științe Exacte, Tehnologie, Inginerie și Matematică), costului standard pentru fondul de burse și protecție socială i se aplică un coeficient de 33%.
(4) Din fondul de burse repartizat instituțiilor de învățământ superior de stat, minimum 30% din total este alocat pentru categoria de burse sociale”.
Tipuri de burse
Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual, până la data de 1 septembrie, de către Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS)‚ se adoptă prin ordin al ministrului educației și trebuie să acopere cheltuielile minime de masă și cazare.
În prezent, conform OME nr. 7296/2024, cuantumul minim al bursei sociale este de 925 RON/lună.
- Cuantumul burselor sociale se stabilește prin hotărâre a senatului instituției de învățământ superior de stat, la propunerea consiliului de administrație, în limita fondurilor disponibile și în funcție de nevoile identificate la nivelul comunității studențești, cu respectarea prevederilor art. 149 alin. (26) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările ulterioare.
- Bursele sociale se acordă, pe baza prevederilor metodologiei proprii stabilite de către senatul universitar, la propunerea consiliului de administrație, ca urmare a consultării cu reprezentanții studenților, inclusiv cu organizațiile studențești din instituția de învățământ superior de stat
Studenții reclamă că în prezent valoarea bursei sociale nu acoperă cheltuielile minime de masă și cazare
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) reclamă faptul că în baza calculelor făcute referitoare la coșul minim al studentului, „acest cuantum era insuficient chiar și în 2020 pentru a acoperi cheltuielile minime de masă și cazare„, după cum prevede legea că ar trebui să se întâmple (art. 149 alin. (26)).
Conform calculelor ANOSR, în 2020, coșul minim al studentului valora 1172 RON/lună, incluzând toate cheltuielile necesare pentru asigurarea nevoilor de trai de bază ale unui student. Raportându-ne doar la costurile de masă și cazare, în baza acelorași calcule, un student avea nevoie de cel puțin 837 RON/lună pentru a acoperi aceste costuri, fără a lua în considerare alte nevoi de trai pe care le are acesta (transport, produse de igienă, resurse de învățare etc.). Aplicând acestei sume rata inflației calculată de Institutul Național de Statistică pentru ultimii ani, ajungem la un cuantum necesar de cel puțin 1135 RON/lună doar pentru a acoperi costurile cu masa și cazarea și respectiv de 1587 RON/lună astfel încât un student să poată acoperi și alte cheltuieli de trai imperioase.
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.