Bursele sociale și bursele de excelență olimpică se acordă și pe timpul vacanței de vară 2024

46.989 de vizualizări
Foto: © Rochu2008 | Dreamstime.com
Elevii cu burse sociale și cei cu burse de excelență olimpică primesc banii și pe timpul vacanței de vară 2024. Pentru bursa socială condițiile sunt să nu aibă mai mult de 20 de absențe nemotivate și să nu fie corigenți la mai mult de o materie, conform metodologiei de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024.

Tipurile de burse din anul școlar 2023-2024 și cuantumul minim:

  • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
  • Bursă de merit : 450 lei
  • Bursă socială: 300 lei
  • Bursă pentru mame minore: 700 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei

Bursele de merit și bursele tehnologice nu se acordă și pe perioada vacanțelor școlare. 

Cuantumul minim stabilit de lege nu s-a respectat pe perioada cursurilor și elevii au primit mai puțini bani, pentru că au fost zile de vacanță în fiecare lună de școală din anul școlar 2023-2024.

Prevederile din metodologie privind acordarea burselor de excelență olimpică și sociale pe timpul vacanței de vară 2024

„Art. 6. — (1) Pentru stimularea excelenței, elevii beneficiază de burse de excelență olimpică I și II, acestea fiind alocate în funcție de distincțiile primite de către aceștia, după cum urmează:

a) bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune, la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Bursele de excelență olimpică I se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii care obțin distincții și premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar;

b) bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la etapele naționale ale olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației. Bursele de excelență olimpică II se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii care obțin distincții și premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.

Art. 12. — (1) Bursele sociale se acordă și în perioada vacanțelor școlare. 

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), nu primesc bursa socială în perioada vacanței de vară

a) elevii care nu au promovat anul școlar

b) elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate/an

c) absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat; 

d) elevii care repetă anul școlar din alte motive decât medicale.” 

Criteriile pentru bursele din anul școlar 2024-2025: bursele de excelență olimpică I și II și bursele sociale se vor acorda și în vacanța din 2025, conform proiectului de metodologie cadru

Ministerul Educației a pus în consultare publică pe 25 martie noile criterii de acordare a burselor pentru elevi pentru anul școlar 2024-2025. Acestea sunt incluse în proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023.

Tot pe 25 martie a fost pus în consultare publică și proiectul de metodologie cadru de acordare a burselor în anul școlar 2024-2025.

Ministerul Educației nu a comunicat data la care vor fi aprobate noile criterii și metodologia cadru pentru bursele din anul școlar 2024-2025.

Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția  burselor de excelență olimpică I și II și a burselor sociale, conform proiectului.

Principalele prevederi:

  • Bursa de reziliență, cea mai nouă bursă inventată de Ligia Deca, poate asigura 300 de lei pe lună elevilor cu medii peste 7. „Este, practic, o formă de a stimula progresul individual în învățare”, spune ministra

Foto: © Rochu2008 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orban, despre solicitarea lui Cioloș: Să ceri demisia ministrului Educației cu o zi înainte de începerea școlii mi se pare o politizare dramatică a subiectului, cu atât mai mult cu cât dna Monica Anisie a fost secretar de stat în mandatul său

“Începerea anului școlar este o necesitate. Și așa 4 luni de zile, din cauza pandemiei, din cauza stării de urgență cursurile au fost online, într-o adaptare care practic a generat…
Vezi articolul

Arbore prăbușit în curtea unui liceu din Ploiești / Nu a fost rănită nicio persoană / Director: ”Noi nu putem să intervenim în astfel de situații, fără o comandă fermă. Așa sunt procedurile”

Luni după amiază, în jurul orei 17.20, un copac s-a prăbușit în curtea Liceului Tehnologic de Servicii ”Sfântul Apostol Andrei” Ploiești, anunță Observatorul Prahovean, citat de G4Media.ro. ”Vom degaja zona, mâine…
Vezi articolul

Studenții și viitorii angajați ai companiei de software UiPath, formați digital cu ajutorul unui sistem de monitorizare al învățării, dezvoltat de compania românească de e-learning Ascendia

Studenții și viitorii angajați ai companiei românești de software UiPath vor fi formați digital cu un sistem de monitorizare al învățării dezvoltat de compania românească de e-learning Ascendia. Cele două…
Vezi articolul

BREAKING Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe, publicate de Ministerul Educației. Candidații au avut de scris un eseu de maximum 2 pagini în care să prezinte importanța funcțiilor educației. La subiectul I a picat basmul cult

Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a concursului național a…
Vezi articolul