Absolvenții de liceu de la filiera vocațională vor susține examenele de certificare imediat după susținerea probelor scrise de Bacalaureat, în perioada 17 iunie – 10 iulie 2025. Școlile vor avea la dispoziție cu două săptămâni mai mult să organizeze probele, față de reglementarea prin ordin de ministru din luna martie, care plasa examenele începând cu 30 iunie.
- Probele scrise la Bacalaureat vor începe pe 10 iunie – cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, arată o analiză Edupedu.ro: România schimbă datele pentru examene cât mai devreme în anul școlar 2024-2025 ca efect al schimbărilor climatice.
Inițial, examenele de certificare pentru absolvenții liceelor vocaționale urmau să fie organizate în perioada 30 iunie – 10 iulie 2025.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a anunțat în luna aprilie că instituția poate modifica ordinul astfel încât elevii de la liceele vocaționale să susțină examenele de certificare imediat după probele scrise de Bacalaureat, pe 16 iunie fiind ultima probă scrisă, nu după anunțarea rezultatelor.
Prin ordinul 3.992/2025, semnat de ministrul Daniel David pe 5 mai și publicat în Monitorul Oficial (MO) 17 zile mai târziu, se modifică ordinul ministrului educației nr. 4.433/2014 privind aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de certificare a calificării absolvenților învățământului liceal, filiera vocațională, cu modificările și completările ulterioare astfel:
— La articolul 33, după alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu următorul cuprins:
„(12) În anul școlar 2024-2025 fiecare unitate de învățământ nominalizată ca centru de examen își va elabora propriul calendar de desfășurare a examenului de certificare, care va fi comunicat unităților de învățământ arondate. Probele de examen vor fi planificate după susținerea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, în perioada 17 iunie – 10 iulie 2025.”

Învățământul liceal se organizează în licee teoretice, licee vocaționale și licee tehnologice și cuprinde clasele a IX-a-a XII-a pentru învățământul cu frecvență și clasele a IX-a-a XIII-a pentru învățământul cu frecvență seral și învățământul cu frecvență redusă.
Filiera vocațională are profilurile militar, teologic, sportiv, artistic și pedagogic, conform art. 33 din Legea învățământului preuniversitar.