Limba și literatura, matematica, limbile străine, dar și istoria sunt disciplinele cărora li se acordă cea mai multă atenție în curriculumul de liceu din Polonia, a doua țară din Europa Centrală și de Est din punct de vedere al rezultatelor în PISA 2022, testarea internațională a competențelor elevilor. În această țară, unde conținutul educațional, numărul de materii și regulile de predare se schimbă în mod curent, materii precum Științele, Geografia, Informatica sunt predate, în trunchiul obligatoriu, doar în primii 3 ani, iar materii precum Religia sau „Educația pentru familie” sunt opționale ce pot fi predate la solicitarea elevului/părinților, potrivit datelor agregate pe platforma europeană Eurydice.
- Polonia este a 12-a țară din lume, a 8-a din Europa și a doua din Europa Centrală și de Est (după liderul european Estonia) în clasamentul PISA 2022, ultima rundă a testării internaționale privind competențele elevilor de 15 ani, realizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). În cadrul acestui clasament, elevii polonezi au înregistrat rezultate apropiate de pragul de 500 de puncte – 489p la Matematică și Citire, 499p la Științe – mult peste media de 428 de puncte înregistrată de elevii din România.
Polonia este una dintre țările din regiune cu schimbări multe și dese în sistemul de educație (aproape 40 de inițiative raportate pentru platforma europeană Eurydice doar în 2024, după alte 15 în 2023). Cel mai recent a atras atenția anul trecut, când a anunțat o programă școlară „subțiată”, cu accent pe asimilarea conținuturilor educaționale, nu pe volum. Ea a fost invocată drept potențial reper și de fosta ministră a Educației din România, Ligia Deca, în pregătirea proiectului de planuri-cadru de liceu pus acum în transparență, ea spunând în urmă cu un an că „ceva similar (cu „teierea de materie” din Polonia – n.red.) ne-ar fi și nouă util”.
Sistemul de învățământ liceal din Polonia este unul complex, în care școlile profesionale / vocaționale joacă un rol foarte important. Pentru liceele teoretice, disciplinele sunt împărțite în 3 categorii:
- discipline obligatorii în trunchiul de bază
- discipline predate „avansat”, pe care elevul le alege din oferta școlii
- discipline opționale, pentru care pot opta părinții și elevii, conform prevederilor legale
Dacă un număr redus de materii precum Religia și „Educația pentru familie” intră la opționale, cele incluse în oferta școlii sunt considerabil mai variate.
Materii obligatorii
Numărul minim de ore pentru materiile obligatorii în liceele teoretice din Polonia (sursa: Eurydice):
- Limba poloneză – câte 4 ore pe săptămână, în toți cei patru ani de liceu
- Limbă străină – câte 3 ore pe săptămână, în toți cei patru ani de liceu
- A doua limbă – minim 2 ore pe săptămână în toți cei patru ani de liceu (variații în funcție de liceu)
- Matematică – câte 3 ore pe săptămână în primul și al treilea an de liceu, câte 4 ore pe săptămână în ceilalți doi ani
- Istorie – 2 ore pe săptămână în primii 3 ani, 1 oră în ultimul an (doar în primul semestru)
- Filosofie/Arte vizuale/Muzică sau Latină-cultură antică – 1 oră pe săptămână în primul an de liceu
- Geografie – Câte o oră pe săptămână în primul și în al treilea an de liceu, 2 ore în al treilea, niciuna în anul al patrulea
- Chimie și Biologie – Câte o oră pe săptămână în primul și în al treilea an de liceu, 2 ore în al treilea, niciuna în anul al patrulea
- Fizică – Câte o oră pe săptămână în primii doi ani de liceu, 2 ore în al treilea an, niciuna în anul al patrulea
- Informatică – Câte o oră pe săptămână în primii trei ani de liceu, niciuna în al patrulea
- Educație fizică – 3 ore pe săptămână în fiecare an de liceu
- Afaceri și Management – 1-2 ore pe săptămână în primii doi ani de liceu
- Educația pentru siguranță – o oră pe săptămână în primul an de liceu
Materiile predate avansat, din oferta școlii:
În Polonia, directorul școlii alege, după consultări în consiliul școlar, o lisă de materii care să fie predate avansat la nivel de școală, în funcție de interesele elevilor și resursele organizaționale, umane și financiare ale unității de învățământ.
Fiecare elev alege 2 sau 3 discipline din această categorie aleasă de director, discipline de aprofundare a celor din setul de bază. Pentru acestea este alocat un număr de ore pe săptămână, timp de minim 3 ani, ridicând numărul total de ore de predare astfel:
- 8 ore pe săptămână în total pentru: Limba poloneză, Educație civică, Istoria muzicii, Istoria artei, Cultură latină și antică, Filosofie
- 6 ore pe săptămână în total pentru: Limbă străină, Istorie, Geografie, Biologie, Chimie, Fizică, Matematică, Informatică
Dintre acestea, Istoria muzicii, Istoria artei, Cultura latină și antică, Filosofia, care pot fi predate doar în primii trei ani de liceu.
Materiile pentru care pot opta elevii/părinții, conform Legii
A treia categorie de materii sunt cele la care elevii au acces la propria alegere, conform prevederilor legale. Printre acestea, disciplina Religie, pentru care optează un număr foarte mare de elevi, dar care rămâne disciplină opțională.
Aceste materii sunt:
- Religia sau Etica
- Educația pentru Familie
- Limbile minorităților naționale
- Geografia statului cu care se identifică elevul aparținând unei minorități naționale
Un alt set aparte de ore este cel pentru Consiliere în carieră – școlile trebuie să ofere un minim de 10 astfel de ore pe parcursul celor 4 ani de liceu.
Foto © Primaveraar | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.