Curtea de Conturi recomandă recuperarea sumelor plătite „necuvenit” ca prime de carieră didactică în 2023 – raport / Primele promise de Guvernul Ciucă pentru închiderea grevei generale a profesorilor au fost acordate în fals dintr-un program european, fără să fie aprobată vreo finanțare pentru acestea de către Comisia Europeană

13.988 de vizualizări
Valoarea tichetelor de creșă
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Curtea de Conturi recomandă recuperarea unor sume acordate necuvenit ca prime de carieră didactică în 2023, pentru peste 1.800 de angajați personal administrativ, potrivit unui comunicat de presă. Asta după ce, în urma unui audit al Curții de Conturi s-a descoperit că „au fost acordate prime de carieră didactică în mod necuvenit”. În plus, nu există o decizie de finanțare din fonduri externe nerambursabile. Cu alte cuvinte, Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a plătit banii din bugetul de stat în speranța că și va deconta din fonduri europene și a precizat în OUG 58/2023 și ulterior în legea nr. 249/2024 că banii vor fi acordați din fonduri europene. „Comisia Europeană nu a agreat introducerea măsurilor de sprijin în OUG”, iar „aceste sume acordate nu reprezintă o sumă certă de încasat de la Comisia Europeană”, mai precizează raportul Curții de Conturi.
  • Edupedu.ro a cerut un punct de vedere de la MIPE și am fost informați că îl vom primi. Când se va întâmpla acest lucru, îl vom publica.

Curtea de Conturi recomandă recuperarea primelor de carieră didactică acordate unui număr de peste 1.800 de angajați din categoria personalului administrativ care au primit „mod necuvenit” banii.

„Curtea a solicitat MIPE o analiză a măsurii de susținere privind acordarea primelor de carieră didactică și a primelor de carieră profesională, în vederea efectuării corecțiilor contabile, dar și pentru recuperarea primelor în valoare de 1.814.000 lei, care au fost acordate în mod necuvenit”, scrie în comunicatul de presă al Curții de Conturi.

Raportul Curții de Conturi pe 2023 arată că peste 1.800 de angajați din categoria personalului administrativ au primit prime de carieră didactică, în valoare de 1.500 de lei, ilegal. Aceștia ar fi trebuit să primească prime de carieră profesională, în valoare de 500 de lei.

„Totodată, în cadrul PEO Didactic, în anul 2023 au fost efectuate plăți necuvenite în valoare de 1.814.000 lei, pentru un număr de 1.814 beneficiari de prime de carieră didactică, în condițiile în care aceste persoane făceau parte din categoria personalului administrativ. Această eroare a condus, de asemenea, și la majorarea indicatorului Cheltuielile operaționale reflectate în Contul de rezultat patrimonial”, scrie în raportul Curții de Conturi pe 2023.

Sursa: Raport Curtea de Conturi

Mai mult, 316.506.400 lei, reprezentând 80% din totalul plăților efectuate în cadrul Programului Educație și Ocupare Didactic pentru primele de carieră și primele profesionale au fost acordate în „mod necuvenit” din fonduri europene nerambursabile, adică fără aprobarea Comisiei Europene, să fie recuperate. Documentul nu specifică și modul în care vor fi recuperați banii.

Cu alte cuvinte, Guvernul Ciucă a plătit în 2023 primele profesorilor (n. red în valoare de câte 1.500 de lei) de la bugetul de stat, în speranța de a deconta banii din fonduri europene nerambursabile. De altfel, în OUG nr 58/2023 și apoi în legea nr. 249/2024 se precizează clar faptul că primele de carieră didactică se acordă prin fonduri europene nerambursabile.

Sursa: Legea 249/2024 / legislatie.just

Concret, potrivit raportului de audit al Curții de Conturi la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Curtea de Conturi a solicitat MIPE „o analiză a măsurii de susținere privind acordarea primelor de carieră didactică și a primelor de carieră profesională, în vederea efectuării corecțiilor contabile, dar și pentru recuperarea primelor în valoare de 1.814.000 lei, care au fost acordate în mod necuvenit“. 

„Auditorii au constatat că au fost majorate creanțele din fonduri europene nerambursabile cu suma de 316.506.400 lei, reprezentând 80% din totalul plăților efectuate în cadrul Programului Educație și Ocupare Didactic pentru primele de carieră și primele profesionale, prin evidențierea eronată ca sume de primit de la Comisia Europeană, în condițiile în care nu există o decizie de finanțare din fonduri externe nerambursabile (un angajament legal) pentru aceste măsuri de sprijin”, scrie Curtea de Conturi.

Mai exact, sumele nu pot fi decontate prin fonduri europene nerambursabile pentru că „serviciile Comisiei Europene nu au agreat modificările propuse, respectiv introducerea măsurilor de sprijin în forma reglementată de actul normativ”. Astfel banii au fost alocați de la bugetul de stat, pentru a putea fi decontate ulterior din fonduri europene. Însă, în lipsa unui acord din partea CE, „suma nu reprezintă o sumă certă de încasat de la Comisia Europeană. Concomitent, au fost majorate în aceeași măsură și datoriile din operațiuni cu FEN, întrucât aceste sume, evidențiate în contul contabil 47301, nu reprezintă sume în curs de solicitare la rambursare”.

„Autoritatea de Management pentru Programul Educatie și Ocupare a precizat faptul că a inițiat discuțiile cu serviciile CE imediat după adoptarea OUG nr.58/2023, în vederea introducerii și acomodării măsurilor cu Programul Educatie și Ocupare 2021-2027, însă serviciile Comisiei Europene nu au agreat modificările propuse, respectiv introducerea măsurilor de sprijin în forma reglementată de actul normativ, astfel că versiunea actuală a Programului Operațional Educatiei și Ocupare 2021-2027 nu prevede măsurile stabilite prin OUG nr. 58/2023, cu modificările și completările ulterioare. Drept urmare, în lipsa unei decizii de finanțare a măsurilor de sprijin prevăzute in OUG 58/2023, valoarea evidențiată în contabilitate nu reprezintă o sumă certă de încasat de la Comisia Europeană”.

Returnarea sumelor necuvenite

Nu se precizează în raportul Curții de conturi cine trebuie să returneze banii primiți necuvenit. Se precizează însă că e necesară „efectuarea corecțiilor contabile astfel încât evidenta contabilă să reflecte sumele reale de încasat de la CE; – analiza tuturor plăților sfectuate în baza OG 58/2023 și recuperarea sumelor reprezentând prime de carieră didactică/ profesională acordate necuvenit.

În Legea prin care se acordă prima de carieră didactică și prima de carieră profesională, care a fost promulgată după aproape un an și jumătate, pe 7 octombrie 2024, se precizează că:

La articolul I punctul 5, după alineatul (3) al articolului 11 se introduc două noi alineate, alin. (4) și (5), cu următorul cuprins:
„(4) În situația în care beneficiarul este încadrat eronat în altă categorie, la sumele încărcate eronat pentru cele două categorii de beneficiari, respectiv prima de carieră didactică și prima de carieră profesională, i se încarcă diferența de sumă sau i se compensează sumele primite necuvenit cu sumele ce urmează a fi primite în anii următori, ca beneficiar al măsurii.
(5) În situația în care beneficiarii măsurii au fost încadrați eronat și au primit sume necuvenite și nu vor rămâne beneficiari ai măsurii în anii următori, sumele încasate necuvenit vor fi
recuperate de către Ministerul Educației și returnate Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.”

Ce sunt primele de carieră didactică

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Informații de context

Primele de carieră didactică și de carieră profesională au fost obținute de profesorii din sindicate și care au protestat public, în urma grevei generale din mai-iunie 2023, după 13 zile de proteste și trei mitinguri de amploare în București, plus alte zeci în orașele mari ale țării.

Ministrul Fondurilor Europene era la acea vreme Adrian Câciu, iar premier era Nicolae Ciucă. Instituția pe care o conducea a înaintat ordonanța de Urgență nr 58/2023, aprobată ulterior de Guvern și devenită legea 249/2024, care specifică faptul că primele de carieră didactică se acordă din fonduri europene.

Pentru anul 2023 se estima că până la sfârșitul anului școlar 2023-2024, aproximativ 282.000 de salariați din învățământul preuniversitar ar urma să primească aceste carduri. Însă au fost probleme legate de distribuirea cardurilor sau alimentarea lor.

Astfel, în martie 2024, peste 20.000 de date greșite (persoane omise sau încadrate greșit, nume și CNP-uri greșite) au fost corectate în privința profesorilor și angajaților din școli care trebuie să beneficieze de prima didactică și de cea profesională, după cum se arată într-o informare a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). În decembrie 2023, Edupedu.ro a scris că unele școli au completat greșit listele finale cu datele profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei.

Unii profesori n-au primit cardurile pe care ar fi trebuit să fie încărcată prima didactică de 1.500 de lei, după cum a informat, în martie, Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara.

La sfârșitul lunii martie, federațiile sindicale au transmis, printr-o adresă, că peste 2.000 de profesori și alți angajați din Învățământ care au primit cardurile de primă de carieră didactică sau profesională, dar care nu le au alimentate, ar urma să primească banii pe acestea „în zilele următoare”.

Guvernul a emis o ordonanță de urgență abia în luna august prin care a prelungit perioada de valabilitate de primelor pentru a putea fi folosite și de cei care au primit cardurile sau banii mai târziu.

În invitația de participare pentru operatorii economici, MIPE informează că în anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de cardurile de carieră profesională.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Primele de carieră didactică de 1500 de lei vor ajunge la profesori între 20 și 27 octombrie, a anunțat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
Atac al Guvernului Ciolacu la profesori și personalul din școli: prima de carieră didactică și prima de carieră profesională, obținute cu trei săptămâni de proteste și mitinguri în stradă, în greva generală istorică din mai-iunie 2023, pe cale să fie anulate de ordonanța-trenuleț


4 comments
  1. Adică trebuie sa dam înapoi 3000 lei ?? Guvernul Ciucă sa – și asume!! Nu ne interesează! Nu va jucați alba- neagra cu tot poporul !! Ajunge !! Nu mai toleram nimic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Paradoxul de la Școala Centrală, unde spațiul lipsește, dar este suficient. Primarul Radu Mihaiu: Domnul director spune că nu are nevoie de spațiu suplimentar, dar că elevii din ani terminali vor să-și ia o precauție suplimentară și să nu vină la școală

Școala Centrală din București este terenul unor premiere în învățământul din Capitală: în prima săptămână de redeschidere a tuturor școlilor i-a ținut acasă pe elevii care nu sunt în clase…
Vezi articolul

Șeful cancelariei premierului: Cunoaștem poziția societății civile. Angajarea răspunderii pe OUG 51 stabilește cadrul pentru organizarea licitațiilor pentru noii operatori de transport și licențe până la 1 iulie 2021

“Cunoaștem poziția societății civile” cu privire la angajarea răspunderii pe OUG 51 privind transportul elevilor, a declarat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, întrebat dacă Executivul a luat la cunoștință acuzațiile Asociației…
Vezi articolul