Daniel David, despre chiulul profesorilor de la ore: Nu văd de ce părinții acelor copii nu fac sesizare. Dacă nu răspunde directorul, să facă sesizare inspectorilor de specialitate

9.807 vizualizări
Foto: Radu Tuta / Agerpres Foto
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că părinții ar trebui să facă sesizări în privința profesorilor care nu vin la ore. „Dacă nu răspunde directorul, să facă sesizare inspectorilor de specialitate. Dacă nu răspunde inspectoratul, să anunțe la minister”, a spus acesta.

Reporter: În continuare, cu toate că ați văzut câteva exemple și în București, și în teritoriu, se chiulește enorm. Profesorii nu au această conștiință a datoriei și a faptului că sunt angajați ca orice alt muncitor care ar trebui să-și respecte întru totul programul. Copiii sunt văduviți de o mare parte din timpul alocat educației lor, pentru că, pur și simplu, nu au această moralitate din partea celui de la catedră și nici controlul din partea directorului, care, faptic, este angajatorul cadrului didactic. Ce ne facem?

Daniel David: Știți că am mai discutat asta și vă spuneam că n-am cum să dăm o normă ca să respectăm o normă. Eu cred că mecanismele există, nu văd de ce părinții acelor copii nu fac sesizare. Dacă nu răspunde directorul, să facă sesizare inspectorilor de specialitate. Dacă nu răspunde inspectoratul, să anunțe la minister.

Reporter: De foarte multe ori, părinții nu știu. Copilul este mult prea naiv ca să se ducă la părinte – copilul având 17 ani – și să-i spună „mami, am plecat de la ultimele 3 ore, că diriginta ne-a spus că azi nu facem română”.

Daniel David: Dacă părinții nu fac (sesizări – n.red), dacă copilul care este beneficiarul actului educațional nu face (sesizări), nu mai rămâne decât ca inspectorii care fac acele verificări să descopere acest lucru.

Reporter: Copilul nu este suficient de rațional ca să-și dea seama că îți face singur rău.

Daniel David: Corect, dar părinții ar trebui să fie. (…)

La sfârșitul lunii ianuarie, Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore.

Tot în ianuarie, ministrul Educației și Cercetării a spus, la Antena 1, că este o problemă faptul că profesorii nu vin la ore. Ministrul Educației a precizat că părinții pot protesta și că directorul școlii ar trebui să monitorizeze prezența profesorilor la ore. „Dacă directorul de școală nu răspunde, discuți cu inspectoratul”, a precizat acesta.

Informații de context

În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore “trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar Ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Pe 5 februarie, într-o dezbatere în matinalul Europa FM, mulți părinți din țară au spus că lipsesc profesori de la ore, des.

Câteva exemple prezentate în emisiune: 

Realizator: O să vă citesc acum câteva mesaje pe care le-am primit joi, în timpul discuției noastre despre abandonul școlar, deci la interval de câteva minute. Iată: „confirm absenteismul grav – și scrie grav cu litere mari – al profesorilor din liceele Bucureștiului, inclusiv cele așa-zis bune. Speța descrisă cu profesorii din liceul din București 80 este identică cu multe din Constanța. Am fată în clasa a XII-a și avem bac anul acesta”, scrie un părinte care a observat fenomenul altcineva.

Ascultător: „Bună dimineața! Poate faceți într-o zi o emisiune pe tema absentismului profesorilor la cursuri. Este un fenomen real chiar și în școala gimnazială. Profesorii de materii care nu fac parte din examenele de capacitate clasa a VIII-a lipsesc de foarte multe ori”. Valul de mesaje poate fi citit aici.

În 2022, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin a anunțat că vor fi inspecții în școlile din județ pentru a verifica prezența la ore atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor.

„În perioada 01.11.-29.11.2022, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin va desfășura, în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Caraș-Severin, activitate de inspecție școlară cu privire la prezența la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice”, informează sursa citată mai sus. Nu au fost făcute publice însă rezultatele inspecțiilor.

În Franța se vorbea despre un fenomen al absenteismului în rândul profesorilor în 2022.

Publicația FranceInter.fr scrie că, la începutul lunii decembrie 2022, Curtea de Conturi din Franța a luat și o poziție legată de absențele profesorilor de la clasă, un fenomen care, în ultimii ani, a îngrijorat sistemul de educație din Hexagon, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere a calității actului educativ.

De ce lipsesc profesorii de la unele ore: Absențele cadrelor didactice sunt legate fie de motive personale – sunt bolnave / au un copil bolnav ori trebuie să se prezinte la diverse verificări medicale – fie de “obligații profesionale”. Iar prin obligații profesionale se înțeleg, printre altele, cursurile de formare continuă. “Instituția de învățământ trebuie să se asigure că organizarea examenelor sau a concursurilor și a întâlnirilor pedagogice nu încalcă sistematic timpul de cursuri al elevilor, că programele de formare au loc în afara orelor de predare și că profesorii care participă la excursii sau ieșiri școlare sunt înlocuiți sistematic [la ore]”, subliniază Curtea de Conturi.

Instituția apreciază, așa cum se arată în raportul oficial, consultat de EduPedu.ro, că, pentru absențe mai lungi de 15 zile, în 96% dintre cazuri profesorii au înlocuitori la ore încă din a doua zi. Pentru perioade de absență mai scurte de 15 zile, doar 20% dintre cazuri găsesc înlocuitori la clasă. Din 2,5 milioane de ore, 500.000 sunt făcute [cu înlocuitor], precizează raportul.

Citește și:
Ministrul Educației, despre chiulul elevilor și al profesorilor înainte de vacanța de Paște: O să avem o discuție cu inspectoratul și directorul zilele acestea. Sesizări în scris n-am primit
Elev de liceu, despre profesorii care nu vin la ore înainte de vacanța de Paște 2025: Șase ore am avut și au venit doar doi profesori
Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației: Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Este o problemă că profesorii nu vin la ore, spune Daniel David: Părinții pot protesta. Dacă directorul de școală nu răspunde, discuți cu inspectoratul

12 comments
  1. Și ce facem când profesorii sunt bolnavi, in concediu medical? Pe anumite discipline nu găsești calificat care sa suplinească. Cred ca la nivelul fiecărui inspector de specialitate, ar trebui sa existe o baza de date cu profesori pensionari și chiar studenti la care sa se apeleze in caz de nevoie.

  2. Domnului Ministru al Educatiei
    Oana Moraru, expert educațional, spune referitor la programa școlară că în clasele primare și gimnaziu nu este adaptată vârstei: „În școala românească există trei mari șocuri: clasa a II-a, clasa a V-a și clasa a IX-a”. Clasa a II-a le propune un salt mult peste media naturală a inteligențelor și a puterii de lucru a copilului. Asta fiindcă odată cu înființarea claselor pregătitoare, cineva a turnat programa de a III-a în a II-a programa de a II-a în clasa I, iar la clasa a V-a nu s-a mai gândit nimeni unde rămân copiii. E ca și cum o luăm de la capăt cu școala și le trântim în cap o mulțime de informații și avem pretenții pe skiluri academice incredibil de ridicate. Noi, ca parinti, avem datoria sa ne aparam copiii de abuzul intelectual, pentru a avea copii sanatosi emotional. De ce apar drogurile la copii din ce in ce mai mici, de ce apar sinucideri la copii, de ce fac copiii depresii ? Domnule Ministru, sunteti expert in psihologie, AJUTATI-NE COPIII !!!!!!! Revizuiti programele, lasați copiii sa mai faca si alte activitați pentru a avea o dezvoltare armonioasa!!!! Va rugam, domnule Ministru, sa intrati la clase sa vedeti cum multi invatatori fac numai matematica si lb . româna, uita sa cante cu copiii, sa deseneze si sa picteze cu copiii , sa-i invețe lucruri elementare civice.

  3. Eu atata degringolada ca acum de cand a-ti bagat module la scoala nu am mai vazut …stau toti relaxati.. se fac ca invata…iau cateva note la inceput…si apoi se plimba!
    Profesoroi se fac ..ca predau…
    si elevii sunt relaxati…
    Iar dumneavoastra domnule Ministru…dati vina pe parinti.
    Bravo!!!
    Exact ca in Caragiale!
    Parol zic….
    Sper ca va distrati…cu armata de inspectori in spate!
    Oricum se gasesc motive de chiul…pai daca Directorii sunt pusi politic!!!
    Ups e secert!

  4. Extraordinar! Cum ajung in astfel de functii oameni atat de stab pregatiti? Domnul acesta de o jumatate de an doar constata. Domnule ministru, cand te-ai infatisat pe neanuntate in vre-un ISJ in ultimele zile inainte de vacante sau saptamani verzi, sa vezi daca sunt inspectorii la munca? Sau cand te-ai dus impreuna cu inspectorii in vre-o scoala, sa vezi daca sunt la munca profesorii si mai ales directorii. Fara sa-ti trimiti cameramanii cu 30 de minute in prealabil, adica tot inopinant. Si daca nu sunt la munca sa iei masurile legale. Dar pentru toti chiulangii, nu pe alese, pe cumetrii, afinitati politice, samd. Nu trebuie mers prea des, doar din cand in cand, luate masuri si dat sfoara in tara. Activitatea de control este o prerogativa si o obligatie a fiecarui manager. Pana si un director de hipermarket cunoaste asta. Nu mai puneti politruci de cariera in ministere si isj-uri, numiti manageri. Noi inca nu suntem in stare sa facem lucrurile simple, cum ar fi de exemplu sa ne prezentam la program dar avem pretentia sa implementam programe si strategii complexe, Romania Educata si alte avioane. E ca si cum am vrea sa castigam maratonul dar noua ne e lene sa pasim, daramite sa alergam. Buna tara, rea croiala …

  5. Si, sa verificam! Multi dintre chiulangii,au gradatie de merit! Pt ca se axeaza pe realizarea unor hartii! Ei le au, cei care muncesc…nu prea au timp sa le faca, nu înțeleg utilitatea lor…. ei se resemneaza si ii lasa pe muuulti impostori sa se creada prof de exceptie! pe hartie, ca doar acolo impostorii sunt de exceptie!

  6. CHIUL BY DESIGN

    Domnul profesor universitar doctor psiholog nu intelege ca exista un chiul by design. Toata fragmentarea anului scolar, saptamanile colorate, zile libere, punti sau fara punti etc. incurajeaza chiulul atat la profi cat si la elevi.

  7. Domnule ministru! Am înțeles că citiți presa și sper să vedeți comentariu meu. Sunt cadru didactic și știu foarte bine ce spun. Părinții le reclamă degeaba directorilor sau inspectorilor. Sunt mână-n mână. Cei mai mari chiulangii sunt membri de partid la fel ca și directorii sau inspectorii. Foarte mulți au intrat în sistem pe căi ilicite și se protejează între ei. Fiică-mea face, în fiecare zi, la clasa a 10-a, cel mult 4 ore din 6 sau 7.
    Pe de altă parte, pe lângă problema asta, de azi s-au prăvălit în școli și reclamanții susținători ai lui Simion care vin cu tot felul de elucubrații. Cică le facem copiii homosexuali sau îi îndepărtăm de religie. Aproape că nu le poti vorbi copiilor la oră despre teoria evoluționistă a lui Darwin din cauza reclamațiilor de a doua zi. Alți colegi de-ai mei nu au pățit-o prea des, însă eu da. Misticismul bolnav este deja bine înrădăcinat în structura unei anumite părți din societate, împreună cu hoția. Avem mame bigote cu gene false ca niște mături, care-și machiază fetele încă de la clasa a 5-a, și care ne reclamă pe noi, profesorii, că suntem niște vânduți străinilor și niște oameni fără Dumnezeu. Parcă aș trăi într-un stat fundamentalist religios, nu într-o democrație liberală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 50 de elevi și profesori evacuați de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. Directoarea Liliana Zaschievici anunță anchetă internă: Copiii au început să tușească, încă nu știm cine a pulverizat / Cred că a fost un act de teribilism

Peste 50 de elevi și profesori au fost evacuați joi după-amiază de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, potrivit surselor Edupedu.ro. Informația a fost confirmată de directoarea Liliana Zaschievici.…
Vezi articolul

Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru tineri: Libertatea de a călători doar cu cartea de identitate, Erasmus, oportunități de muncă și studiu / 7 din 10 persoane consideră că nu sunt dezavantaje de a fi în UE (sondaj Europuls)

Libertate, Erasmus, călătorii fără pașaport, dar și frici legate de identitate națională, globalizare sau chiar teorii conspiraționiste despre UE. Așa arată imaginea Uniunii Europene în ochii a peste 500 de…
Vezi articolul
Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli

SURSE: Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli, concepute de Universitatea din București / Cîmpeanu: Mulțumesc domnului rector Marian Preda pentru colectivul de profesori care își vor aduce o contribuție esențială la relevanța acestui concurs

Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli vor fi realizate de profesori de la Universitatea din București, potrivit surselor Edupedu.ro. Este vorba despre subiectele care vor fi date…
Vezi articolul

Bugetul alocat pentru cardurile educaționale în valoare de 500 de lei a fost epuizat pentru că s-a dublat numărul de beneficiari, spune ministrul Proiectelor Europene / Marcel Boloș: Estimăm ca plățile să fie finalizate până la sfârșitul lunii mai 2025

Bugetul alocat pentru cardurile educaționale din anul școlar 2024-2025 a fost epuizat pentru că „numărul de beneficiari era de 300.000 și a crescut până la 600.000”, a spus ministrul Proiectelor…
Vezi articolul