După vot, vom ști și diagnosticul Educației, prezentat de ministrul Daniel David și numit Raportul QX: Reformele propuse nu sunt ghidate ideologic

749 de vizualizări
Foto: captura Ministerul Educatiei
La doar o zi după turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Ministerul Educației și Cercetării va publica un document-cheie: Raportul de diagnostic al educației și cercetării (Raportul QX). Ministerul anunță într-un comunicat că documentul este elaborat de ministrul tehnocrat Daniel David împreună cu echipa din cabinetul său și cu consultarea experților internaționali sau interni. Raportul vine într-un moment politic încărcat și a fost anunțat încă de la începutul mandatului demnitarului.

Documentul se va numi Raport QX, iar ministerul publică prima pagină a acestuia, în care sunt expuse câteva detalii de structură. Va avea 5 capitole, dar nu este clar cât de consistent va fi acesta. După rezumat și introducere, sunt tratate domeniile Cercetare-Dezvoltare-Inovare (Știință & Tehnologie), Învățământul superior și învățarea pe tot parcursul vieții și Învățământul preuniversitar, iar la final Concluziiși Discuții, plus Referințe bibliografice.

Pe pagina publicată, apare următorul mesaj al ministrului:

„În contextul politic complicat din decembrie 2024, angajamentul meu ca ministru tehnocrat al coaliției, asumat de PNL, a fost acela de (1) a întări profilul euroatlantic al Guvernului României și al țării (sper că am făcut onorabil acest lucru), (2) a asigura în această perioadă funcționarea adecvată a sistemelor de educație și cercetare, dar și de a întări aspectele care funcționează deja bine și chiar de a iniția unele reforme realizabile pe termen scurt pentru aspecte fundamentale care nu funcționează bine și care ne pun la risc (sper că am făcut bine acest lucru, considerând complexitatea sistemelor și probleme anuale inerente – ex. în preajma stabilirii bugetelor, a pregătirii examenelor naționale, bacalaureatului și titularizării)
și (3) a face un diagnostic și propuneri de reforme pe termen mediu/lung în educație și cercetare (ceea ce fac prin prezentul Raport QX, inclusiv marcând reformele deja implementate/în curs de implementare).

Angajamentul meu inițial a fost complicat de apariția unei crize economico-financiare, suprapusă peste cea politică, astfel încât reformele asumate pe termen scurt au fost constrânse și economico-financiar.

Raportul QX are o parte de diagnostic, care se bazează pe date, unde nu mă aștept la puncte de vedere foarte diferite între cei care se pricep și analizează serios domeniile educației și cercetării. Dar Raportul QX are și o parte de propuneri de reforme – unele ghidate de date (dar adesea nu avem suficiente cercetări relevante pentru a implementat doar politici bazate pe dovezi), altele de bune practici europene/internaționale,
iar altele de analizele mele reflexive -, unde mă aștept la unele viziuni/strategii potențial diferite (dar nu neapărat incompatibile) ale diverșilor specialiști. Reformele propuse nu sunt așadar ghidate ideologic, putând constitui arhitectura relativ stabilă a sistemelor noastre de educație și cercetare pe termen lung, dar pot fi colorate în ideologii de stânga/centru/dreapta, în funcție în diversele programe de guvernare.

Raportul se numește „QX” pentru că țintește să propună un sistem de educație-cercetare, prin care, prin problematizări adecvate (Questions), țara să poată să confrunte necunoscutele (X) viitorului”.

„„Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și implicații pentru noi reforme în domeniu (Raportul QX)”, elaborat de ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, va fi prezentat luni, 19 mai 2025, ora 15:00, în cadrul unei conferințe de presă”, mai arata MEC. Deja Daniel David făcuse acest anunț în cursul zilei de miercuri.

„Prezentarea va fi urmată, pe parcursul săptămânii, de o dezbatere a acestui document de viziune și strategie, fiind invitați să participe specialiști și reprezentanți ai ecosistemului educațional și de cercetare. Detalii privind locul și modalitatea de desfășurare (prezență fizică/online), precum și invitațiile, vor fi anunțate în curând”, conform instituției.

Ministerul anunță că Raportul QX „va fi coordonat cu „Raportul de țară” (Education & Skills) al OCDE, care va fi făcut public de OCDE și MEC în data de 27 mai 2025, în Aula Academiei Române, cu participarea domnului Andreas Schleicher, directorul OCDE pentru Educație și Competențe, și a prof. univ. dr. psih. Daniel David, ministrul Educației și Cercetării”.


3 comments
  1. cred că ar fi fost bine venit înainte de vot…., daca e gata?
    ..aceasta aparenta asociere ….că și cum.este amanata…….este ?!…..ce rost are?
    poate nu toți ne uitam cu gura- căscata la vot, la o demisie hilară a premierului etc…..

  2. După vot, pe 19 mai, nu va fi nimeni interesat de ceea ce spune David.

    Va conta doar noul guvern, noii sefi de ISJ uri, noii directori, noile sinecuri etc

    O tot repet din ianuarie.
    Politizarea educației, sincronizarea anunțurilor importante cu evenimente electorale sau politice au DISTRUS efectiv educația.

    Mulțumiri Daniel David pt contribuția ta la acest proces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admitere la liceu 2023, etapa a II-a. Ultima zi de trimitere a cererilor de înscriere la repartizarea județeană pentru elevii fără Evaluare Națională sau neadmiși în prima fază este miercuri, 9 august

Cererile pentru cea de-a doua etapă de admitere la liceu 2023 se depun până astăzi, miercuri, 9 august, la centrul stabilit de fiecare inspectorat școlar în fiecare județ, potrivit calendarului oficial.…
Vezi articolul

Ministrul Educației va deschide accesul în Biblioteca Școlară Virtuală EduLib și pentru școlile românești din comunitățile aflate în afara țării, pentru susținerea educației în limba română

Școlile românești din comunitățile aflate în afara granițelor României vor putea accesa Biblioteca Școlară Virtuală EduLib, a anunțat, luni, Ministerul Educației, prin intermediul unui comunicat de presă, „pentru a susține educația…
Vezi articolul

În programa de Istorie se acordă prea puțin timp Istoriei comunismului, spune o elevă de liceu / Alexia Mihon, de la Colegiul „Matei Basarab” din București: După ce am vizitat Memorialele Închisoarea Pitești și Sighet am început să conștientizez mai bine suferința celor care au trecut prin acele momente cumplite

„Consider că în programa de istorie se acordă prea puțin timp studierii despre regimul comunist din România și cred că se poate acorda mai mult timp pentru a aprofunda și…
Vezi articolul
Sprin Ion - Inspecțiile pentru Titularizare

Secretarul de stat Sorin Ion: Inspecțiile pentru Titularizare pot fi prelungite până la finalul cursurilor. Nu ne gândim la o grevă pe termen foarte lung / Directoare de școală: Apare o bulversare totală

„Miercuri încep inspecțiile pentru înscrierea la concursul național de ocupare a posturilor. Se pot prelungi termenele până la sfârșitul cursurilor”, a spus Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației,…
Vezi articolul