Elena Lasconi – prima în opțiunile electoratului în județele cu principalele centre universitare: București, Cluj, Iași, Timiș, Brașov. Călin Georgescu – pe locul doi în aceleași județe, mai puțin în Capitală

22.374 de vizualizări
Harta alegerilor prezidentiale – turul I: cu albastru – judete castigate de Elena Lasconi / Sursa. Captura G4Media.ro
Județele care găzduiesc principalele centre universitare din România sunt și județele unde Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a înregistrat cele mai multe voturi dintre toți candidații, în primul tur de scrutin. Cu excepția Bucureștiului, în fiecare dintre aceste regiuni – Cluj, București-Ilfov, Iași, Timiș și Brașov – ea este urmată de Călin Georgescu, potrivit rezultatelor procesate până luni dimineață.

Cea mai bună performanță a Elenei Lasconi se înregistrează în București, unde ea a înregistrat 35.79% din voturi (circa 325.000 contorizate până luni dimineață)), fiind urmată de Marcel Ciolacu cu 14.83% (circa 134.000 de voturi) și Călin Georgescu cu 14.54% (132.000 de voturi). De altfel, este și singurul loc din țară unde candidata USR depășește voturile cumulate ale lui Călin Georgescu și George Simion (circa 24,5% din voturi împreună).

  • În Iilfov, Elena Lasconi conduce cu 25.59% din voturi (cca. 67.000), urmată la mică distanță de Călin Georgescu (23,56% din voturi – ccc. 61.000).

În județul Cluj, datele oficiale raportau luni dimineață 30,39% din voturi în favoarea acesteia (circa 105.000 de voturi), dublu față de următorul clasat, adică față de Călin Georgescu. Acesta, cu 15,37% din voturi (aprox. 53.000) este urmat de George Simion și Marcel Ciolacu, ambii cu circa 10% din voturi).

În Iași, Elena Lasconi conduce cu 24,63% din voturi (cca. 84.000), și este urmată de Călin Georgescu – 22,01% din voturi (cca 75.000)

În Timiș, candidata USR este iarăși pe primul loc, cu 28,4% din voturi (cca. 87.000 de voturi), iar pe locul doi Călin Georgescu a câștigat 21,37% (aprox. 66.000 de voturi).

În Brașov, Elena Lasconi a fost pe primul loc în preferințele votanților, cu 26,41% (circa 70.000 de voturi), urmată de Călin Georgescu cu 20,71% (circa 55.000 de voturi).

Aceste județe găzduiesc și principalele centre universitare din România. În București se află 4 dintre primele 10 universități românești, inclusiv 3 în top 5, conform Metarankingului universitar 2024, publicat recent: În top 5 se află Universitatea din București, UMF Carol Davila și Universitatea Politehnica din București.

În Cluj se află 4 dintre primele 20 de universități (dintre care două sunt în top 10, inclusiv liderul – Universitatea Babeș-Bolyai).

Iași găzduiește 3 universități în top 20, inclusiv una 1 top 10.

Timiș găzduiește 2 universități din top 20, inclusiv 1 în top 10/

Brașov găzduiește a cincea cea mai bună universitate, potrivit celui mai recent metaranking – Universitatea „Transilvania”.


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CLASAMENT România își întărește ușor prezența în clasamentul universităților Shanghai Ranking 2023 după domenii de studiu, după ce a ieșit din clasamentul general Shanghai în vară / De două ori mai multe apariții la Matematică, poziție întărită la Științe medicale, nicio apariție la Științe sociale

România înregistrează o creștere a numărului de apariții în prestigiosul clasament universitar Shanghai Ranking după domenii de studiu – ediția 2023, după ce, în vară, rămăsese fără nicio universitate care…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, replică după ce a propus în lege desființarea CNATDCU și analizarea plagiatelor de către universități: Acordarea titlului de doctor trebuie să fie o prerogativă a universității. Legislația actuală disipează asumarea răspunderii putând genera situații grave

Ministrul Educației susține că universitățile sunt cele care trebuie să își asume acordarea titlului de doctor, argumentând că “legislația actuală disipează asumarea răspunderii putând genera situații grave”. “În prezent, conducerile…
Vezi articolul

Pot fi identificați din timp pedofilii și abuzatorii sexuali din școli și universități? Anca Panfil, medic primar psihiatru: Sunt și metode chimice de restricționare a activității sexuale pentru abuzatorii dovediți, în America. La noi, legislația e încă permisivă / Diriginții, profesorii de biologie trebuie să le explice copiilor ce este permis și ce nu cu corpul lor

Trei profesori și persoane care lucrau cu copiii au fost acuzați în ultimele 10 zile de pedofilie, de abuzuri sexuale, de viol cu victime elevi și studente. Cum apar aceste…
Vezi articolul