Evaluare Națională 2025. Elevii de clasa a II-a susțin azi proba de Matematică și Explorarea mediului

2.520 de vizualizări
Foto: © Kinomaster | Dreamstime.com
Elevii de clasa a II-a susțin joi, 15 mai, proba de Matematică și Explorarea mediului. Amintim că Evaluarea Națională 2025 a început marți 13 mai, cu proba scrisă la limba și comunicare (română și maternă), iar miercuri a fost proba de limbă română și maternă – citit.

UPDATE: Subiectele de la Evaluarea Națională de clasa a II-a 2025 – Matematică și Explorarea mediului. „Câți pereți vor fi acoperiți cu 24 de desene din Deșert, știind că pe fiecare perete încap câte 6 desene?”, printre cerințele primite de elevi

Joi, 15 mai, elevii de clasa a II-a susțin a treia probă din cadrul Evaluării Naționale 2025.

Ei vor avea la dispoziție 45 de minute pentru a rezolva subiectele la testele de la Evaluarea Națională 2025, cu 15 minute mai mult față de timpul alocat în anii trecuți.

Regulile de testare prevăd că elevii de clasa a II-a susțin proba scrisă cu începere de la ora 10:00, însă în cazul în care, din motive obiective, proba nu se poate desfăşura începând cu ora precizată, se poate decala începerea probei cu informarea Comisiei județene.

Potrivit manualului de administrare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, document obținut de Edupedu.ro, fiecare elev susține testele, conform calendarului, pe baza planificării realizate la nivelul Comisiei de organizare şi de administrare a EN-2025 din unitatea de învățământ.

Cum se desfășoară testarea pentru Evaluarea Națională la clasa a II-a

În fiecare clasă, elevii vor fi așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite. Distribuirea testelor se va face controlat, astfel încât fiecare elev să-și primească testul pe care trebuie să lucreze.

Conform manualului de administrare, în cazul în care un elev este absent, testul corespunzător lui nu va fi distribuit. Se va continua distribuirea testelor, iar la final elevul va fi raportat “ABSENT”.

La expirarea timpului de lucru, testele vor fi recuperate şi sortate în ordinea distribuirii lor pe fiecare clasă şi organizate în pachete.

După ce elevii au fost așezați în bănci, li se distribuie testele. Apoi, administratorul de test va citi, pas cu pas, scenariul următor, adaptându-se spaţiile punctate în funcţie de caracteristicile fiecărei evaluări naţionale, conform Metodologiei:

Bună ziua! Astăzi veți participa la Evaluarea Națională la finalul clasei a….. care urmăreşte să vadă cât de bine puteți să răspundeți unor întrebări, exerciții şi probleme care reflectă nu numai pregătirea voastră, ci şi dorința de a le rezolva. Este foarte important să rezolvați cât de bine puteți fiecare test. Vă rog să citiți cu atenție fiecare întrebare, problemă sau exercițiu din test înainte de a răspunde. Pentru fiecare întrebare, problemă sau exercițiu se precizează foarte clar ce trebuie să faceți: să scrieți un “X” în căsuța corespunzătoare răspunsului vostru, să încercuiți răspunsul considerat corect, să scrieți în casetă, să rezolvați exercițiul sau problema în spațiul prevăzut sau să scrieți răspunsul pe rândurile marcate. Puteți folosi stiloul, pixul, creionul, echerul, raportorul sau rigla. Vă rog să începeți şi să completați datele cerute, de pe prima pagină a testului. Ați terminat? Din momentul în care începeți să lucrați efectiv, aveți…….. de minute la dispoziție pentru rezolvarea testului. Vă doresc succes!

Timpul de lucru pentru fiecare Evaluare Naţională, conform Metodologiei, este după cum urmează:

– de câte 45 de minute pentru fiecare test administrat la EN II; Ora de începere a testării: ora 10.00 a.m.

În cazul în care, din motive obiective, proba nu se poate desfăşura începând cu orele precizate, se poate decala începerea probei cu informarea Comisiei județene, se arată în manual.

Administratorul de test (învățătorul sau profesorul) va nota pe tablă ora începerii efective a rezolvării testului.

După ce a trecut o jumătate din timpul de lucru, învățătorul/profesorul va anunța elevii: „Ați ajuns la jumătatea timpului efectiv de lucru.”

Când au mai rămas 5 minute din timpul efectiv de lucru, profesorul va anunța elevii: „Mai aveți 5 minute timp efectiv de lucru.”

Când timpul de lucru a expirat, administratorul de test spune: „Din acest moment, vă rog să lăsați pe bancă stiloul sau pixul; timpul a expirat. Lăsați testele închise, la capătul băncii. Sunteți liberi să ieșiți în pauză. Felicitări pentru că ați finalizat testul.”

După începerea citirii Scenariului testării și a notării pe tablă a orei de începere a lucrului efectiv, nu se va mai permite niciunui elev să intre în clasă.

Eventualii elevi întârziați vor fi conduși de către asistent într-o altă sală de clasă, unde pot fi supravegheați. În cazul în care un elev a lipsit la o zi de testare, dar a venit la următoarele, va participa în continuare la testare, în mod obișnuit, se arată în document. Se urmărește implicarea tuturor elevilor în EN-2025, în condiții comparabile de administrare.

Potrivit manualului de mai sus, la eventualele întrebări ale elevilor, li se sugerează să citească încă o dată cerințele cu atenție. Administratorul testului este rugat să noteze eventualele întrebări ale elevilor în raportul testării și să le reproducă în Raportul Administratorului de test.

Elevii care termină testul mai repede

Elevilor care termină testul mai repede decât timpul acordat li se va sugera să revadă răspunsurile date. Dacă apar situații speciale (elevului i s-a făcut rău sau a fost chemat de urgență etc.) testul va fi recuperat de către profesor. Acesta va nota ora începerii și ora returnării testului, atât în raportul administratorului de test, cât și pe test.

Măsuri pentru includerea elevilor cu cerințe educaționale speciale în EN-2025

Potrivit manualului, la EN-2025 participă toți elevii care frecventează clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2024-2025 din fiecare şcoală, indiferent de tipul dizabilității sau al deficienţei, respectiv indiferent de faptul că este diagnosticat cu c.e.s. sau nu. Conform Metodologiei, solicitarea scrisă a părinţilor/ reprezentanților legali ai elevului privind participarea la EN2025 este obligatorie.

Administratorul de test trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a asigura o participare şi o implicare maximă a tuturor elevilor la testare, inclusiv a elevilor cu c.e.s. sau cu dizabilităţi.

Rezultatele elevilor, potrivit metodologiei

Din acest an școlar, rezultatele elevilor la evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor fi sub formă de punctaje în loc de coduri. La solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se pot echivala în calificative/note și pot fi trecute în catalog.

Art. 28. — „(1) Rezultatele individuale obținute la EN-2025 nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul claseiPrin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se pot echivala în calificative/note și pot fi trecute în catalog. Rezultatele sunt valorificate la nivelul unității de învățământ prin:

a) elaborarea planurilor individualizate de învățare;

b) informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali ai elevului asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

(2) Rezultatele individuale la EN-2025 cuprinse în fișele de evaluare sunt supuse unui proces de analiză de către cadrul didactic și de către colectivul de catedră din fiecare unitate școlară. În urma acestei analize, cadrul didactic decide, acolo unde este cazul, elaborarea planului individualizat de învățare al elevului, instrument fundamental de remediere/dezvoltare/ orientare care cuprinde informații diagnostice și prognostice în vederea orientării și optimizării învățării.”

Cea care a decis introducerea notelor la Evaluarea Națională de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, în loc de rezultate pe coduri, similare celor folosite de testările internaționale de tip PISA, a fost Ligia Deca, precedenta ministră a Educației, care a scos și limba străină de la evaluarea de la clasa a VI-a.

Calendarul pentru evaluarea națională de la clasa a II-a:
  • Limbă și comunicare — scris — Limba română — 13 mai 2025
  • Limbă și comunicare — scris — Limba maternă — 13 mai 2025
  • Limbă și comunicare — citit — Limba română — 14 mai 2025
  • Limbă și comunicare — citit — Limba maternă — 14 mai 2025
  • Matematică și Explorarea mediului — 15 mai 2025
  • Limbă și comunicare — scris — citit — Limba română pentru minoritățile naționale — 16 mai 2025

Foto: © Kinomaster | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Evaluare Națională 2025. Elevii de clasa a II-a susțin azi proba de citit la Limbă și comunicare – Limba română și limbă maternă

Subiectele de la Evaluarea Națională clasa a II-a 2025 – Limba maternă
Subiectele de la Evaluarea Națională de clasa a II-a 2025 – citire. Elevii au primit un text din „Povestea anotimpurilor” după Maria Dorina Pașca / La ultima cerință au avut de explicat care este anotimpul lor preferat
Subiectele de la Evaluare Națională clasa a II-a 2025 – Limba maternă – citire
Evaluare Națională 2025. Elevii de clasa a II-a susțin azi proba de citit la Limbă și comunicare – Limba română și limbă maternă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PNL se mândrește cu un eveniment politic într-un colegiu național din Hunedoara, mascat sub aparența unui turneu sportiv și “aprobat” de conducerea liceului, deși activitățile politice în școli sunt interzise prin lege

Colegiul Național Iancu de Hunedoara din municipiul Hunedoara a fost folosit, la începutul acestei luni, de Partidul Național Liberal, prin mișcarea sa de tineret, pentru propagandă de partid, deși legislația…
Vezi articolul

BREAKING Instrucțiunea dată de ministerul Sănătății privind testarea elevilor „nu poate fi implementată real în școli”, anunță ministrul Educației, care cere o procedură care să nu blocheze procesul didactic

Instrucțiunea dată de ministerul Sănătății care prevede aplicarea testelor pe bază de salivă elevilor „nu poate fi implementată real în școli”, anunță ministrul Educației. Acesta a intervenit la Antena 3…
Vezi articolul

INTERVIU Mircea Bertea: Școala românească trebuie eliberată de presiunea examenelor și clasificărilor, de competiție și discriminare / Învățământul pedagogic preferă cultura construcției și a colaborării

Provocările și perspectivele învățământului pedagogic preuniversitar din România au fost discutate, la Cluj-Napoca, cu toți directorii de licee pedagogice din țară, cu reprezentanți ai Ministerului Educației și specialiști din mediul…
Vezi articolul