O serie de recomandări pentru ziua examenului la proba de Matematică – Evaluarea Națională (EN VIII) 2025 a fost făcută pentru cititorii Edupedu.ro de profesorul Mădălin Ghiuler, de la Liceul cu Program Sportiv Focșani, premiat Merito în 2022. Acesta le reamintește absolvenților de gimnaziu că succesul ține în mare parte de atenția și organizarea din timpul probei.
- Vezi mai jos în articol calendarul complet EN VIII 2025, modele de subiecte și subiecte din anii anteriori și programa de evaluare.
Printre sfaturile punctuale, profesorul insistă asupra concentrării la cerințe, mai ales în cazul grilelor, unde elevii trebuie să urmărească atent figura geometrică pentru a nu confunda unghiuri precum ABD și ADB.
Mădălin Ghiuler subliniază că răspunsurile de pe ciornă nu sunt luate în calcul, deci fiecare răspuns trebuie marcat corect pe foaia de examen. În plus, elevii sunt îndemnați să nu uite acasă instrumentele de geometrie – creion, riglă, echer, raportor și radieră – care pot fi decisive în alegerea răspunsurilor atunci când nu pot demonstra riguros.
Pentru Subiectul al III-lea, cel care cere redactarea completă a rezolvărilor, elevii sunt sfătuiți să încheie clar fiecare demonstrație cu mențiuni precum „adevărat” sau „q.e.d.”. Ghiuler recomandă ca ziua de dinaintea examenului să fie rezervată recapitulărilor ușoare – formule, teoreme, metode de lucru – dar și relaxării, evitării ecranelor după ora 20:00 și unui somn odihnitor.
Sfaturi/ sugestii/ recomandări pentru o desfășurare ideală a examenului de Evaluare Națională 2025 la Matematică:
„Voi scrie puțin pentru că ați fost presați destul de mult în ultima perioadă.
Pentru că va fi, cu siguranță, destul de accesibil, vă recomand:
- Să nu aveți emoții și să citiți cu mare atenție, de măcar două ori, cerința.
- La grilele de geometrie, să transcrieți pe ciornă ce se cere și să vizualizați în figură acest lucru. Spun asta pentru că se poate întâmpla să se ceară măsura unghiului ABD și ca elev să văd greșit ADB. Mi s-a întâmplat să evaluez o teză cu 9,50 și să observ că o grilă era greșită. În 2023, grila cu aria de la SII – copilul a confundat aria lui AMC cu aria lui AMB.
- Verificați cu mare atenție și simț de răspundere că ați încercuit literă la fiecare exercițiu cu grilă (să vedeți încercuită o literă la fiecare problemă). Am găsit și situația în care lucrarea era foarte bună și nu era încercuit nimic la un exercițiu (cu siguranță s-a rezolvat pe ciornă, a dat rezultatul, DAR a uitat să încercuiască).
Atenție! Ce e scris pe ciornă NU se corectează.
- Puteți marca pe figura de pe foaia de examen (unghiurile congruente, lungimile laturilor, măsuri de unghiuri), puteți construi perpendiculare, simetrice, puteți simplifica/amplifica etc. NU vă panicați pe tema aceasta, lucrați cum sunteți obișnuiți, fiți naturali (să nu înțelegeți că putem face semne care nu au legătură cu subiectul: steluțe sau inimioare sau alte simboluri).
- Scrieți cu ce vă este cel mai comod, dar să nu fie de altă culoare decât albastru și să NU fie de tip pix pastă care se șterge cu gumă. Pe desen lucrați cu un creion.
- Dacă NU te încadrezi în spațiul de pe foaia de examen, nu este nicio problemă – ridici mâna și soliciți una, două, …, n foi suplimentare.
- NU rezolvați pe foaia de examen exercițiile de la subiectele I și II (la I și II lucrați pe ciornă și pe foaia de examen doar încercuiți litera).
- Dacă ai încercuit greșit o literă, nu te panica – o tai cu o linie orizontală și o vei încercui pe cea corectă. Dar te sfătuiesc să încercești doar când ești sigur că este litera corectă, pentru a avea o lucrare cu un aspect impecabil.
- NU uita acasă creionul, echerul, raportorul, rigla și radiera. Te ajută la Subiectul al II-lea atunci când nu reușești să rezolvi riguros problema și poți alege litera în mod intuitiv sau logic prin măsurare. La unghiuri, raportează-te la unghiul drept și compară, iar la segmente compară lungimea celui care se dă cu a celui care se cere și măsoară cu rigla. Așa poți gândi și în cazul în care se cer arii/suprafețe – imaginează-ți figura ca fiind un perete sau un loc unde îți practici sportul. Când rezolvi exercițiile de la I și II, nu pierde mult timp pentru a detalia – fii succint. Încearcă să-ți rezervi cam 30′ pentru aceste subiecte, să-ți rămână 90′ pentru III.
- La Subiectul al III-lea, acolo unde trebuie să redactați rezolvări complete, asigurați-vă că ați concluzionat (că ați obținut fix ce s-a cerut). Scrieți mereu că este Adevărat sau „c.c.t.d.” sau „q.e.d.” (fiecare așa cum este obișnuit) în cazul cerințelor cu „arătați că…”.
- Nu uitați că ce se cere/ce se dă la a) poate fi un rezultat foarte util în rezolvarea lui b). Dacă, de exemplu, la b) n-am nicio idee și la a) s-a cerut ceva mai „greu”, încercați să vedeți ce au în comun cele două cerințe (revedeți problema 6 de la Simulare, unde nici punctul a. n-a fost banal, pentru că s-a folosit în rezolvarea lui b.).
- Nu intru în detalii legate de ce s-ar putea da, pentru că e posibil să fie orice subiect. Aveți experiență maximă din tot ce ați studiat/lucrat până în acest moment.
- În final, vă recomand ca ziua de marți să nu mai presupună rezolvări de probleme, ci doar să lecturați formule, teoreme, proprietăți, tehnici de lucru (reluați câte o problemă în care intervine cmmdc și cmmmc în stilul III.1.), să vă plimbați și să dormiți. Încercați să evitați telefonul sau TV-ul de la orele 20:00, să aveți 12 ore limpezi. Nu vă gândiți la ce știți și la ce nu știți, pentru că e posibil să spuneți că „parcă” nu mai știți nimic. O să vă adunați în momentul examenului. Va fi foarte bine!
Mult succes tuturor!”
Calendarul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2024-2025:
10-13 iunie 2025: Înscrierea la Evaluarea Națională13 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise (cererile se depun doar între 14:00 și 17:00) și depunerea contestațiilor
- 4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
- 10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Modelele de subiecte și programa de examen
Modele oficiale 2025 (Română, Matematică, Limbă maternă) au fost publicate pe portalul subiecte.edu.ro la începutul lunii noiembrie 2024. Documentele pot fi descărcate de aici:
- Limba și literatura română
- Matematică
- Limba maternă
- Limba și literatura română pentru etnicii maghiari
Programele școlare de evaluare pentru EN VIII 2025 rămân aceleași ca la sesiunile 2023 și 2024 și sunt disponibile integral aici.
Subiecte și bareme EN VIII din anii anteriori
- EN VIII 2024 – Limba și literatura română (subiect + barem)
- EN VIII 2024 – Matematică (subiect + barem)
- EN VIII 2023 – Limba și literatura română (subiect + barem)
- EN VIII 2023 – Matematică (subiect + barem)
- EN VIII 2022 – Limba și literatura română (subiect + barem)
- EN VIII 2022 – Matematică (subiect + barem)
- EN VIII 2021 – Limba și literatura română (subiect + barem)
- EN VIII 2021 – Matematică (subiect + barem)