Ilie Bolojan: Avem clase întregi cu burse de merit, peste 9,50, dar la Bacalaureat iau note de 5 sau 7 sau nu îl iau. Se pune întrebarea când a fost notarea corectă, la Bacalaureat sau la clasă? Nu mai știm ce înseamnă meritul

6.067 de vizualizări
Foto: Gov.ro
Reforma burselor este inclusă în măsurile fiscale prezentate de premierul Ilie Bolojan miercuri, 2 iulie, într-o conferință de presă la Palatul Victoria. „Nu mai știm ce înseamnă meritul. Avem clase întregi cu burse de merit, peste 9,50, dar la Bacalaureat iau note de 5 sau 7, sau nu îl iau. Se pune întrebarea când a fost notarea corectă, la bacalaureat sau la clasă?”, a declarat premierul.
  • „Vom propune creșterea normei didactice cu 2 ore față de ceea ce avem azi în învățământul preuniversitar și universitar”, a declarat premierul Ilie Bolojan în aceeași conferință. 

Ilie Bolojan a spus că vor fi doar două tipuri de burse, burse de merit și burse sociale: „Vom rămâne cu cele două burse care se cuvine să rămână: bursele de merit, dar acordate pe merit, într-un număr limitat, gândiți-vă la premiile pe care le luam cei care am prins alte vremuri, iar cele sociale vor fi, într-adevăr, alocate pe criterii care țin de sprijinirea copiilor care provin din familii defavorizate”.

Declarațiile premierului Ilie Bolojan despre bursele elevilor

„Un alt aspect ține de reforma burselor. Știu că nu este o chestiune populară, dar trebuie să fim din nou corecți.

În ultimii ani, așa cum am spus, a fost o creștere care nu poate fi suportată a burselor, mai ales pentru elevi. Gândiți-vă că acum 3 ani aveam o sumă totală pentru burse, pe România, de 188 de milioane de lei, iar anul trecut și, evident, și anul acesta am ajuns la o sumă care înseamnă 4,7 miliarde de lei. Deci, este o creștere de zeci de ori.

În afară de faptul că este o sumă foarte mare pe care nu ne-o putem permite,gândiți-vă, aproape un miliard de euro doar pe bursele elevilor, am ajuns, printr-o aplicare neconformă, să avem clase întregi care au burse de merit, adică peste 9,50, dar care, la examenul de bacalaureat, iau note de 5 sau 7, sau mai rău, nu își iau Bacalaureatul. Sigur, se pune întrebarea: când a fost notarea corectă? La bacalaureat sau la o clasă în care toată lumea, sau foarte mulți, aveau burse de merit? Nu mai știm ce înseamnă meritul.

La fel stau lucrurile și la celelalte burse, burse de reziliență și vom rămâne, deci, cu cele două burse care se cuvine să rămână: bursele de merit, dar acordate pe merit, într-un număr limitat, gândiți-vă la premiile pe care le luam cei care am prins alte vremuri, iar cele sociale vor fi, într-adevăr, alocate pe criterii care țin de sprijinirea copiilor care provin din familii defavorizate.”

Citește și:

BREAKING Premierul Bolojan, despre pachetul de măsuri fiscale: Vom propune creșterea normei didactice cu 2 ore față de ceea ce avem azi în învățământul preuniversitar și universitar / Nu afectează drepturile salariale dar va fi un efect financiar

ULTIMA ORĂ Norma didactică crește „în medie cu 10%”, bursele revin la „nivelul și criteriile” din anul școlar 2022-2023 și numărul de elevi dintr-o clasă crește – proiectul de măsuri fiscale pentru Educație

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, despre burse: În ultimii 2-3 ani le-am stricat mintea elevilor și acum consideră că nu poți merge la școală dacă nu primești bani / Aș fi vrut să văd în această perioadă măcar o prezență mai mare la Bacalaureat

Daniel David: În învățământul profesional păstrăm bursele tehnologice, pentru că există colaborări cu firme, trebuie să ne păstrăm și noi angajamentul pe care l-am făcut printr-un contract / Elevii de la liceele tehnologice vor primi burse de merit și sociale

Cristian Hatu, CEAE: Nu cumva elevii pot să fie mai motivați când felul în care predau profesorii se schimbă? Bursele de reziliență sau de merit sunt motivații extrinseci

Directoarea Raluca Răducanu: Într-o clasă, de exemplu, acum am avut la premiere 15 elevi cu media 10 / Nu este corectă propunerea ministrului Daniel David în privința burselor de merit, spune directoarea: Cum fac departajarea dacă toți au media 10?


5 comments
  1. Sunt clase întregi cu medii peste 9,50 și rezultate slabe la examene naționale. Dar ce te faci cu cei cu medii peste 9,50 și rezultate la fel sau chiar mai mari la evaluări? Și nu sunt în primii 15% din clasă. De ce sa plătească ei pentru incompetența altora?
    Nu or fi în alte state burse, dar lor li s-a spus ca este un merit sa aibă medie peste 9,50. Nu ei au solicitat. Acum afla ca de fapt nu este merit, decât dacă ai medie peste 9 în clase mai slabe. Vor învăța în continuare, dar mai mult ca sigur statul ii pierde.

  2. Ok! Atunci ce propuneți?? După ce v ați bătut joc de sistemul de învățământ, și ați distrus mintea și sufletul copiilor, încât aceștia ajung sa se sinucidă din cauza stresului cumulat in anii de gimnaziu, după ,,evaluare’, după ce ați permis să pătrundă drogurile, alcoolul, țigara și pornografia in scoli, vă întrebați unde este greșeală?? ,,La notare sau la BAC”?? Va auziți puțin cat de penibili sunteți?? Și așa copiii învață în condiții de stres maxim! Majoritatea profesorilor in procent de 98% au preluat ștafeta predării in stil comunist, și că sa nu fie marginalizați și, să nu mai zic, pentru a evita, atât bulingul profesorilor in primul rand cât și al colegilor, se straduiesc din răsputeri să facă față!! Sistemul de învățământ este învechit și nu performeaza deloc și prin asta demonstrează că vor să scoată doar sclavi pe banda rulanta!! Acum veniți cu stupizeniile astea că să tăiați și bursa de merit, singurul motiv de încurajare al copiilor?? Nu va ar fi rușine? O luați cu pași mărunți și astfel îi înrăiți și mai tare pe profesori ca sa fie și mai exigenți in acordarea notelor?? Năpârci asta sunteți, nu oameni!! Rușine neam de trădători!

  3. Ești un mincinos și un incompetent,habar nu au de sistemul de învățământ românesc! Tu cel care ai tras statul român în piept și l ai păcălit,tu vorbești de deficit bugetar??? Ai dosare penale pe rol cu afaceri cu camioane in Oradea,și țepe trase și tu vorbești că ești solidar cu noi cei care vom suferi de pe urma acestor tăieri? Cine? Tu, care ai un salariu cumulat de senator+ prim ministru de peste 43-45.000 lei/ luna? Nu îți e rușine să fi in asemenea hal de ipocrit, și evazionist pe deasupra???

  4. Cele două ore adăugate la norma didactică de predare înseamnă o diminuare mascată a veniturilor profesorilor cu 11,11%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană, în această lună, a transmis inspectorilor școlari un oficial din Ministerul Educației. Ministerul de Finanțe nu ar fi făcut încă precizări în privința modului de calcul al indemnizației de hrană, după ce Legea Ciolacu a promovat confuzii în școli

Un oficial din Ministerul Educației a transmis pe grupul cu inspectorii că plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană luna aceasta, conform surselor Edupedu.ro. Ministerul de…
Vezi articolul

Apel pentru retragerea lucrărilor științifice semnate de Elena Ceaușescu, disponibile încă la marile edituri internaționale / The Guardian: Fraudele ei au avut impact pe termen lung în politică și știință – a se vedea cazul Florin Roman

Numele Elenei Ceaușescu persistă pe lucrări și volume de cercetare încă disponibile pe platformele unor mari edituri academice internaționale, fapt pentru care un grup de cercetători au lansat un apel…
Vezi articolul