Daris Mănescu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu, a lansat o carte scrisă despre întemeierea Țării Românești. Are o teorie diferită pe care o abordează și o susține cu argumente: aceea că nu Basarab I ar fi fost întemeietorul Țării Românești în secolul al XIII-lea, ci Negru Vodă. Într-un interviu acordat pentru Edupedu.ro, elevul a povestit despre cât de important este să ai la clasă un profesor care crede în elevi și care are un stil deschis de predare, care le permite elevilor să caute și să aducă argumente pentru ideile lor.
Daris Mănescu este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. Pe 2 iunie a lansat cartea „Începuturile Țării Românești, secolul al XIII-lea, între invazie și dominație”. Este olimpic la Istorie, în clasa a X-a s-a calificat la etapa națională, la fel și în clasa a XI-a, iar pe lângă Olimpiada Națională de Istorie a participat la patru concursuri unde a luat locul I și s-a calificat la un concurs național de istorie numit „Sesiunea de referate și comunicări științifice pe disciplina istorie”.
Are pasiunea pentru istorie de la bunicul său, cu care se plimba pe dealuri când avea 3-4 ani și îi povestea despre domnitorii români.
Fiind pasionat de istorie și citind mult, a descoperit că nu sunt atât de multe informații clare despre întemeierea Țării Românești. Așa că a strâns date și încet-încet s-au adunat suficiente pentru a scrie o carte.
Profesorul de istorie de la liceu l-a încurajat pe Daris să gândească și să își pună întrebări, să cerceteze: „Domnul meu profesor Claudiu Mărăcine a fost inspirația mea, pentru că dânsul cu 3 ani înainte a lansat o carte spre Tudor Vladimirescu și pur și simplu m-a inspirat și pe mine să scriu o carte”.
A fost contactat de câteva persoane din mediul academic, le-a trimis cartea, și așteaptă să vadă ce va urma.
Elevul spune că are o „echipă” de 6 oameni alături, care îl sprijină, printre care doi profesori, câțiva colegi și părinții săi. Coperta cărții a fost realizată de o colegă.
Își dorește să facă master și doctorat în istorie și să urmeze o facultate din București ca să fie mai aproape de Arhivele Naționale și să poată cerceta mai ușor teoriile sale.
Până anul viitor, când va da Bacalaureatul, spune că vrea să mai scrie alte două cărți.
Redăm interviul integral acordat pentru Edupedu.ro
Edupedu.ro: Care este teoria ta privind întemeierea Țării Românești și cum ai ajuns să cercetezi acest aspect al istoriei?
Daris Mănescu, elev, clasa a XI-a: Pur și simplu am plecat de la ideea că, în general, noi românii, considerăm că Țara Românească ar fi fost întemeiată de Basarab I. Părerea aceasta, de la oamenii simpli la istorici care susțin acest lucru ar trebui mult mai mult cercetată, pentru că nu cred că Basarab I a înființat Țara Românească. În primul rând pentru că până la urmă înființarea Țării Românește este un proces complex care a durat cel puțin două secole, un proces de închegări statale care nu putea fi realizat de un om în 20 de ani, așa cum cred istoricii noștri. Oricum, eu m-am plasat mult în secolul al XII-lea, pentru că atunci au avut loc cele mai importante evenimente politico-militare în această zonă a Europei, care au facilitat apariția Țării Românești. Inclusiv în titlul cărții au integrat acest aspect: invazia mongolă și influența regatului Maghiar, fără de care nu cred că ar fi apărut astăzi această țară Românească. La 1291 prin descălecatul lui Negru Voră.
Edupedu.ro: Când ți-a venit și această idee de a profunda acest subiect?
Daris Mănescu, elev, clasa a XI-a: Inițial, ideea de a cerceta această perioadă mi-a venit acum 2 ani și am plecat de la faptul că nu am găsit eu în cercetările mele informații clare. Eu citesc foarte multă istorie și am văzut că nimeni nu s-a plasat pe acest subiect, mai exact secolul al XIII-lea și inițial am plecat de la un manuscris, un document făcut de mine în care am încercat să-mi adun cât mai multe idei despre această perioadă legată de ființarea Țării Românești, iar cu timpul am văzut că tot s-a mărit până am luat decizia de a transforma într-o carte și am făcut o cercetare mult mai amănunțită decât începusem inițial.
Profesorul meu, domnul Claudiu Mărăcine, a fost inspirația mea pentru că dânsul cu 3 ani înainte, a lansat o carte spre Tudor Vladimirescu și pur și simplu m-a inspirat și pe mine. Adică m-am gândit dacă el fiind profesor, adică nu neapărat istoric, a avut curajul să lanseze o carte foarte bună din orice punct de vedere, am zis că pot și eu să fac pasul mai departe.
Edupedu.ro: Cum te-a încurajat? I-ai cerut ajutorul?
Daris Mănescu, elev, clasa a XI-a: Când i-am spus dânsului că mă apuc de carte, îmi aduc aminte că eram pe drum către Olimpiada Națională de Istorie anul trecut și i-am spus că am în vedere să public o carte legată de perioada asta, dar el inițial știa doar de partea despre Voievodatele țării din Muntenia pe secolul al XIII-lea. Pe parcurs i-am spus că vreau să măresc aria cercetării și să mă duc pe mai multe evenimente istorice.
Edupedu.ro: Și ce a spus? A fost de acord să cercetezi, căci până la urmă asta înseamnă să îl contrazici pe el și ceea ce predă la ore…
Daris Mănescu, elev, clasa a XI-a: El a fost foarte încântat. Și acum, dacă îi spun ceva de carte, orice, zâmbește. E foarte bucuros. Domnul profesor este genul de profesor extrem de deschis, acceptă orice idei noi, orice supoziție, dacă sunt argumentate. Nu e genul de om cu vedere îngustă. Acceptă orice fel de ipoteză și oricum și dânsul crede în ceea ce am scris în carte, pentru că până la urmă asta e adevărul, cum v-am spus, Țara Românească n-a fost înființată de un singur om, e rodul a unui proces complex, de minim două secole.
Și i-a plăcut foarte mult abordare mea și m-a ajutat din orice punct de vedere, pentru că fără dânsul nu reușeam, pe partea de corectare a cărții și pe partea de exprimare a unelor ipoteze, pentru că inițial eu am fost mult mai îndrăzneț decât ar fi trebuit și mi-a spus să fiu puțin mai modest.
Edupedu.ro: Te-a inspirat și Neagu Djuvara care a avut câteva ipoteze similare?
Daris Mănescu, elev, clasa a XI-a: Da, am citit cartea sa «Thocomerius Negru-Vodă» și inclusiv am citat din această carte despre care vorbiți. Mi-am luat informații de acolo, dar eu nu argumentez neapărat originea aceasta, ca fiind cuman, pentru că acum 3 sau 4 ani la Curtea Domnească de la Argeș s-au redeschis niște foste morminte din această perioadă și s-au făcut cercetări în ADN și s-a relevat faptul că cei înmormântați acolo aveau o origine germanică nu cumană. Deci oricum, dacă Negru Vodă ar fi fost înmormântat acolo, nu e cuman, e german, iar Basarab I e român și tot asta o confirmă probele ADN din mormântul său de la Câmpulung.
Edupedu.ro: Cum decurg orele de istorie? Faceți astfel de dezbateri deschise?
Daris Mănescu, elev, clasa a XI-a: La orice oră domnul pur și simplu ne spune totul ca pe o poveste și e foarte deschis, ne implică să ne spunem părerea. Nu e genul de profesor care doar vine, ne pune pe tablă niște ani, niște evenimente și spune «memorați, mâine vă dau test». E foarte deschis și îi pasă mai mult să înțelegem în sine evenimente le istorice decât să punem accentul pe memorare.
Edupedu.ro: Crezi că e importantă susținerea profesorului? Să nu spună că doar el are dreptate? Doar ceea ce se predă contează?
Daris Mănescu, elev, clasa a XI-a: Da, cu siguranță. Până la urmă, pe lângă faptul că profesorii sunt profesori, sunt și adulți, iar eu consider că adulții trebuie să susțină copiii, acesta e rolul lor, nu doar să îndrume un copil, să-l ajute să scoată cel mai bun din el, nu să-i taie aripile, să-l pună la zid, așa cum fac unii profesori poate.
Edupedu.ro: Ce planuri ai pe viitor? Ce studii vrei să urmezi ?
Daris Mănescu, elev, clasa a XI-a: Până la facultate, până la Bacalaureat, aș vrea să mai lansez cel puțin două cărți pe care deja le am în mare făcute. Momentan, mă ocup doar de partea de corectare și de tehnoredactare. Nu sunt singur, eu am o echipă, adică și la cartea aceasta am ocupat în jur de 6-7 persoane ca să iasă cum a ieșit produsul final și am de gând să lansez cele două cărți, să mă axez pe Bac, iar după la facultate cred că o să fac istoria 100%. Vreau să mă duc cu studiile până la final, să am și studii doctorale pentru că vreau să ajung cât mai sus posibil, să ajung profesor universitar și cercetător istoric, ăsta-i scopul meu final.
Edupedu.ro: E vreo universitate în țară unde sunt studii pe care ți-ar plăcea să le urmezi? Sau te gândești poate să mergi în afară?
Daris Mănescu, elev, clasa a XI-a: Nu, aș vrea să rămân în țară și probabil la București să fac universitatea, masterul și doctoratul. Aș putea alege și Cluj. Acolo am înțeles că e foarte bună facultatea de istorie, însă la București sunt mult mai aproape de Arhivele Naționale, de Biblioteca Academiei Române, de instituții din acestea unde pot face o cercetare mult mai amănunțită. Și eu asta urmăresc în activitatea mea, să am acces mult mai ușor la documente istorice și la tot felul de surse.
Edupedu.ro: Spuneai că ai șase oameni implicați și care te ajută. Cine sunt?
Daris Mănescu, elev, clasa a XI-a: Domnul profesor de istorie, profesorul meu de logică și de psihologie, domnul Murărița, o colegă Andra Câstoiu, olimpică internațională la robotică cu lotul României și de la alte olimpiade și la matematică inclusiv a fost la Națională, colegul meu de bancă, Teodora Drușcă, o colegă foarte talentată, care va da cel mai probabil la arhitectură. Ea mi-a făcut coperta, i-a aranjat totul și părinții mei, pentru sprijinul psihic, adică nu e ușor să vă zic sincer în tot procesul de lansare și de realizare a cărții am avut parte și de momente mai urâte. Adică mulți oameni m-au criticat, mulți oameni chiar m-au înjurat, adică s-au luat direct de mine. Și părinții mei m-au susținut să nu mă dau bătut și să continui.
Edupedu.ro: De când ești pasionat de istorie?
Daris Mănescu, elev, clasa a XI-a: De minimum 10 ani, chiar mai mult. Adică primele mele contacte cu istoria le-am avut pe la 4-5 ani. Bunicul meu mi-a insuflat prima dată această pasiune. Îmi aduc aminte că mergeam cu el pe deal, la țară. M-a plimbat foarte mult pentru că iubea natura și îmi povestea povești despre domnitori români și cred că de aceea mi-am dezvoltat această pasiune mai mult. Dacă mi-ar fi spus despre istorie contemporană sau antică, poate m-aș și format altfel.
Edupedu.ro: Mai departe ce vei face cu această descoperire? Trebuie să o înaintezi Academiei de Științe Istorice din România? Care sunt pașii?
Daris Mănescu, elev, clasa a XI-a: Am fost contactat de câteva persoane din mediul academic, le-am trimis cartea, dar nu în format fizic, doar în format PDF, document. Nu știu ce va urma, va fi analizată probabil. Eu inițial când am când am lansat-o nu m-am gândit, că nu cred că va ajunge atât de departe încât să atrag atenția academicienilor. Dar acum sunt foarte bucuros că am reușit să văd și lucrul ăsta. Eu când am scris cartea am folosit un limbaj destul de simplu, pe înțelesul tuturor, gândindu-mă că publicul o țintă va fi format din pasionați de istorie, dar nu și cercetători și academicieni, așa cum s-a dovedit ulterior.
Edupedu.ro: Cât de important este ca istoric să cercetezi, să nu crezi în datele care există până în prezent sau mai bine zis în interpretarea unor date?
Daris Mănescu, elev, clasa a XI-a: Este extrem de important, pentru că istoria ne-a dovedit de multe ori că se poate schimba, mai ales vorbind aici de evenimente controversate ca întemeierea Țării Românești. Teorii și interpretări noi pot apărea periodic, însă acestea trebuie susținute cu argumente temeinice. Faptul că mi-am asumat să plasez întemeierea cu câțiva zeci de ani înainte de cum au plasat o istoricii noștri în generali a fost făcută pe niște argumente logice și bine susținute cu surse istorice.
7 comments
Și băiețelul meu meu a studiat cu Dl Mărăcine, așa am aflat că a publicat o carte despre Tudor Vladimirescu. Nu am citit multe cărți separat de manualul de istorie, dar e o carte ce merita citita, e o carte de suflet pentru suflet, chiar merită locul său în bibliotecă.Felicit elevul, dar și profesorul, fiecare pentru inspirația și munca sa!
Bravo și multa răbdare!!!
Te vei lovi de dinozaurii din bransa, dar asta nu trebuie sa te descurajeze.
Am scris un comentariu. Aștept sa–mi spuneți de de nu l-ați publicat aici.
interesanta abordare…dar textul trebuie corectat,are cateva greșeli de formulare…un pic mai multă atenție înainte de publicare pentru a inspira încredere și a demonstra profesionalism! bafta in ceea ce ți-ai propus!
Bravo domnule! Felicitări pentru… curajul de a înfrunta părerea/opinia istoricilor consacrați,care nu au abordat,sau nu au insistat prea mult pentru acest aspect, anume… cine a întemeiat cu adevărat Țara Românească. Nu pot decât să mă bucur pentru faptul că există astfel de tineri, cu asemenea preocupări… deci, viitorul sună bine… nu este totul pierdut. Încă o dată felicitări și succes in continuare!
ce fain, felicitări!
Serios? Nu mai avem nevoie de istorici consacrați, recunoscuti, afirmați, academicieni, de studii științifice aprofundate și susținute științific. Ajungem sa ne scrie Istoria un elev de clasa a XI a? Bravo lui, dar vai de cei care cred că adevărul istoric poate sa vina de acolo!