Seria de declarații cu privire la Franța, președinția franceză și orașele Franței, făcută de candidatul AUR în alegerile prezidențiale, George Simion, la postul de televiziune CNews „nu poate trece drept altceva decât insultă” pentru poporul francez în general, apreciază, într-un interviu acordat Edupedu.ro, Sergiu Mișcoiu, profesor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. El arată că acest efect este cu atât mai vizibil cu cât declarațiile au fost făcute la o televiziune apropiată „rețelelor identitare comune” ce reunesc AUR și mișcări politice similare din Franța, poost la care și reacțiile gazdelor.
Sergiu Mișcoiu citează un coleg „apropiat de mediile identitare din Franța”, care i-a relatat despre faptul că aceste declarații au „șocat inclusiv extrema dreaptă franceză” și care i-a relatat profesorului român: „Cred că e prima oară când am văzut un jurnalist care i-a luat apărarea președintelui Macon pe postul CNews”.
- Amintim că George Simion a produs un val de reacții după ce a fost invitat la o emisiune a postului francez de televiziune Cnews, unde, conform relatărilor G4Media.ro, l-a acuzat pe președintele Emmanuel Macron de „tendințe dictatoriale”. Cu aceeași ocazie, potrivit sursei citate, el a comparat Franța cu Iran, a spus că nu are nevoie să fie primit la Palatul Elysee (sediul Președinției franceze), a exprimat critici privind curățenia din Paris și orașele franceze și despre raportarea francezilor la credință.
Potrivit profesorului Sergiu Mișcoiu, astfel de declarații au efect și asupra diasporei, în condițiile în care, „cu cât avem mai multe personaje foarte controversate care fac declarații controversate și doresc să șocheze ca reprezentanți ai unui stat sau ca persoane importante, lideri de opoziție în acele state, cu atât, evident, imaginea de ansamblu a diasporei românești se deteriorează. (…) există, cred, o conștientizare a unei situații destul de delicate în care se pun oameni care ar fi identificați cu spectrul lui Simion dincolo de momentul electoral 2025.”
- Sergiu Mișcoiu este, din 2018, profesor universitar cu responsabilități de predare-cercetare la UBB – Facultatea de Studii Europene, unde anterior a fost conferențiar, lector, asistent, potrivit propriului CV Este abilitat pentru conducerea de doctorate în Științe Politice la Universitatea Paris-Est din Franța (2009-2010), doctor în științe politice la Universitatea Paris-Est Mame-la-Vallee (Franța), doctor în istorie la Universitatea Babeș-Bolyai. În noiembrie 2023, a fost distins de statul francez cu medalia de Ofițer al Palmelor Academice.
Interviul pe larg:
Edupedu.ro: Care este impactul mesajelor transmise trancezilor de candidatul român la prezidențiale George Simion, prin intermediul interviului acordat postului CNews din Franța, mesaje taxate, între altele, chiar de realizatorii acelui post de TV?
Sergiu Mișcoiu: În primul rând, cred că trebuie spus că postul de televiziune CNews face parte dintr-un grup controlat de magnatul Vincent Bolloré, care a migrat de la dreapta conservatoare către extrema dreaptă. Auspiciile ar fi fost, teoretic, favorabile domnului Simion, fiindcă a ajuns la acest post prin intermediul rețelelor identitare comune între AUR și mișcările asemănătoare din Franța. Din ciuda acestui fapt, eu cred că domnul Simion a avut o strategie, probabil pregătită de consilierii săi, care se baza exclusiv pe informații primite dinspre mediile MAGA plus mediile rusești. Și acolo reprezentarea a ceea ce înseamnă Franța și tot ceea ce aduce Franța, în general, în politicile internaționale europene și modul în care se prezintă Franța, toate acestea sunt zugrăvite într-o manieră extrem de negativă, obiectivul fiind acela de a denigra pe cât posibil Hexagonul.
Or, domnul Simion a făcut greșeala de a prezenta toate aceste lucruri comune pe care le vehiculează mediile respective ca fiind realități în care crede. De aici, criticile pe care le-a adresat despre dictatura lui Macron, criticile pe care le-a adresat privind degradarea climatului de securitate din Paris, Parisul oraș murdar. De aici comparația pe care a făcut-o între Franța și Iran, în ceea ce privește posibilitatea de a candida la președinție. Sperând că acest discurs este un discurs care va avea trecere, spunând, printre altele, ceea ce cred că a șocat cel mai mult, că Franța nu va mai exista așa cum este ea peste 20 de ani, subînțelegându-se că acest lucru se datorează migrației din Hexagon. Or, inclusiv pentru un public de dreapta extremă sau radicală din Franța, o asemenea reprezentare a situației, venită din afara țării, din partea unei candidat care ar căuta să-și fixeze conexiuni cu establishment-ul politic francez, nu poate trece drept altceva decât insultă.
Trebuie să ne închipuim că telespectatorii CNews sunt, în general, francezi foarte membri de faptul că sunt francezi. A veni cu un asemenea discurs este, fără îndoială, o mare insultă. Acum eu am avut ocazia să discut cu un coleg pe care îl știu foarte apropiat de mediile identitare din Franța și care mi-a spus: „într-adevăr, pe mine nu m-a șocat discursul domnului Simion, pentru că sunt lucruri pe care le-aș fi spus și eu, dar nu le-aș fi spus niciodată public. Și știu că a șocat inclusiv extrem dreaptă franceză după acest interviu. Cred că e prima oară când am văzut un jurnalist care i-a luat apărarea președintelui Macon pe postul CNews. Așa ceva nu cred că vezi foarte des, totuși a cerut să-i spună domnului Simion că, iată, nu suntem într-o țară condusă de un dictator”.
Edupedu.ro: Care credeți că este impactul efectiv, dincolo de faptul că au reacționat interlocutorii și s-au declarat surprinși telespectatorii? Care credeți că poate fi impactul efectiv asupra relațiilor pe care el, ca prezidențiabil, le poate avea în legătură cu autoritățile franceze, cu poporul francez și cu partidele din zona lui politică, din familia lui politică europeană?
Sergiu Mișcoiu: Deja și relația cu partidele din zona lui politică nu cred că sunt atât de bune. Marine Le Pen s-a opus primirii AUR în grupul parlamentar din care pare face parte Rassemblement national, partidul său. De asemenea, am avut și incidentul din Statele Unite ale Americii, unde președintele partidului doamnei Le Pen, Jordan Bardella, a părăsit sala și a refuzat să țină un discurs fiindcă Steve Bannon, prietenul domnului Simion, a făcut semnul „sieg heil”, ceea ce a șocat presa franceză, el neavând nicio reacție, din contră, încercând prin toate mijloacele să ajungă în sala respectivă ca să țină un discurs. Deci deja ei nu sunt pe aceeași lungime de undă.
Edupedu.ro: Dar mai recent lideri din acea zonă politică i-au transmis candidatului Simion unele mesaje de sprijin…
Sergiu Mișcoiu: Evident, pentru că există la nivelul întregii Europe și chiar pe relația transatlantică o comunitate de idei mai largă și orice candidat cu șanse din această zonă beneficiază de un sprijin. Dar sprijinul poate să fie unul mai degrabă formal sau poate să fie unul foarte activ și, în cazul relației cu Frontul Național (n.red.: vechiul nume al partidului Rassemblement national) din Franța, eu înclin să cred că e o relație mai degrabă formală în ceea ce privește sprijinirea candidaturii domnului Simion. Acestea fiind spuse, dacă cei care se aflau în platou la întâlnirea cu domnul Simion, ieri, la CNews, au spus la rândul lor că au semne de întrebare privind modul în care s-ar putea desfășura întâlnirile dintre președintele României și președintele Franței, dacă Simion este ales, toate acestea ne pot duce cu gândul la cum ar putea arăta aceste relații în viitor.
Domnul Simion, a spus – și iarăși a fost un gest de o nepolitețe extrem de clară – că el nu are ce să caute la Palatul Elysee, că nu dorește să fie invitat la Palatul Elysee. Ceea ce reprezintă un afront limpede. în condițiile în care tu ai un parteneriat strategic cu Franța – nu numai cu Statele Unite, ci și cu Franța. Tradiția spune că președinții fac vizite oficiale pentru a se cunoaște și a discuta în detaliu anumite elemente ale cooperării. Or, atitudinea domnului Simion a fost aceea de a spune că oricum Franța nu contează și ce faceți voi aici nu contează, fiindcă eu sunt prieten cu Donald Trump, sunt în rețeaua MAGA, acela e parteneriatul nostru strategic și, deci, mai mult sau mai puțin vom avea relații care vor ajunge la un nivel foarte scăzut. De mirare că există un asemenea, totuși, tupeu în cazul unui candidat care dorește să-și facă o presă pozitivă în anumite medii, dar care nu reușește decât să șocheze.
Edupedu.ro: Dar astfel de comentarii au un efect indiferent de rezultatul electoral din țară, după alegerile de duminică?
Sergiu Mișcoiu: Acest turneu internațional al domnului Simion, care se dorea o chezășie a faptului că el are trecere în diverse părți ale lumii, n-a fost decât un, să spunem, succes parțial în Polonia, unde, fiindcă sunt alegeri, domnul [Karol] Nawrocki, candidatul opoziției de dreapta radicale, l-a primit bine. Dar, în rest, că sunt toate elementele care au existat la Bruxelles și apoi la Paris, m-au dus la o concluzie de eșec a acestui turneu. În plus, percepția aceasta privindu-l pe domnul Simion, ca fiind o persoană care nu are capacitatea de a înțelege în mod particular situații din diverse țări ale lumii, care sunt țări, situații particulare, nu poate să se adapteze la diverse contexte și repetă o serie de discursuri scrise în alte părți, pe care, poate, până la capăt, nici nu le înțelege, toate acestea par să fie elemente care minează imaginea sa în afară.
Deci eu cred că și-a făcut destul de mult rău pe termen lung și, dacă va fi ales, ar face evident în mod implicit mult rău și României, pentru că într-adevăr a dat măsura unei persoane care este prea puțin frecventabile.
Edupedu.ro: Cum credeți că se aliniază mesajele lui din țării occidentale cu interesele și opiniile Diasporei românești din acele țări occidentale, care, evident, urmărește ce spune el și ce face el acolo unde ea este prezentă?
Sergiu Mișcoiu: La prima vedere, în mai multe țări, în special în țările mediteraneene. În Italia și Spania, dar și în Germania și Franța domnul Simion a avut un scor impresionant în primul tur al alegerilor prezidențiale. Și diaspora românească a achiesat la tipul său de mesaj naționalist și antisistemic. Desigur, asta se bazează în mare parte pe moștenirea domnului Georgescu, care a fost vărsată domnului Simion. Însă această reușită este una care are doar coloratură electorală. Pe fondul problemei, practic, comunitățile din diaspora românească și reprezentanții diasporei românești nu vor avea decât de suferit. Pentru că, cu cât relația dintre state și șefii de stat este mai bună, cu atât și modul de a găsi în diaspora interlocutori valabili de către guvernele țărilor-gazdă se îmbunătățește.
Și, cu cât avem mai multe elemente de dissent, de diviziune, cu cât avem mai multe personaje foarte controversate care fac declarații controversate și doresc să șocheze ca reprezentanți ai unui stat sau ca persoane importante, lideri de opoziție în acele state, cu atât, evident, imaginea de ansamblu a diasporei românești se deteriorează. Am văzut, cel puțin în mediile online, că a existat o sensibilizare destul de importantă a Diasporei românești din Franța, circulând foarte multe mesaje care vorbeau despre rușine și despre rușinea care trebuie spălată prin vot. Deci, există, cred, o conștientizare a unei situații destul de delicate în care se pun oameni care ar fi identificați cu spectrul lui Simion dincolo de momentul electoral 2025.
1 comment
ăsta i o rușine pentru noi,un nemernic care nu știe de bun simt,de respect,de cultură, îi trebuiau șuturi în partea dorsală, ăsta nu trebuie băgat în seamă. Cine l votează înseamnă că nu este interesat de viitorul țării.