Maia Sandu: Profesorii sunt cei care schimbă destine, prin puterea exemplului și prin dăruire / Vă încurajez să rămâneți conectați, curajoși și exigenți cu dumneavoastră înșivă și cu sistemul

209 vizualizări
Foto: presedinte.md
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de apreciere pentru profesori, joi, la deschiderea Săptămânii Educației în Moldova: „dumneavoastră schimbați destine prin puterea exemplului și prin dăruire”, a afirmat ea. „Vă mulțumesc pentru această muncă neobosită. Vă încurajez să rămâneți conectați, curajoși și exigenți cu dumneavoastră înșivă și cu sistemul”, a completat Maia Sandu.

„Dragi profesori, în această misiune de transformare, dumneavoastră sunteți cei care fac diferența. Dumneavoastră sunteți cei care în fiecare zi aprindeți curiozitatea, mențineți vie dorința de a învăța. Știu că nu este ușor, știu că sunt multe provocări”, a mai spus președinta Moldovei.

Redăm integral discursul Maiei Sandu de la evenimentul de deschidere oficială a Săptămânii Educației în Moldova:

Stimați parteneri, dragi profesori, mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră la începutul unei serii de evenimente despre viitorul Republicii Moldova, pentru că despre asta este educația, despre ce ce urmează, despre ce ce lăsăm în urmă și despre ce construim mai departe.

Sistemul nostru educațional trece printr-o perioadă de transformare, așa cum a spus și domnul ministru, investim în oameni, investim în școli, dar, mai presus de toate, investim în capacitatea noastră colectivă de a forma cetățeni liberi, echilibrați, rezilienți. În ultimii ani am făcut investiții mari în infrastructură. Peste 200 de școli și grădinițe au fost renovate prin intermediul programului statului european, zeci de autobuze școlare noi, laboratoare dotate și spații de învățare moderne. De la 1 septembrie extindem alimentația gratuită și pentru elevii din ciclul gimnazial. Sunt pași concreți care arată grijă pentru copii și respect pentru munca dascălilor deopotrivă. 

Un alt exemplu clar al acestei viziuni este dezvoltarea rețelei școlilor model, un proiect care ne ajută să regândim radical felul în care arată și funcționează o școală. Nu vorbim doar despre mobilier nou sau săli renovate, ci despre crearea unui mediu care încurajează colaborarea, creativitatea și învățarea prin experiență. În același spirit, am lansat Institutul Național pentru Educație și Leadership. Prin acest institut vrem să investim în formarea cadrelor didactice și să construim o rețea națională de mentori, profesori cu experiență și viziune, care sprijină colegii lor din toată țara. Încet, încet crește numărul tinerilor care aleg pedagogia și mă bucur că am reușit să dublăm bursele pentru cei care se pregătesc să devină profesori. Așa cum salut faptul că indemnizațiile la angajare au fost semnificativ majorate, știm foarte bine că nu putem vorbi despre educație de calitate fără profesori bine pregătiți, susținuți și apreciați, inclusiv printr-o remunerație care să reflecte importanța socială a muncii lor. 

De aceea, ne propune până în anul 2030 ca salariul mediu în învățământ să ajungă la nivelul salariului mediu de economie. Nu doar ca recunoaștere a valorii muncii profesorilor, învățătorilor și educatorilor, ci și ca semnal că vrem excelență în sălile de clasă și că ne dorim să le dăm celor care activează în acest domeniu statutul pe care îl merită în societate. Sigur că o școală modernă nu înseamnă doar clădiri renovată sau manuale noi. O școală modernă este una în care copiii sunt învățați să gândească singuri, să colaboreze, să fie empatici, să respecte diferențele și să contribuie activ la comunitățile lor. Într-o lume instabilă, în care propaganda și minciuna circulă rapid, capacitatea de a discerne, de a înțelege și de a reacționa cu responsabilitate este esențială. 

Școala trebuie să devină un spațiu unde se învață despre ce înseamnă libertatea, despre ce presupune democrația, despre cum putem apăra drepturile omului, despre valorile pe care se clădește o societate europeană, aceste conversații nu sunt opționale, sunt parte integrantă a formării copiilor noștri ca cetățeni cu conștiință civică. Astăzi, la aproape 3 ani de când am obținut statutul de țară candidată la Uniunea Europeană, trebuie să întărim legătura dintre educație și parcursul nostru european. Valorile europene nu sunt teorie abstractă. Ele trebuie să prindă contur în fiecare oră în care un profesor îi învață elevi să pună întrebări, să se exprime liber, să respecte opiniile celorlalți, să caute soluții împreună. Dragi profesori, în această misiune de transformare, dumneavoastră sunteți cei care fac diferența. Dumneavoastră sunteți cei care în fiecare zi aprindeți curiozitatea, mențineți vie dorința de a învăța. 

Știu că nu este ușor, știu că sunt multe provocări, dar știu că în fiecare sală, în fiecare școală, în fiecare sat și oraș există oameni care schimbă destine prin puterea exemplului și prin dăruirea lor. Vă mulțumesc pentru această muncă neobosită. Vă încurajez să rămâneți conectați, curajoși și exigenți cu dumneavoastră înșivă și cu sistemul, să avem o săptămână a educației cu idei bune și energie pozitivă pentru drumul care urmează. Cu încredere și solidaritate putem face din educație forța care modernizează Moldova!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE: Înscrieri deschise până pe 26 mai / Tema pentru elevi și profesori este “vehicul eco-friendly” la Concursul Național 3DUTECH din acest an, aflat în calendarul Ministerului Educației (P)

3DUTECH a anunțat prelungirea termenului de înscriere în Concursul național de 3D design & printing pentru toți elevii și profesorii din România. Cele mai creative proiecte care vor aplica modelarea…
Vezi articolul

ASE București vrea să reia construcția clădirii de sticlă, de 7 etaje, lipită de monumentul istoric Casa Nanu-Muscel, oprită cu scandal în 2016. PROIECT HG: Banii vin și de la minister, iar cheltuielile cresc cu 24% din cauza OUG 114

Academia de Studii București și Ministerul Educației reiau demersurile pentru construirea unei clădiri cu o înălțime de 7 etaje și fațadă de sticlă în centrul Bucureștiului, la Piața Romană. Potrivit…
Vezi articolul

Aberație birocratică de proporții solicitată școlilor din mai multe județe și București: să trimită fotografii cu „afișe” și din timpul înmânării cardurilor educaționale de 500 de lei pentru elevii care au nevoie de sprijin educațional pentru „a ilustra evoluția proiectului”, blocat în prezent – surse

Școlile din cel puțin trei județe și București trebuie să trimită fotografii cu „afișe expuse și documente justificative prin care să se dovedească prezentarea sprijinului educațional”, în valoare de 500…
Vezi articolul