Democrația trebuie păzită zilnic de fiecare dintre noi, atrage atenția ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Dan Perciun. Oficialul îi îndeamnă pe tinerii atât din România, cât și de peste Prut, să lupte pentru valorile europene și pentru libertate, în condițiile în care ambele state sunt în ultimii ani sub asediul dezinformării, în special Republica Moldova, presată constant de interferențe rusești.
- Declarațiile au fost făcute sâmbătă 24 mai 2025, la Congresul Studenților din România (CSR) 2025, cu tema „Student în Uniunea Europeană”, organizat de Uniunea Studenților din România (USR) pe 23-24 mai la Opera Națională din București.
„La mulți ani de la Chișinău! Mulțumim de oportunitățile de care beneficiază studenții basarabeni în România. Este o contribuție importantă inclusiv pentru dezvoltarea Republicii Moldova, dar cu siguranță și pentru capitalul uman pentru dezvoltarea României”, a început Dan Perciun.
„Provocările prin care trec țările noastre, în ultima perioadă, au fost tot mai similare. Rolul tineretului este, cu siguranță, să lupte pentru valorile democratice, să lupte pentru democrație, pentru liberare, care sunt sub asediu în întreaga Europă.
Noi simțim asta la Chișinău. Participarea și implicarea tinerilor care cred în valorile europene este esențială pentru parcursul european al Republicii Moldova, dar inclusiv pentru o Europă puternică, unită, solidară și care să asigure bunăstarea într-o lume în care există tot mai multă incertitudine”, a continuat el.
„Unii dintre noi au crezut că responsabilitatea pentru a lupta pentru democrație a fost pe umerii părinților noștri pentru ca generația noastră, a voastră, se poate bucura în pace de beneficiile pe care le aduce democrația europeană. Am greșit.
Lupta pentru democrație este una zilnică. Așa cum facem curat în casă frecvent, așa trebuie să ne îngrijim și de democrație. Participanți, fiți activi. Ambele țări trec printr-un proces de schimbare. Ne dorim o Moldovă puternică în Uniunea Europeană, alături de o Românie înfloritoare”, a conchis oficialul din Republica Moldova.
La același eveniment, președintele Nicușor Dan a avut un mesaj pentru studenți: „Sunt foarte multe locuri în care statul român este de la neglijent până la capturat. Este nevoie de presiune din partea societății. Sunteți la vârsta potrivită ca să credeți că puteți schimba România”. „Avem un deficit de implicare civică și politică. Vă invit!”, i-a mai îndemnat șeful statului pe tineri.
Tot la Congresul Studenților din România, Roxana Mînzatu, vicepreședinta Comisiei Europene, a anunțat în premieră inițiativa mentoratului între generațiile de tineri: „Fiți mentori pentru colegii mai mici! Știu că și voi vă căutați direcția, dar aveți deja experiențe valoroase”, a transmis oficialul.
Iar ministrul Educației, Daniel David, a vorbit despre provocările din mediul universitar: „Nu avem suficienți studenți, legături destul de puternice cu piața muncii și spirit antreprenorial. Este clar că trebuie să schimbăm zona de învățământ superior și cercetare”.