Guvernul a deblocat prin ordonanță de urgență concursurile pentru ocuparea posturilor didactice de predare din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat, începând cu data de 30 aprilie 2025, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial nr. 369 din 25 aprilie.
OUG nr. 30/2025 permite organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, instituțiile de învățământ superior de stat, unitățile de educație extrașcolară și centrele județene/al municipiului București de resurse și asistență educațională. Este vizată și ocuparea posturilor didactice ce devin vacante pe parcursul anului, cu condiția justificării necesității și încadrarea în bugetele aprobate.
Ordonanța adoptată de Guvern vine în contextul în care, pentru anul școlar 2025-2026, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) trebuie să asigure cadrul legal pentru desfășurarea concursurilor de Titularizare, în baza Metodologiei aprobate prin Ordinul nr. 7.495/2024.
- Edupedu.ro a semnalat în repetate rânduri că ordonanța de urgență (OUG) „trenuleț” 156/2024 cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025 oprește concursurile de angajare în sistemul de învățământ, inclusiv Titularizarea, și că memorandumul de exceptare prin care au fost organizate concursurile anul trecut, în condiții similare de austeritate, nu prevede posibilitatea de angajări decât pentru anul 2024.
În document se arată că este necesară „asigurarea cadrului legal pentru ca procesul de învățământ să se desfășoare cu resursă umană suficientă, pentru asigurarea dreptului la educație”. De asemenea, este invocată menținerea continuității activităților școlare pentru anii 2023–2024 și 2024–2025 și respectarea prevederilor memorandumului din 13 februarie 2024 privind angajările în sistemul public.

Proba scrisă de la Titularizare 2025 se desfășoară pe 15 iulie. Calendarul complet al concursului de angajare în învățământ poate fi descărcat de aici.
Vezi și actele necesare pentru înscrierea la Titularizare 2025. Descarcă cererea de înscriere.
Angajările pot fi făcute pe durate diferite, în funcție de statutul postului
Actul normativ prevede că personalul didactic poate fi angajat:
- pe perioadă nedeterminată, în funcție de viabilitatea postului,
- pe perioadă determinată, de cel mult un an școlar,
- în regim de plata cu ora, după caz.
Ordonanța subliniază că, pentru sesiunea 2025, concursul național pentru ocuparea posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar va începe după 30 aprilie, în lipsa unui nou regulament special, acoperind astfel perioada de tranziție pentru anul școlar următor.
1 comment
Foarte bine.Acum ar fi cazul sa se facă o statistică și pentru cei care corectează doar ei ani la rand ,pe alții nu lasă, au găsit tot felul de artificii ca trebuie sa ai x curs unde te învață să corectezi etc.Auzi,curs sa înveți sa corectezi!Poate doar dacă ești mai …inteligent și școlarizați la Spiru Haret ai nevoie de asa ceva!În rest dacă ești cu toate țiglele pe casa te descurci și fără.
Niciodată nu am văzut un articol care sa trateze pe cei care corectează, câte examene au dat ei,ce competente au,de unde sunt ,nu vrem nume etc dar sa se facă o analiza asa cum s-a făcut și la cei care au susținut examenul.
De ce este asa mare secret ?
Și cei care fac subiectele. Ce ii recomandă?Vocea și talentul?Ce competente ,studii,examene au ei de sunt asa minunați și ceilalți nu?