Peste 70 de muzee din întreaga ţară vor participa, sâmbătă, 17 mai, la cea de-a XXI-a ediţie a Nopţii Muzeelor, anunță Reţeaua Naţională a Muzeelor (RNMR). Anunțul vine după ce pe 4 aprilie, RNMR anunțase că „nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor, ce ar trebui să aibă loc în data de 17 mai 2025 din cauza „diminuării dramatice a resurselor financiare” pentru majoritatea muzeelor din țară. În plus, personalul este sub-dimensionat și mulți angajați participă la procesul de vot din 18 mai, menționa Rețeaua Națională a Muzeelor.
- De precizat, Ministerul Culturii susţine oficial, în premieră, evenimentul Noaptea Muzeelor, potrivit anunțului Rețelei Naționale a Muzeelor
Noaptea Muzeelor va avea loc pe 17 mai, iar 70 de muzee din țară vor participa, anunță pe Facebook, Reţeaua Naţională a Muzeelor (RNMR). Programul și lista muzeelor care vor fi deschise în noaptea de sâmbătă o găsiți pe pagina de Facebook a evenimentului.
„Evenimentul Noaptea Muzeelor îşi reconfirmă rolul esenţial în peisajul cultural naţional şi european, fiind un proiect de anvergură lansat iniţial în Franţa şi extins la nivel continental şi internaţional. Acest demers oferă publicului o experienţă muzeală inedită, prin deschiderea instituţiilor muzeale într-un interval orar neconvenţional, propunând o ofertă culturală special concepută pentru această ocazie”, scrie în anunțul de pe Facebook.
Ministerul Culturii a semnat noul Contract Colectiv de Muncă la nivelul sectorului Cultură, anunță ministerul Culturii.
„După o perioadă intensă de negocieri și un efort susținut de dialog social, Ministerul Culturii alături de Federația Culturală și Mass Media Fair-MediaSind și Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă „CulturMedia”, au semnat astăzi, 12 mai 2025, noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) aplicabil la nivelul sectorului Cultură. Documentul va produce efecte juridice pentru toți salariații din domeniu, pe o durată de doi ani, odată cu înregistrarea acestuia la Ministerul Muncii.
Contractul Colectiv de Muncă rezultat din aceste negocieri cuprinde prevederi clare privind timpul de muncă și de odihnă, plata muncii prestate în zilele de weekend, dar și norme esențiale referitoare la sănătatea și securitatea la locul de muncă. Acest document oferă un cadru legal care garantează predictibilitate, stabilitate și un grad crescut de protecție pentru salariații din domeniul cultural”, potrivit comunicatului.
„Pentru prima dată în istoria acestui eveniment, Ministerul Culturii susține oficial Noaptea Muzeelor, integrând diversitatea ofertei muzeale într-o platformă națională coerentă de comunicare și promovare. Mesajul principal – Educația prin cultură. Dezvoltarea prin cultură – este reflectat în toate activitățile propuse, contribuind la poziționarea culturii ca factor esențial în evoluția societății”, scrie în anunțul Rețelei Naționale a Muzeelor.
Informații de context
Pe 4 aprilie, Rețeaua Națională a Muzeelor anunța pe pagina de Facebook că nu va mai coordona anul acesta Noaptea Muzeelor pe 17 mai „din cauza măsurilor de diminuare dramatică a resurselor financiare anuale alocate majorității muzeelor din țară, parte a strategiei de reducere a deficitului bugetar al țării. De asemenea, decizia Guvernului României de a organiza cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale în duminica de după Noaptea Muzeelor a contribuit la crearea unei situații dificile privind organizarea acestui eveniment cultural. Nu este vorba numai despre contextul sensibil și tensionat în care au loc aceste alegeri, ci mai ales despre faptul că foarte mulți angajați din muzee sunt antrenați în procesul electoral din diferite circumscripții ale țării. Multe dintre muzeele noastre funcționează cu un personal sub-dimensionat, așa încât orice decizie a colegilor noștri de a colabora, în timpul lor liber, în alte proiecte sau evenimente elimină orice posibilitate de organizare în condiții optime a evenimentului Nopții Muzeelor”.
Tot atunci, Rețeaua Națională a Muzeelor din România preciza ca muzeele pot organiza pe cont propriu, Noaptea Muzeelor.