Prevenirea radicalizării copiilor aflați în homeschooling lipsește din propunerea de legiferare a ministrului David, avertizează Șerban Iosifescu

1.213 vizualizări
Șerban Iosifescu / Foto: Facebook.com – Serban Iosifescu
Șerban Iosifescu, expert în educație și fost președinte al Agenției Române de Asigurare a calității în școli (ARACIP) este de acord cu propunerea ministrului Educației de a legaliza homeschoolingul în România dar avertizează că în forma prezentată „nu previne îndoctrinarea și radicalizarea copiilor”, avertizează într-o postare pe Facebook.

„Există șansa ca homeschoolingul să iasă din ilegalitate. Sistemul propus este relativ OK, dar lipsește partea de evaluare (de exemplu, obligația participării la evaluările și examenele naționale și Șerban Iosifescu, expert în educație și fost președinte al Agenției Române de Asigurare a calității în școli (ARACIP), într-o postare pe Facebook.

Reacția sa vine după ce Ministrul Educației Daniel David a propus o formă prin care s-ar putea legaliza homeschoolingului în România. Acesta ar urma să se desfășoare „sub umbrela” unei școli care să monitorizeze progresul elevului, cu evaluări independente și raportări din partea familiei. 

Homeschooling-ul, fenomen ce a stârnit numeroase scandaluri, controverse și dispute în instanță în ultimii ani, este susținut de ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, ca „o cale complementară acceptabilă” de asigurare a educației, atât timp cât, spune el, este în „situații de excepție”. 

În declarațiile sale de luni, 19 mai, precum și în raportul de diagnostic cu privire la educația și cercetarea din România, prezentat tot luni, David promovează homeschooling-ul și propune câteva soluții de implementare, în condițiile în care această practică nu este acoperită de Constituția României, care impune ca învățământul să se asigure „în unități de stat, particulare și confesionale, în condițiile legii”.

Potrivit propunerilor din raportul de diagnostic prezentat de Daniel David și pus la dispoziția presei de Ministerul pe care îl conduce, homeschooling-ul ar trebui să se asigure „sub umbrela” unei școli care să monitorizeze progresul elevului. Acesta ar urma să fie supus unor evaluări independente, iar familia să raporteze anual „activitățile desfășurate în conformitate cu programa școlară”.

De remarcat că tot Ministerul Educației, în urmă cu un an, sub conducerea fostei ministre Ligia Deca, le comunica inspectoratelor școlare că homeschoolingul înseamnă încălcarea articolului 32 din Constituție, este așadar ilegal și îndemna inspectorii să sesizeze organele de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală.

Citește și:
ULTIMA ORĂ Legalizarea Homeschoolingului în România, „pentru situații de excepție”, este propusă de ministrul Educației, Daniel David, care anunță pașii de implementare / Constituția prevede că învățământul se desfășoară „în unități de stat, particulare și confesionale”
Legea Educației impune elevilor prezența fizică într-o școală acreditată sau autorizată, motivează instanța în cazul celor două familii din Bihor care și-au retras copiii de la școală și au făcut homeschooling

11 comments
  1. Tot ce citiți voi în opinia lui Iosifescu este pericolul radicalizării. Off…

    Dl Iosifescu spune că, în sfârșit, era momentul legalizării homeschooling (deci este o inițiativă oportună), dar că trebuie să ne asigurăm că elevii sunt evaluați independent, prin testări standardizate, la fel ca toți ceilalți elevi. Perfect de acord.

    Notați că în Raportul QX, ministrul David NU A SPUS că elevii din homeschooling nu vor participa la testările naționale standardizate, pentru că rolul propunerii lui nu a fost să stabilească absolut toți parametrii, dar ar fi culmea să fii înscris sau arondat unei școli din sistem, dar să nu dai testările naționale. E la mintea cocoșului…

    Apoi discuția despre radicalizare ar avea sens dacă am fi într-un context similar discuției care se poartă în Occident despre radicalizare, în țări cu minorități musulmane unde există toate dovezile că are loc o radicalizare, pentru că aceea este agenda ideologică per se a unei mari părți din islam, cel puțin în acele țări. Ori la noi, oamenii care pleacă din sistemul public în homeschooling nu fac asta motivați de radicalism sau anarhism, ci de aspecte arhicunoscute despre sistemul public, precum violența, abuzurile de orice fel, slabele performanțe academice, consumul de droguri etc.

    Pe deasupra, ce opinați voi că este neconstituțional ignoră vădit aspecte concrete din propunerea ministrului. Câtă vreme copiii vor fi înscriși la o școală din sistem, nu văd cu ce se încalcă art. 32 din Constituție. Mi se pare că faceți o interpretare bizară a art. 32, mai ales că există deja posibilitatea de a face educație acasă pentru copiii cu probleme grave de sănătate, și în plus legea 198 nu tratează pct 5 din art. 32 ca făcând referire la spațiul fizic în care se desfășoară procesul educativ, ci la cadrul instituțional. Ar fi utilă interpretarea unui expert în drept constituțional, dar ar fi cel puțin bizar ca el să interpreteze altfel, pentru că ar însemna că o mulțime de prevederi din legislația existentă deja pe această temă ar trebui declarate neconstituționale.

  2. Ultimul paragraf din articol este o confuzie regretabilă și posibil intenționată.

    Doamna ministru Ligia Deca a arătat că este neconstituțională oprirea copilului de la dreptul fundamental la educație (prin retragerea din sistemul de educație).

    Dacă părinții doresc o educație MAI BUNĂ decât ce au experimentat deja, pot retrage elevul pentru a-l înscrie la o școală privată în țară sau străinătate, sau în alt sistem de educație.
    În mod evident, aici nu este vorba despre abandon sau neșcolarizare, ci despre un efort și angajament al părinților pentru o educație superioară, orientată pe nevoile sau aptitudinile elevului. Pe lângă o educație superioară, motivația poate fi susținută și de alte argumente obiective, inclusiv protejarea de un mediu care în foarte multe locuri expune și la abuzuri, buling, anturaje toxice, consum de droguri și alte probleme nerezolvate ale sistemului.

    Referitor la această “neconstituționalitate” clamată de unii specialiști cu referire la homeschooling, este o dovadă a lipsei de cunoaștere a legislației educației care PREVEDE posibilitatea școlarizării la domiciliu (altfel, actuala lege ar fi neconstituțională).

    Articole din Legea educației naționale (LEN nr. 1/2011) privind școlarizarea la domiciliu:
    Art. 52 alin. (2), Art. 52 alin. (3), Art. 133 alin. (1)

    1. Scolarizarea la domiciliu se face cu profesori ai unei scoli la care este inscris copilul. Nu se face de catre parinti. Scolarizarea la domiciliu din lege nu este homeschooling.

      1. @Perplex

        Indiferent cine predă, acest lucru se petrece ori acasă ori la spital și se numește oficial “școlarizare la domiciliu.” Si totuși nu este neconstituțională pentru faptul că în Constituție nu apar toate cazurile particulare.

        Atâta timp cat un elev școlarizat acasă trece cu brio examinări internaționale general recunoscute (inclusiv de România), cum poate fi considerat încadrat la “needucat, abandon școlar,…”? Poți să îi cauți alte denumiri dar cele menționate nu sunt conforme cu realitatea.

        In loc să rezolvăm problemele sistemului, lipsa de încredere și de siguranță cu care se confruntă elevii in ziua de azi, luptăm împotriva celor care au îndrăznit să dorească mai mult în termeni de educație pentru copiii lor?

        Dar dacă am face sistemul public tentant și atractiv, nu cumva am descuraja într-un mod obiectiv și organic afluxul către școlarizarea la domiciliu?

        Este mult mai comod și relaxant să beneficiezi de școlarizarea gratuită oferită de stat (dacă este de bună calitate și în siguranță) decât să îți asumi școlarizarea acasă.

        Domnul Ministru încearcă să reformeze sistemul și sperăm cu toții să reușească dar acesta va lua ceva timp – dacă ii se va permite și va primi sprijinul solicitat.

        Apropo de extremism, câți extremiști ați cunoscut și au fost școlarizați la domiciliu? Sunt convins că nu se vor găsi ușor astfel de exemple!
        În schimb, rateuri din sistemul de educație apar mereu la stiri.
        E ușor să inventam motive când nu avem ceva obiectiv de argumentat.

        Sănătate!

  3. Deci, acum la școală se previne radicalizarea? cum? Ce inseamănă asta?
    Și de ce un expert în educație arunca niste cuvinte… numai bune de omorât o idee….? in Romania oricum se face neoficial homescooling in orice familie care plătește meditații…
    Câtă ipocrizie …….
    Nici nu contează cum se numește. poat e chiar aberant sa se numească in lb engleza….in Romania.
    Este doar o mare nevoie de ordine în haosul actual….deh…

    1. Radicalizarea nu constă doar în brainwashing religios.

      Oricum, dacă ar fi o familie de musulmani care ar cere să își școlarizare acasă copiii, ar sări toți creștinii și în special protestanții să strige despre extremism islamic așa că mai încet cu ipocrizia pe scări

    2. Adică acei copii spălați pe creier sau abuzați în familii.Nimeni nu se gândește la abuz și homeschooling este perfect pentru asta.

    3. Domnul fost sef al haosului hartiilor ARACIP se refera la efectele secundare ale homeschoolingului. Teoria spune ca daca copilului ii lipseste diversitatea (perspectivele diverse) poate deveni victima ideologiilor extreme (radicalizare).

      Cercetarile din UK de exemplu arata ca intre un copil educat acasa si unul educat la scoala nu sunt diferente semnificative.

      1. Ia ia tu cativa pocaiti de la noi si lasa-i in homeschooling sa vezi acolo diferente. Sunt un om tolerant, nediscriminatoriu, cei mai dragi colegi au fost pocaiti, dar cand vorbim de educatia lor in homeschooling ai sa vezi numai diferente. In primul rand nu vor beneficia de activitatile si programele de educatie cu privire la planning familial, preventie boli transmisibile etc. Totul se va face numai intru voia Domnului si atat. Dupa care ne trezim cu mame minore, cu familii numeroase la limita subzistentei, cu fete care iau Hiv si alte minuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Sindicatele profesorilor amenință cu greva generală, ca reacție la declarațiile ministrului Ligia Deca de eliminare a salarizării din proiectul legii educației / Cer plata suplimentară a echipelor din școli care lucrează pe proiecte europene și alte 8 măsuri „de urgență”

Amințări cu declanșarea grevei generale venite din partea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Într-un comunicat comun cele două structuri sindicale „îşi exprimă nemulţumirea…
Vezi articolul

Curtea de Apel București a decis anularea a 9 puncte din noile standardele de acreditare și evaluare periodică ale școlilor, prevăzute în Hotărârea de guvern 994 din 2020 și a respins toate celelalte plângeri ale Asociației Școlilor Particulare ca neîntemeiate / Decizia nu e definitivă, poate fi atacată cu recurs

Curtea de Apel București a decis azi, în primă instanță, anularea a 9 puncte din noile standardele de acreditare și evaluare periodică ale școlilor, prevăzute în Hotărârea de guvern 994…
Vezi articolul