Prima completare a Legii educației făcută de Parlament: Elevii și profesorii pot fi premiați de consiliile locale și județene pentru rezultatele la olimpiadele și concursurile școlare, altele decât cele aprobate de Ministerul Educației

18.961 de vizualizări
Foto: © Peter Williams | Dreamstime.com
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care consiliile judeţene şi locale vor putea asigura fonduri pentru premierea elevilor cu rezultate deosebite şi la alte concursuri decât cele aprobate anual de Ministerul Educaţiei, a celor care au obţinut media 10 la examenele de evaluare naţională şi bacalaureat, precum şi a cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora, transmite Agerpres.

Actul normativ completează în acest sens articolul 144 din Legea 198/2023 privind învăţământul preuniversitar. Proiectul de lege a fost votat în plenul Senatului în luna aprilie și în Camera Deputaţilor pe 5 noiembrie, cu 247 de voturi pentru, 2 abţineri şi 3 „nu”, conform News.ro. Este prima completare adusă legii învățământului preuniversitar prin Parlament, modificată până acum de patru ori de Ministerul Educației.

  • Cel mai recent, legea educației Deca-Iohannis a fost modificată acum două luni, pe 25 septembrie, prin ordonanță de urgență „trenuleț”, ale cărei prevederi referitoare la învățământ nu au fost niciodată anunțate sau puse în consultare publică.

„Consiliul local, judeţean, Consiliul General al Municipiului Bucureşti poate asigura fonduri pentru premierea elevilor care au obţinut distincţii, medalii, premii şi la alte concursuri decât cele din listele aprobate anual de Ministerul Educaţiei, precum şi celor care au obţinut media 10 la examenul de evaluare naţională, la examenul de bacalaureat şi cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora”, prevede actul normativ (forma adoptată de Camera Deputaților – document).

De asemenea, cuantumul acestor stimulente financiare se acordă în baza unui regulament aprobat prin hotărâre a consiliului local, judeţean sau Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în limita bugetului aprobat:

„Cuantumul stimulentelor financiare prevăzute la alin. (51) se acordă în baza unui regulament aprobat prin hotărâre a consiliului local/județean/ Consiliului General al Municipiului București, în limita bugetului aprobat”, mai arată textul care va completa legea educației după ce decretul semnat de președintele Iohannis apare în Monitorul Oficial.

Foto: © Peter Williams | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Burse școlare 2025. Elevii cu premii la olimpiadele internaționale ar putea primi până la 4.050 de lei pe lună pentru excelență, odată cu creșterea salariului minim brut de la 1 ianuarie

2 comments
  1. Pentru ce ati mai facut aceasta lege daca tot o completati si o modificati in fiecare luna? De acum elevii vor sta numai in concursuri inventate. Numai idioti in ministerul acesta, dupa chipul si asemanarea ministrului. Oare cand scapam de Deca?

  2. De aici rezulta ca, dacă Gheorghita are parintii implicați în politica, i se poate aproba sa meargă la un concurs obscur din tarile calde, concurs la care toți participanții primesc medalii, și, în plus, poate fi și premiat din bani publici. Felicitări! Se rescrie sistemul de „valori”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Colegiul Mihai Viteazul din București intră de marți în scenariul roșu. Directorul colegiului, Sever Popa: Am înregistrat 4 cazuri, în rândul elevilor / Predarea online este sarcina cea mai dificilă pentru profesorii obișnuiți să lucreze față în față

Colegiul Național Mihai Viteazul din București intră de marți, 6 octombrie, în scenariul roșu de funcționare, care înseamnă cursuri exclusiv online. Directorul Colegiului, Sever Popa, a declarat pentru Edupedu.ro că…
Vezi articolul

Ministrul Cercetării și Inovării, Sebastian Burduja: „Cred că țara asta are cea mai importantă materie pe care o dorește orice țară: materia cenușie. Românii din diaspora înseamnă posibilitatea de a avea acces la aceste valori”

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit despre „valoarea minților românești” în cadrul Conferinței „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”, care are…
Vezi articolul

Propriul meu fiu a dat Bacalaureat după acest sistem de organizare din 1995. Îmi place să cred că nepoții mei vor avea șansa să dea un Bacalaureat mai adaptat secolului 21 – Ministrul Sorin Cîmpeanu, despre examenul pe care vrea să îl schimbe, pentru absolvenții de liceu

„Bacalaureatul este organizat după Legea 84 din 1995. Nu a fost nicio schimbare până acum. Deja, propriul meu fiu a dat examen după acest sistem de organizare din 1995. Îmi…
Vezi articolul