Profesorii angajați pe perioadă determinată ar putea deveni titulari automat, după 4-5 ani, dacă sunt evaluați pozitiv de școală. Titularii nu vor mai fi până la pensie, ci cu evaluare periodică din 5 în 5 ani – propunerea ministrului Daniel David

13.585 de vizualizări
Foto: IELO 2024
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat luni că susține introducerea unui mecanism care să permită transformarea automată a contractelor pe perioadă determinată în unele pe durată nedeterminată, în cazul profesorilor care ocupă posturi neîntrerupt timp de mai mulți ani. Condiția: evaluarea lor periodică să confirme menținerea unor standarde de calitate.
  • UPDATE 18:25 Raportul QX a fost publicat de ministerul Educației și Cercetării și poate fi consultat mai jos în articol

„Dacă ai dat concurs pentru o astfel de poziție, o poți păstra de la un an la altul pe baza evaluării făcute de școală. Vom crea o metodologie-cadru prin care evaluarea să nu fie făcută doar de director sau profesor, ci să fie una complexă: cu feedback de la părinți, colegi, chiar elevi”, a declarat Daniel David la prezentarea raportului QX despre situația educației și cercetării din România.

Potrivit acestuia, odată cu atingerea unei vechimi de 4-5 ani în învățământ pe acel post, postul ar putea deveni titularizabil automat.

  • Detalii vor fi cuprinse în raportul QX publicat de ministerul Educației în cursul zilei. Edupedu.ro reveni cu acesta când este disponibil.

„Spuneam că, dacă ai obținut o notă peste prag și ai devenit licențiat în sistem, iar școala este mulțumită de performanța ta, ar trebui să ai posibilitatea de a continua de la un an la altul, prin decizia școlii. Iar atunci când atingi vechimea stabilită pentru o poziție pe perioadă nedeterminată – de exemplu, după 4 ani –, să poți trece pe nedeterminată. Dar nu până la pensie, ci cu evaluări periodice din cinci în cinci ani”, a mai spus ministrul, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

La aceeași conferință de luni, 19 mai, ministrul Daniel David și-a anunțat și propunerea pentru schimbarea Titularizării și angajarea profesorilor: după un examen național de „licențiere” în sistem, candidații cu peste 7 să aibă posibilitatea să participe la concursuri organizate în școli sau la centre de concurs, ca la rezidențiat.

Declarațiile integrale pe acest subiect:

„Acest sistem pe care îl avem are unele avantaje. Odată ce ai devenit titular în sistem, ești mai protejat, circuli mai ușor în sistem, de la o unitate școlară la alta. Dar, în același timp, are și foarte multe dezavantaje. Repet: birocrația, faptul că oameni buni sunt puși să dea examenul de mai multe ori pentru a obține o poziție adecvată într-o unitate școlară.

Propunerea pe care am s-o fac încearcă să susțină punctele bune și să elimine punctele proaste. Evident că nu am venit aici cu un ordin de ministru, spuneam că discuțiile sunt la nivel de viziune și strategie, la nivel de principii.

Iată care sunt principiile pentru regândirea titularizării: cred că este foarte util să avem un examen național care să permită licențierea didactică. Adică ai susținut acel examen, iar dacă ai luat peste nota șapte, devii licențiat în sistem. Și la ce te ajută că ești licențiat în sistem?

Te ajută, fiindcă dacă ești licențiat în sistem, poți participa la concursurile organizate pentru poziții pe perioadă determinată sau nedeterminată de unitățile școlare. Unele concursuri sunt organizate direct de școală, acolo unde există resurse – oameni, spațiu, timp. Altele se pot organiza într-un centru de concursuri, așa cum se întâmplă și cu rezidențiatul în zona medicală.

Dacă ai ocupat o poziție pe perioadă nedeterminată, ești titular pe acea poziție și rămâi licențiat în sistem pentru totdeauna – în principiu. Dar trebuie să-ți faci treaba. Cred că tot la 5 ani trebuie făcute evaluări raportate la standarde minime.

Dacă nu sunt îndeplinite aceste standarde, ai la dispoziție o perioadă de remediere, să zicem de 1 sau 2 ani, în care trebuie să le atingi. Dacă nici atunci nu le îndeplinești, atunci e corect ca acea poziție pe nedeterminată să nu mai fie pe nedeterminată.

Ce se întâmplă cu un licențiat care ocupă o poziție pe perioadă determinată? Eu cred că pozițiile pe perioadă determinată trebuie să fie de două tipuri:

  1. Poziții temporar vacante (pentru că titularul are o misiune diplomatică, este ministru, parlamentar etc.);
  2. Poziții libere care se ocupă anual.

Dacă ai dat concurs pentru o astfel de poziție, o poți păstra de la un an la altul pe baza evaluării făcute de școală. Vom crea o metodologie-cadru prin care evaluarea să nu fie făcută doar de director sau profesor, ci să fie una complexă: cu feedback de la părinți, colegi, chiar elevi.

Astfel, un profesor poate rămâne pe poziție încă un an după primul an, apoi încă un an după al doilea an, dar numai dacă evaluarea o permite.

Foarte important: dacă poziția respectivă devine viabilă pentru titularizare, adică este ocupată 4 sau 5 ani în cazul învățământului primar, ea se transformă automat într-o poziție pe perioadă nedeterminată.

Cred că este un lucru corect. Vedeți, transformarea din „determinată” în „nedeterminată” se face pe baza unei evaluări de calitate, realizată chiar de școala în care profesorul lucrează.

Această evaluare are sens, pentru că dacă un cadru didactic nu este performant, nu are rost să i se prelungească anual contractul. Altfel, după câțiva ani, școala s-ar trezi că acel om rămâne titular fără să îndeplinească standardele. Așadar, cred că e un mecanism legal și cinstit pentru cei care vor să intre în sistemul preuniversitar.

Locurile care nu sunt ocupate de către cei licențiați în sistem se scot la concurs în regim de suplinire, pentru cei care la examenul de licențiere au luat între nota 5 și 6,99.

Dacă nici așa nu se ocupă, așa cum se întâmplă și acum, școala le poate scoate în regim de plată cu ora, conform unei metodologii stabilite de Ministerul Educației, prin care să se asigure niște standarde minime și în acest caz.

Cred că este o soluție elegantă și necesară, ținând cont de faptul că avem nevoie de oameni în sistem și, evident, că nu avem suficiente resurse umane”.

Din sesiunea de întrebări din partea jurnaliștilor: „(…) Spuneam că, dacă ai obținut o notă peste prag și ai devenit licențiat în sistem, iar școala este mulțumită de performanța ta, ar trebui să ai posibilitatea de a continua de la un an la altul, prin decizia școlii.

Iar atunci când atingi vechimea stabilită pentru o poziție pe perioadă nedeterminată – de exemplu, după 4 ani –, să poți trece pe nedeterminată. Dar nu automat „până la pensie”, ci cu evaluări periodice la fiecare 5 ani.

Trebuie să ne asigurăm că standardele de calitate sunt menținute, iar evaluarea trebuie să fie făcută de școală pe baza unei metodologii-cadru, pe care o vom stabili noi.

Spun asta pentru că m-a întrebat cineva care sunt criteriile. Nu vi le pot spune acum în detaliu, dar pot să vă spun că evaluarea nu trebuie făcută doar de director, ci trebuie să includă feedback-ul colegilor, al părinților și, inclusiv, al elevilor”.

DOCUMENT Raportul QX lansat de ministrul Daniel David luni, 19 mai 2025:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sporurile din învățământ, de la cele de 80% ale preoților profesori, la cele pentru condiții vătămătoare și școli izolate, publicate de fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru: „Cu câteva excepții, sporurile în sistemul public au apărut precum am văzut că au apărut și pensiile speciale”

Preoții care lucrează în învățământ primesc până la 80% spor la salariu, dacă lucrează în unități de cult cu venituri reduse, iar personalul didactic din localități izolate primește spor de…
Vezi articolul

O parte din profesori vin la cursurile de educație rutieră, pentru a obține dreptul de a preda aceste noțiuni, doar ca să ia o diplomă pentru gradul didactic, spune Titi Aur / Ce tipuri de lecții rutiere sunt în alte țări

„O parte din profesorii care se duc la cursuri prin care să predea siguranță rutieră, se duc din interesul de a-și obține gradul”, spune la DCNews Titi Aur, specialist în…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

VIDEO Planuri de lecție explicate și prezentate de profesorii care le-au aplicat la clasă. Platforma life-lab.ro propune sute de fișe gratuite și provoacă practicienii din Educație la concurs

Programul educațional LifeLab by BCR propune transformarea felului în care profesorii de orice disciplină și din fiecare ciclu de învățământ predau conceptele financiare. Departe de a fi doar despre bani,…
Vezi articolul

Ateliere gratuite de educație cinematografică pentru elevi și profesori, la UNATC, în Săptămâna „Școala altfel”: vizite pe platoul de filmare, lecții de montaj și de istorie a filmului / Profesoara Iulia Voicu: Învățăm să navigăm conștient într-o lume inundată de imagini

Un atelier gratuit de educație cinematografică, despre istoria filmelor, montaj, creare de film, selecție și interpretare de imagini este organizat pentru elevi și profesori la Universitatea Națională de Arte Teatrale…
Vezi articolul

Profesorii și învățătorii care fac ore remediale cu elevii în programul Școala după școală nu au primit încă niciun leu pentru plata activităților, după două luni și jumătate de la debut. „Nu avem încă semnat contractul”, spune Liliana Preoteasa, directorul Unității de Management din Ministerul Educației

Profesorii și învățătorii care fac ore remediale, cursuri de recuperare, cu elevii în programul „Școala după școală” nu au primit încă niciun leu pentru plata activităților, potrivit informațiilor transmise de…
Vezi articolul