Rectorul Ioan Vasile Abrudan a declarat recent că unii profesori „cu performanțe deosebite” care predau și sunt implicați în cercetare la Universitatea Transilvania din Brașov pot ajunge la venituri de 7.000 – 8.000 de euro net pe lună, potrivit Radio Brașov FM. Această sumă cumulează salariul, veniturile din cercetare, bonusurile pe bază de performanță și sporul pentru conducătorii de doctorat.
Rectorul a afirmat că, pe lângă salariul de bază, profesorii universitari își pot crește veniturile până la „7.000 sau 8.000 de euro net pe lună” prin implicarea în proiecte de cercetare, prin bonusuri pe care universitatea le oferă pentru performanță și în cazul în care aleg să fie coordonatori de doctorat:
„Fiecare cadru didactic sau cercetător are salariul minim stabilit de lege și, în funcție de performanță, beneficiază de aceste creșteri, care pot fi foarte consistente în cazul colegilor cu performanțe deosebite. Pot să vă spun că avem colegi care câștigă și 7.000 sau 8.000 de euro net pe lună, plecând de la, evident, obligațiile didactice pe care le au și adăugând la acest salariu stabilit de lege veniturile din contracte de cercetare și aceste creșteri salariale pe care noi le dăm în funcție de indicator de performanță, respectiv număr de articole, propuneri de proiecte care au minim 80% din punctajul maxim la evaluare, conducătorii de doctorat care publică beneficiază de o creștere de 10%”, a afirmat rectorul, potrivit sursei amintite.
Universitatea Transilvania oferă și un bonus lunar de 1.500 lei, timp de un an, pentru 30% dintre profesorii cei mai apreciați de studenți: „Tocmai acest sistem diferențiat de salarizare a făcut ca Universitatea Transilvania să fie universitatea cu cel mai spectaculos salt în clasamentele naționale și internaționale. Dacă în 2012 eram pe locul 15 în România, astăzi suntem pe locul 5 și cred că acest sistem este unul corect, pentru că atât timp cât nu se va face diferențierea dintre performanță și lipsa de performanță sau muncă și nemuncă, o instituție nu are cum să fie performantă. Acest lucru este mult mai îngrijorător nu pentru colegii care nu fac performanțe, ci pentru cei care fac, întrucât la un moment dat o să spună: de ce eu care muncesc și am rezultate beneficiez de același salariu ca un coleg care nu muncește sau nu are rezultatele mele?”, a mai afirmat rectorul Abrudan, conform aceleiași surse.
Potrivit site-ului instituției, secțiunea „UNITBV în cifre”, Universitatea Transilvania din Brașov are în total 722 de profesori, dintre care 488 sunt cadre didactice asociate, iar 207 sunt conducători de doctorat.
7 comments
Aceasta este o situație de excepție, cadrele didactice universitare obișnuite nici nu visează la astfel de venituri. Vorba aceea, nu ORICINE. Sunt curios ce performante în activitatea de cercetare justifică acest venit fabulos.
Poate aia cubdoctorate copy/paste de la SNSPA. Cei cu doctorate muncite la 11 ani si cu impact pe tot globul de abia depasesc 1000 euro. Unii traiesc doar in sfera sinecuristo-userista. In realitate nu exista asa ceva.
Daca Trump a scăpat de cheltuielile nejustificate din cercetare nu vad de ce același lucru nu s-ar putea face si aici. Până la urmă nu contează dacă ești profesor, cercetator, îndrumător etc, etc atâta timp cât ai rezultate excepționale poți primi în continuare acești bani cu condiția ca rezultatele sa fie reale și serioase pe piața economică, daca nu și cert este că nu sunt cine știe ce rezultate, nu se merita sa plătești un profesor cu 6000-7000 de euro pe lună pentru că nu există nici o justificare pentru acești bani 💰💸💰💸 veniți cadou de la bugetul central. Cert este că România importă tehnologie cu licență străină nu autohtona și asta chiar ,,,doare,, din punct de vedere financiar.
da,da,precizați câte ore are norma unui universitar…plus că toți o cel puțin două norme și cu ăștia 8000 de euro mai vin și n scoli sa predea …
mesajul este in special pentru Ina! A doua norma poate fi doar la plata cu ora care inseamna undeva la 50 ron brut pe ora, undeva la 4000-6000 ron pe an maxim, iar la max 4 ore pe zi in plus pentru norma de baza – nimeni nu isi doreste plata cu ora! salariile astea sunt extrem de rare si au cei care sunt implicati in proiecte de cercetare internationale (extrem de putini in Romania). Cautati declaratiile de avere, sa vedeti adevaratele venituri (in special cei care au cercetare au si functii de conducere si ii gasiti usor, cei fara functii nu au acces la proiecte internationale). Este iar o stire falsa, umflata!
cum ajung la 8000 euro dle Rector ? cumuland salariul de asa zis profesor, cu salarul(salariile, pot fi mai multe) din mediul privat !
faceti-va curatenie in propria curte si apoi iesiti public cu astfel de mesaje! riscati sa va pierdeti credibilitatea ca institutie !
mai mult decat atat! sunt prezenti, in paralel, si in corporatii, cu norma intreaga si pe functii de conducere. Niste oportunisti fara constiinta, care altereaza
, prin lipsa de morala si de caracter, mediul privat !