Rectorul Universității Transilvania din Brașov, Ioan Vasile Abrudan: Avem profesori care câștigă și 8.000 de euro net pe lună, din salariu, venituri din cercetare, bonusuri pe bază de performanță și sporul pentru conducătorii de doctorat

Universitatea Transilvania din Brașov / Foto: Unitbv.ro

Rectorul Ioan Vasile Abrudan a declarat recent că unii profesori „cu performanțe deosebite” care predau și sunt implicați în cercetare la Universitatea Transilvania din Brașov pot ajunge la venituri de 7.000 – 8.000 de euro net pe lună, potrivit Radio Brașov FM. Această sumă cumulează salariul, veniturile din cercetare, bonusurile pe bază de performanță și sporul pentru conducătorii de doctorat.

Rectorul a afirmat că, pe lângă salariul de bază, profesorii universitari își pot crește veniturile până la „7.000 sau 8.000 de euro net pe lună” prin implicarea în proiecte de cercetare, prin bonusuri pe care universitatea le oferă pentru performanță și în cazul în care aleg să fie coordonatori de doctorat:

„Fiecare cadru didactic sau cercetător are salariul minim stabilit de lege și, în funcție de performanță, beneficiază de aceste creșteri, care pot fi foarte consistente în cazul colegilor cu performanțe deosebite. Pot să vă spun că avem colegi care câștigă și 7.000 sau 8.000 de euro net pe lună, plecând de la, evident, obligațiile didactice pe care le au și adăugând la acest salariu stabilit de lege veniturile din contracte de cercetare și aceste creșteri salariale pe care noi le dăm în funcție de indicator de performanță, respectiv număr de articole, propuneri de proiecte care au minim 80% din punctajul maxim la evaluare, conducătorii de doctorat care publică beneficiază de o creștere de 10%”, a afirmat rectorul, potrivit sursei amintite.

Universitatea Transilvania oferă și un bonus lunar de 1.500 lei, timp de un an, pentru 30% dintre profesorii cei mai apreciați de studenți: „Tocmai acest sistem diferențiat de salarizare a făcut ca Universitatea Transilvania să fie universitatea cu cel mai spectaculos salt în clasamentele naționale și internaționale. Dacă în 2012 eram pe locul 15 în România, astăzi suntem pe locul 5 și cred că acest sistem este unul corect, pentru că atât timp cât nu se va face diferențierea dintre performanță și lipsa de performanță sau muncă și nemuncă, o instituție nu are cum să fie performantă. Acest lucru este mult mai îngrijorător nu pentru colegii care nu fac performanțe, ci pentru cei care fac, întrucât la un moment dat o să spună: de ce eu care muncesc și am rezultate beneficiez de același salariu ca un coleg care nu muncește sau nu are rezultatele mele?”, a mai afirmat rectorul Abrudan, conform aceleiași surse.

Potrivit site-ului instituției, secțiunea „UNITBV în cifre”, Universitatea Transilvania din Brașov are în total 722 de profesori, dintre care 488 sunt cadre didactice asociate, iar 207 sunt conducători de doctorat.

Citește și:
INTERVIU Ana-Maria Cazan, decana Facultății de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea Transilvania din Brașov: Un profesor debutant are nevoie de foarte mult sprijin. Realitatea din școală presupune și cum să faci față anumitor tipologii de elevi care nu se încadrează în ceea ce am învățat din manuale
VIDEO Ministrul Daniel David: Salariul de bază al profesorilor trebuie să aibă standarde minimale, pe care să le îndeplinești dacă iei salariul complet / Veniturile să fie diferite după două tipuri indicatori de performanță / Susțin salariul mediu brut pe economie pentru debutanți
Exit mobile version
OSZAR »