Rezultate simulare BAC 2025 Chimie. Doar unul din cinci elevi a scris ecuația reacției care are loc în acumulatorul cu plumb / Jumătate nu au știut doi factori care duc la denaturarea unei proteine

1.805 vizualizări
Foto: captură YouTube – TVR
La simularea examenului de Bacalaureat 2025, proba scrisă de Chimie organică, cei mai mulți elevi au obținut punctaj maxim la itemii de alegere unică și la exercițiile care presupuneau recunoașterea compușilor organici sau completarea unor reacții standard. Analiza oficială pe itemi publicată de ministerul Educației și Cercetării (MEC) arată că, la Subiectul I, 7 din cele 10 cerințe de tip grilă au fost rezolvate corect de peste 80% dintre candidați.

La proba scrisă de Chimie anorganică, cerințele care au implicat calcule numerice și aplicarea unor formule fizico-chimice au pus cele mai mari probleme. De exemplu, ultimul exercițiu din simularea Subiectului III F a cerut determinarea masei de clor dintr-o butelie, pornind de la volumul ocupat de gaz în condiții normale. Doar 15,87% dintre elevi au răspuns corect, în timp ce 62,05% nu au obținut niciun punct.

Cum s-au descurcat elevii la proba de Chimie organică – simulare BAC 2025

Rezultatele de la Subiectul I al simulării pentru proba de Chimie organică din martie-aprilie 2025 arată un nivel ridicat de reușită pentru majoritatea itemilor, în special în partea de alegere multiplă. Subiectul I A a cuprins 10 cerințe, fiecare având un singur răspuns corect, pe baza analizării a șase formule de compuși organici prezentați grafic.

La primul item, elevii au trebuit să identifice compusul cu funcțiune mixtă (care are două tipuri de grupe funcționale). 51,25% au răspuns corect, în timp ce 48,75% au greșit. Itemul 2 a vizat numărarea legăturilor covalente sigma din molecula unui aminoacid: 16,11% dintre elevi au avut punctaj zero, iar 83,89% au oferit răspunsul corect.

În schimb, următorii itemi au fost rezolvați corect într-un procentaj ridicat. Itemii 3, 4, 5 și 6 au testat cunoștințele despre reacții de obținere a hidrocarburilor, stările de agregare, natura substanțelor și tipul de alchenă. Între 74% și 87% dintre elevi au oferit răspunsul corect.

Itemul 7 a cerut identificarea modului de obținere al unui compus prin reacții de substituție. 86,42% au răspuns corect, iar doar 13,58% au greșit complet. La itemii 8–10, care au vizat compușii cu mai mulți atomi de azot, reacții de hidratare și recunoașterea izomerilor optici, rata de succes s-a menținut peste 83% în fiecare caz, cu valori ale punctajului zero între 14 și 17%.

Subiectul I B a conținut cinci cerințe de tip evaluare a afirmațiilor – elevii trebuiau să indice dacă enunțul este adevărat sau fals și să noteze litera compusului la care se referă. Primii trei itemi au avut o rată de reușită de peste 91% fiecare. La itemul 2, 98,27% dintre elevi au răspuns corect – un rezultat aproape perfect. Doar 1,73% au greșit. Itemul 3, care a testat asocierea între structură și reacție, a fost puțin mai dificil, cu o rată de eșec de 8,24%, dar tot peste 91% au oferit răspunsul corect.

Dificultatea a crescut la itemul 4, care a cerut calculul volumului necesar de amestec pentru o soluție racemică. Doar 64,71% au răspuns corect, iar peste o treime dintre elevi (35,29%) nu au reușit să rezolve corect cerința. Ultimul item din această secțiune a revenit la un nivel ridicat de reușită: 85,36% dintre elevi au obținut punctaj maxim.

La subiectul II C, la primii trei itemi (1a–1c), care au vizat recunoașterea atomului de carbon secundar, scrierea formulei de structură și determinarea unei catene, 70-75% dintre elevi au oferit un răspuns complet corect. Aproximativ 20-30% au obținut punctaj zero la acești itemi.

Cerințele 2a și 2b au vizat scrierea unei formule după denumirea IUPAC și identificarea izomerilor. Aici s-au obținut rezultate ceva mai bune: 90,98% dintre elevi au reușit să scrie corect structura 2a, iar 83,85% au identificat corect izomerul cerut în 2b. Itemii 3 și 4, care au cerut scrierea unei ecuații chimice și realizarea unui calcul pe bază de reacție în amestec, au fost, de asemenea, rezolvabili: peste 93% dintre elevi au scris corect ecuația cerută, iar 49,98% au rezolvat problema de calcul. Ultimul item, legat de identificarea monomerului din care se obține un polimer utilizat în sinteza fibrelor sintetice, a fost rezolvat corect doar de 69,58% dintre elevi, iar 30,42% au greșit complet.

  • Baremul de la simulare BAC 2025 Chimie organică poate fi accesat aici.

În Subiectul II D, primul exercițiu le-a cerut elevilor să scrie ecuațiile reacțiilor de obținere a nitrobenzenului și a 1,3-dinitrobenzenului, pornind de la benzen și amestec sulfonitric, folosind formulele de structură ale compușilor organici. 83,74% dintre respondenți au obținut punctaj maxim, 7,2% au rămas cu punctaj zero, iar 9,05% au fost evaluați parțial.

Al doilea exercițiu a solicitat un calcul: pornind de la masa de 312 g de benzen, elevii au trebuit să determine masa de 1,3-dinitrobenzen obținut în reacție, exprimată în grame, cunoscând proporțiile molare. Punctajul maxim a fost obținut de 68,7% dintre elevi, 18,51% au obținut punctaj parțial, iar 12,79% nu au avut un răspuns corect.

În al treilea exercițiu, elevii au trebuit să noteze două proprietăți fizice ale toluenului în condiții standard de temperatură și presiune. 72,35% au răspuns corect, 19,87% au avut un răspuns parțial, iar 7,78% nu au obținut niciun punct.

Subiectul III E a început cu un exercițiu în care se cerea scrierea ecuațiilor pentru o schemă de transformări chimice ce implică acid acetic și microorganisme. 66,73% dintre elevi au scris corect, 25,27% au fost evaluați parțial, iar 8% nu au oferit un răspuns valid.

În al doilea exercițiu, elevii au avut de formulat reacția de obținere a 2,4,6-trinitrofenolului din fenol și acid azotic, folosind formule de structură. 86,28% au răspuns corect, 5,78% au greșit complet, iar 7,94% au fost notați parțial.

Al treilea item a vizat un calcul de masă: determinarea masei de fenol necesară pentru obținerea a 16 moli de produs, știind randamentul reacției. 64,18% dintre elevi au obținut punctaj maxim, 20,75% punctaj parțial, iar 15,08% punctaj zero.

Următorul exercițiu a presupus determinarea numărului de atomi de carbon dintr-o moleculă de detergent neionic pe baza structurii sale și a unor informații despre electronii neparticipanți. 64,32% au obținut punctaj maxim, 26% punctaj parțial, iar 9,69% punctaj zero.

La ultimul exercițiu din Subiectul III E, elevii au trebuit să noteze o utilizare a etanolului. 92,74% dintre ei au oferit un răspuns corect, 7,26% au avut punctaj parțial, iar punctaj zero nu a fost raportat.

Subiectul III F a început cu o cerință legată de scrierea formulei structurale a unui tripeptid format din glicină și valină, pe baza unor indicații privind atomii de carbon. 58,7% dintre elevi au obținut punctaj maxim, 25,34% punctaj zero și 15,46% punctaj parțial.

La exercițiul 2a, elevii au avut de scris ecuația reacției dintre glucoză și reactivul Fehling, cu formulele de structură. 59,19% au reușit integral, 23,92% au greșit complet, iar 16,89% au primit punctaj parțial.

La 2b, li s-a cerut să calculeze puritatea unei probe de glucoză pe baza masei de acid gluconic obținută. 65,41% au obținut punctaj maxim, 10,67% punctaj parțial și 23,92% punctaj zero.

Ultimul exercițiu a fost unul de identificare a doi factori – unul fizic și unul chimic – care duc la denaturarea unei proteine. 49,26% au obținut punctaj maxim, 29,08% punctaj parțial și 21,66% punctaj zero.

Cum s-au descurcat elevii la proba de Chimie anorganică – simulare BAC 2025

Subiectul I A a cuprins 10 cerințe de alegere unică, bazate pe șase specii chimice prezentate (clor, amoniac, cupru, acid clorhidric, bromură de sodiu, fier), marcate cu literele A–F. Fiecare item solicita identificarea unei trăsături, proprietăți sau comportamente chimice specifice.

Primul exercițiu a cerut identificarea caracterului elementului chimic al cărui atom formează specia A. 63,15% dintre elevi au ales corect răspunsul, în timp ce 36,85% au avut punctaj zero.

La itemul 2, elevii au fost întrebați despre caracterul acid sau bazic al substanței B. Aici, 38,7% au obținut punctaj maxim, iar 61,3% au greșit complet, ceea ce îl plasează printre cele mai slabe rezultate din acest subiect.

Itemul 3 a solicitat recunoașterea corectă a structurii cristaline a clorurii de sodiu. 70,63% dintre elevi au greșit, iar doar 29,37% au obținut punctaj maxim, cel mai slab procent de reușită din toată secțiunea I A.

La exercițiul 4, referitor la configurația electronică stabilă a unei specii, 50,93% dintre candidați au răspuns corect, iar 49,07% au greșit complet.

Itemul 5 a evaluat înțelegerea comportamentului acido-bazic în mediu apoas. A fost rezolvat corect de 55,97% dintre elevi, 44,03% obținând punctaj zero.

Exercițiul 6 a cerut identificarea unei reacții între ioni și soluții. 50,12% au reușit să obțină punctajul maxim, iar 49,88% au greșit.

Itemul 7 a vizat capacitatea de a interpreta o reacție redox complexă, cu mai multe etape. Doar 41,71% au obținut punctaj maxim, iar 58,29% au avut răspuns greșit.

Exercițiul 8 a implicat identificarea stării de oxidare. 66,28% au răspuns corect, iar 33,72% nu au obținut niciun punct.

La itemul 9, candidații trebuiau să determine pH-ul unei soluții diluate. 59,21% au ales corect, iar 40,79% au greșit.

Ultimul item din Subiectul I A a presupus compararea cantităților de hidrogen din două specii. 56,78% dintre elevi au răspuns corect, iar 43,22% nu au oferit un răspuns valid.

Subiectul I B a conținut cinci enunțuri, fiecare cu câte o afirmație care trebuia apreciată ca adevărată sau falsă, după caz. Primul item a fost greșit complet de 40,79% dintre elevi, iar 59,21% au oferit răspunsul corect.

La itemul 2, care a vizat ocuparea straturilor electronice, 84,47% au obținut punctaj maxim, doar 15,53% având punctaj zero.

Al treilea exercițiu a cerut recunoașterea solubilității substanțelor pe bază de polaritate. 88,06% dintre elevi au răspuns corect, iar 11,94% au greșit.

Itemul 4, referitor la pila Daniell, a fost rezolvat corect de 72,07% dintre elevi, în timp ce 27,93% au avut punctaj zero.

Ultimul exercițiu din această secțiune a cerut aprecierea corectitudinii unei afirmații despre reacții în soluție apoasă. 76,71% dintre elevi au răspuns corect, iar 23,29% au greșit.

Subiectul II C a debutat cu un exercițiu de calcul atomic. Elevii au primit un atom cu 51 de neutroni și li s-a spus că învelișul electronic conține cu 11 electroni mai puțin. Trebuiau să determine numărul de protoni, electroni și neutroni. 77,69% au obținut punctaj maxim, 10,25% au fost notați parțial și 12,05% nu au răspuns corect.

Itemul 2a a cerut scrierea configurației electronice pentru un element cu trei electroni de valență. 52,84% au obținut punctaj maxim, 33,37% au greșit complet și 13,79% au fost punctați parțial. La 2b, elevii au avut de notat poziția elementului în Tabelul periodic (grupa și perioada). 41,95% au răspuns corect, 24,68% au obținut punctaj parțial, iar 33,37% punctaj zero.

Următorul exercițiu a presupus modelarea procesului de ionizare a unui atom de sodiu, cu ajutorul simbolurilor și al punctelor pentru electroni. 54,58% au luat punctaj maxim, 38,64% nu au obținut niciun punct, iar 6,78% au primit punctaj parțial.

Itemul 4a a cerut modelarea legăturii chimice dintre doi atomi într-o moleculă de clor, prin simboluri și reprezentări. 63,27% dintre elevi au răspuns corect, 27,64% au greșit complet și 9,1% au primit punctaj parțial. La 4b, elevii au avut de notat tipul de legătură covalentă din molecula de clor (nepolară/polară). 63,73% au obținut punctaj maxim, iar restul s-au împărțit între 30,65% cu punctaj parțial și 5,62% fără puncte.

Ultimul exercițiu din această secțiune a fost un calcul de concentrație molară după amestecarea a două soluții de clorură de sodiu de concentrații diferite. 37,89% au rezolvat complet, 30,65% au primit punctaj parțial, iar 31,46% nu au obținut niciun punct.

  • Baremul de la simulare BAC 2025 Chimie anorganică poate fi accesat aici.

Subiectul II D a început cu un exercițiu care presupunea scrierea ecuației unei reacții redox dintre iodura de potasiu și clorura de fier(III), precum și a proceselor de oxidare și reducere implicate. La punctul 1a, 49,59% dintre elevi au răspuns corect, 37,72% au greșit complet, iar 12,69% au primit punctaj parțial. La 1b, unde se cerea identificarea rolului clorurii de fier(III) în reacție (agent oxidant sau reducător), 63,96% au obținut punctaj maxim, 36,04% nu au reușit să răspundă corect.

Itemul 2 a vizat notarea coeficienților stoechiometrici ai reacției din punctul anterior. 56,08% au rezolvat corect, 43,92% au obținut punctaj zero.

Itemul 3a a cerut scrierea ecuației reacției dintre fier și clor. A fost rezolvat corect de 59,04% dintre elevi, 32,5% nu au oferit un răspuns corect, iar 8,46% au fost punctați parțial. Ultimul item (3b) a presupus un calcul bazat pe reacția dintre fier și clor, pornind de la masa clorurii de fier obținute și un randament de reacție de 90%. Doar 10,78% dintre elevi au obținut punctaj maxim, 24,91% au fost notați parțial, iar 64,31% nu au obținut niciun punct.

Subiectul III E a început cu un exercițiu despre reacția de ardere a metanolului. Elevii trebuiau să calculeze entalpia molară de formare standard a metanolului, pornind de la datele de entalpie pentru CO₂ și H₂O. Doar 19,41% dintre candidați au obținut punctaj maxim, în timp ce 74,57% nu au reușit să ofere un răspuns corect, iar 6,03% au fost notați parțial.

Itemul 2 a cerut calcularea căldurii degajate la arderea a 160 g de metanol, folosind ecuația din exercițiul anterior. 47,91% dintre elevi au obținut punctaj maxim, 38,35% nu au răspuns corect, iar 13,73% au fost notați parțial.

Următoarea cerință a vizat determinarea căldurii necesare pentru încălzirea a 0,2 kg de apă de la 35 °C la 85 °C. 49,83% au obținut punctaj maxim, 30,01% au greșit complet și 20,16% au fost punctați parțial.

Itemul 4 a presupus aplicarea legii lui Hess pentru a determina variația entalpiei unei reacții. Elevii au primit 3 ecuații și trebuiau să le combine pentru a obține ecuația finală. 50,64% au răspuns corect, 36,79% au greșit, iar 12,57% au fost notați parțial.

Ultimul exercițiu din această secțiune a solicitat ordonarea substanțelor Ag₂O, Ag₂O₂ și Ag₂O₃ în funcție de stabilitatea lor termodinamică, folosind datele de entalpie. A fost rezolvat corect de 52,72% dintre elevi, 39,75% nu au obținut punctaj, iar 7,53% au fost punctați parțial.

Subiectul III F a început cu cerința de a scrie ecuația reacției care are loc în timpul funcționării acumulatorului cu plumb. Doar 19,41% dintre elevi au rezolvat corect, 6,03% au fost punctați parțial, iar 74,57% nu au obținut niciun punct.

Itemul 2 a cerut formularea expresiei legii vitezei unei reacții de ordinul doi, pe baza unei observații experimentale privind dublarea concentrației reactantului. Doar 21,09% dintre candidați au obținut punctaj maxim, 18,83% au fost punctați parțial, iar 60,08% au greșit complet.

Exercițiul 3a a implicat un calcul al numărului de moli de gaz dintr-o butelie pornind de la volum, presiune și temperatură, folosind ecuația de stare a gazului ideal. 32,85% dintre elevi au răspuns corect, 27,87% au primit punctaj parțial, iar 39,28% au greșit.

Ultimul item, 3b, a cerut determinarea masei de clor într-o probă, știind că volumul ocupat în condiții normale este de 56 L. Doar 15,87% au rezolvat corect, 22,07% au primit punctaj parțial, iar 62,05% nu au obținut niciun punct.

DOCUMENT DESCARCĂ Analiza gradului de reușită pe itemi la proba la alegere – simulare BAC 2025:

2 comments
  1. In afara de liceele de profil chimic cine ar mai da bac la chimie la ce subiecte sunt?
    Risti sa pici bacul.

    La ce ar trebui sa stie cineva reactiile din acumulatoarele cu plumb care nici nu se mai folosesc? doar asa hai sa memoram tampenii?

    Chimia trebuie redusa cat mai mult ca materie si plaja orara pe model vestic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Probele pentru elevii secţiilor bilingve francofone pentru obținerea mențiunii speciale pe diploma de BAC se vor echivala. Ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial

Ministrul Educaţiei a emis un ordin privind organizarea şi desfăşurarea probelor specifice susţinute de elevii secţiilor bilingve francofone în vederea obţinerii menţiunii speciale “secţie bilingvă francofonă” pe diploma de Bacalaureat…
Vezi articolul

Bacalaureat de toamnă. Profesoara de limba română Adelina Beldugan: Subiectul are o dificultate medie spre ridicată, având în vedere partea a III-a – poezia lui Mihai Eminescu sau George Bacovia / Sfaturi pentru BAC 2025

Subiectul dat luni la proba de Limba și literatura română – Bacalaureat 2024 de toamnă, „privit în ansamblu, are o dificultate medie spre ridicată, având în vedere partea a III-a,…
Vezi articolul

Reforma educației digitale în Cehia: modalități “etice, eficiente și sigure” prin care elevii de școală primară și gimnaziu vor învăța “noua informatică”, de la algoritmi la coding și procesarea seturilor mari de date

Elevii cehi vor începe din școala primară să își formeze primele idei despre cum să stocheze date și informații și cum să folosească diverse elemente digitale din lumea din jurul…
Vezi articolul