Universitatea Transilvania din Brașov a sesizat Comisia de etică în cazul profesorului Alexandru Matei, acuzat de mai multe foste studente de hărțuire

18.386 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Comisia de etică a Universității Transilvania din Brașov (UniTBv) a fost sesizată de conducerea instituției de învățământ superior cu privire la acuzațiile de hărțuire ale mai multor foste studente la adresa profesorului Alexandru Matei, transmite UniTBv într-un răspuns pentru Edupedu.ro.

„Ca urmare a informațiilor la care faceți referire și care au apărut în mediul online, conducerea Universității Transilvania a informat Comisia de etică universitară pentru a analiza aceste informații și a ne transmite un punct de vedere”, a transmis Universitatea la solicitarea Edupedu.ro.

Cel puțin trei studente sau foste studente din țară au scris pe Facebook marți și miercuri, 27-28 februarie, despre cum profesorul le hărțuia pe rețelele sociale, referitor la aspectul fizic, și cum le scria încontinuu deși acestea nu au mai vrut să discute cu el.

”Alex, ești cam bună. Așa că nu știu dacă ai de ce să îți faci griji. (…) Dar ești îndrăgostită de cineva, iar eu sunt deja căsătorit… :(”, i-a scris în 2020 Alexandru Matei unei studente de la Facultatea de Litere de la UBB Cluj, atunci în anul I de studii. „Lasă-mă să pic studenții… Îi pic, mademoiselle”, i-a mai scris profesorul aceleiași tinere, după cum se arată în capturile de ecran publicate de aceasta.

  • Contactat de Edupedu.ro, profesorul nu a răspuns apelurilor telefonice. I-am solicitat o poziție prin email, iar în momentul în care răspunde, o vom publica.
  • „Aș vrea să-mi cer scuze sincere pentru gesturile și cuvintele mele care, de-a lungul timpului, au lezat”, a scris pe Facebook miercuri după-amiază Alexandru Matei.

Unei alte tinere i-a scris când aceasta avea circa 17 ani și era în clasa a X-a, potrivit altei postări de pe Facebook:

„Motivul pentru care i-am răspuns vreodată acestui individ la mesaje este că aveam încredere în el, cunoscându-l din mediul scriitoricesc bucureștean, de la evenimentele literare și culturale, unde ne intersectam foarte des, îi citisem articolele și cărțile. Iar asta face ca faptele sale de hărțuire să aibă o dimensiune și mai perversă”, scrie tânăra în postarea de pe Facebook.

Revenind la răspunsul Universității Transilvania, „la nivel instituțional nu a fost înregistrată nicio sesizare referitoare la încălcări ale normelor de etică academică săvârșite de prof. Alexandru Matei”, a mai transmis UniTBv.

„UNITBV a reacționat și va reacționa întotdeauna, în acord cu legislația în vigoare, atunci când există fapte prin care se încalcă norme ale eticii academice”, au adăugat reprezentanții instituției. 

Potrivit răspunsului pentru Edupedu.ro, universitatea susține că profesorul predă în cadrul acesteia din 1 octombrie 2019, de când este și conferențiar universitar, potrivit celui mai recent CV al său. În februarie 2022 și-a susținut teza de abilitare și, în prezent, apare ca profesor universitar pe site-ul Facultății de Litere UniTBv.

În trecut, a mai predat la Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea privată Lumina care a funcționat între anii 2010 și 2016, dar și la Universitatea privată „Spiru Haret”, conform sursei citate.

Câteva din postările despre comportamentul profesorului Alexandru Matei:


1 comment
  1. Nu vreau să dezbat situația în sine, mi se pare complexă și nu am suficiente date. altceva mă preocupă. comunicarea profesor-student pe diverse rețele! eu nu cred că hărțuirea s-a născut o dată cu social media, dar e ciudat cum nimeni nu observă cum agravează lucrurile. zilele trecute pe grupul de WhatsApp al clasei cu profesoara de istoriei, pe care sunt eu în locul copilului (care este clasa a 5-a și consider că nu are de ce să aibă Whatsapp) un elev întreba pe la 9 seara: doamna, ne dați test mâine? Și doamna a răspuns!! o fostă colegă care e psiholog îmi spunea că o sună clienții sau îi scriu pe WhatsApp cu diverse probleme personale, pentru ei, profesionale, pentru ea. acum 20 de ani eu nu aveam nici numărul de telefon al profesorului de literatură comparată, nici pe al profesoarei de istorie, nici pe al medicului de familiei să îi scriu la 11 seara că mi-a apărut o iritație. chiar nu observă nimeni că telefoanele și social media au schimbat niște relații și asta e foarte grav? (unii profesori s-au supărat că elevii vor să intre pe aceeași intrare cu ei, dar nu se supără că au numărul lor de WhatsApp și le pot scrie oricând, orice, le pot vedea ultima accesare, pot sa estimeze timpul pe care îl petrec online, le vad pozele private de la profil)… vor continua cazurile de hărțuiri, de ambele părți, de distrugere a limitelor profesionale, și câte altele, și nu știu care este soluția. profesorii NU ar trebui să comunice cu elevii pe social media. materialele pot fi trimise de la secretariat către elevi pe email, sau pe platforme dedicate. firmele și persoanele juridice trebuie să aibă numere de telefon fixe și program cu publicul. toată realitatea este o debandadă totală și discuțiile sunt pe marginea efectelor, nu al cauzelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Marile schimbări” anunțate azi de ministrul Cîmpeanu sunt doar un decret politic, lipsește claritatea detaliilor, nu au fost alocate resurse (mai ales timp) pentru instruirea și pregătirea profesorilor, spune senatorul Ștefan Pălărie / Ministrul Educației a anunțat modul de calcul al mediei anuale, după renunțarea la obligativitatea tezelor

Noile schimbări anunțate de ministrul Educației privind încheierea mediei anuale în lipsa notelor la teze reprezintă un sistem complet nou care nu a fost testat nici măcar la nivelul unei…
Vezi articolul

Publicație maghiară: Noi dezvăluiri ale abuzurilor asupra minorilor din casele fundației lui Csaba Böjte din Transilvania / Educatorii caselor de copii administrate de Fundația Sfântul Francisc din Deva au comis zeci de infracțiuni sexuale împotriva minorilor 

Mass-media din Ungaria revine cu noi relatări despre abuzurile comise de educatorii fundației Sfântul Francisc, care deține mai multe centre pentru minori în localități din Transilvania, scrie G4Media.ro. După ce…
Vezi articolul

Protest anunțat al părinților elevilor de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, după ce peste 600 de elevi au fost mutați în alte școli din cauza riscului seismic ridicat al clădirii principale / Colegiul a fost inclus pe lista Ministerului cu școli în risc seismic I în urmă cu o lună

Asociația de părinți de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași organizează joi un protest după ce, în data de 23 februarie, conducerea instituției a decis să mute 600 de…
Vezi articolul

Guvernul ia banii copiilor: indexarea anuală a alocațiilor cu inflația, obligatorie prin lege, blocată de Cabinetul Ciolacu prin ordonanța-trenuleț – proiect / În urmă cu două luni ministra Muncii anunța creșterea acestora într-un mesaj pre-campanie

Proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) „trenuleț” cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025, publicat duminică de Ministerul Finanțelor, prevede înghețarea alocațiilor pentru copii la valorile stabilite în 2024. Măsura oprește…
Vezi articolul